Svi znamo za one male bucmaste (takozvane) američke palačinkice… Ako niste sigurni o čemu govorim, to su one male okrugle, one koje u filmovima redovito u idiličnoj, vikend-prazničnoj atmosferi – on njoj, ili ona njemu peku, a ispadnu uvijek savršene (po mogućnosti s nekim kremastim slatkim preljevom…
Ne težim “american” lifestyle-u, ali težim konzumaciji ukusnih palačinki, a uvijek su te male okrugle činkice djelovale tako primamljivo…sočno, mekano i nadasve ukusno…
Moja obiteljska atmosfera je nešto drugačija – turbo dizel blizanci, zahtjevan i odgovoran posao, putovanja itd.. vikend-praznična atmosfera je samo malo blaži oblik kaosa, pa su i činkice prilagođene (nakon godina eksperimentiranja) na najednostavniju moguću varijantu. Surprise, surprise ispalo je da je ta varijanta najbrža, prilično zdrava (u usporedbi s originalom), a i najukusnija…
Zaista sam godinama pokušavala pronaći savršenu opciju za ove male slatkoćice, i uspjela sam!
Dakle – samo 4 sastojka, 30ak minuta pripreme uvrh glave (od početka do kraja izvedbe), ako ste vegetarijanci možete ih slobodno konzumirati, postoji i #glutenfree opcija, a nemaju šećera.
Skoro pa potpuno #guiltyfree 🙂
A okus – pahuljast, mekan, pun…
Probajte obavezno jer ovo je jedan od mojih omiljenih recepata i jedan od najvećih internih hitova mog okruženja..
Recept za male palačinke bez jaja:
Sastojci:
- 3 banane
- 0,5 l tekućeg jogurta
- 1,5 – 2 šalice brašna (ovisno koje upotrebljavate…) – moj favorit je pirovo brašno, možete raditi i sa pšeničnim, a ako želite gluten free verziju, stavite rižino. Rižinog brašna će trebati nešto više…
Prašak za pecivo (8gr)
Priprema:
Štapnim mikserom izmiksajte banane i jogurt.
Dodajte brašno prosijano s praškom za pecivo.
Miješajte velikom žlicom. Ako upotrebljavate integralno brašno, trebati će ga manje. Smjesa treba biti gustoće kao za fritule, tako da preporučam da brašno dodajete postepeno. Eventualno možete staviti malo ekstrakta vanilije, ali nije nužno…Dugo sam u ovu mješavinu dodavala jaja, dok jednom nisam krenula peći činkice, a da nisam primijetila da jaja u kući nema….i sjetila sam se kako banane ustvari često u vegetarijanskim receptima mijenjaju jaja, a jaja naprave smjesu gumenijom i kompaktnijom..Tako da je ova, bezjajna varijanta ispala mekanija, prozračnija i laganija…Sad znate zašto su ove činkice LEBDEĆE 🙂
Dok sve to mutite, stavete tavu na srednji plamen. Obavezno neka to bude tava za koju imate poklopac.
Stavite (preporučam) kokosovo ulje, ako nemate može i obično biljno na tavu, te žlicom vadite smjesu i oblikujte okugle činkice. Onda smanjite plamen na gotovo najmanje i poklopite.
Kada se na gornjoj strani naprave male rupice (trebati će 2-3 minute) okrenite i s druge strane pecite nešto kraće. I tako turu po turu…
Možete ih jesti same, možete mazati marmeladom (uskoro pripremam serijal o originalnim i ukusnim pekmezima koji se jedu žlicom), čokoladom, vrhnjem, posuti voćem,… mašti na volju… i nepcima na užitak 🙂
Ja sam Bojana. Rodila sam se, školovala i odrasla u Zagrebu. Odrasla sam u kući gdje se njegovao “kult hedonizma” kad je hrana u pitanju. Mama je za sve znane i neznane datume kreirala najfinija slana i slatka jela koja zaista nikoga nisu ostavljala ravnodušnima. Malo po malo, s mamom i mnogim prijateljima sam sve više razmjenjivala recepte, proučavali smo i gledali brojne emisije, knjige, kuharice i slasne recepte i ideje modificirali i prilagođavali našim nepcima… bitan faktor u svemu je što je tata već tada bio dijabetičar, pa je sve većinom bilo prilagođeno na način da i on to može jesti. Godinama sam slušala prijedloge i sugestije da krenem i bilježiti ideje, recepte i fotografije svih finih papica sa svog stola, pa sam konačno i to počela realizirati. Nadam se da će moje ideje i recepti potaknuti i mnoge druge inspirirati da poboljšaju kvalitetu ishrane i uživaju u finim i zdravim papicama 🙂