Stigle su prve jagode, a s njima i mirisni recepti. Iako uživam u izradi torti, drage su mi i ovakve “brzopotezne”. Jedan običan biskvit narezan na kockice, jedna mjerica jagoda i jedna krema koja se vruća lijeva. Može li bolje?
Pa jedino bolje bi bilo da se ne mora uopće hladiti. Ali isplati se pričekati, vjerujte mi. Recept za tortu s jagodama nalazi se u nastavku.
Recept za tortu s jagodama
Sastojci za biskvit
- 4 jaja
- 4 žlice vode
- 160 g šećera
- 200 g brašna
- prašak za pecivo
Priprema biskvita
- Zagrijte pećnicu na 180 °C
- Bjelanjke istucite u čvrst snijeg
- Žutanjke umutiti sa šećerom i postupno dodajte vodu
- U žumanjke dodajte brašno, prašak za pecivo i snijeg te sve sjedinite žlicom
- Stavite peći u veliku tepsiju*
Biskvit se na kraju reže na kockice tako da možete i u manju, samo će trebati duže vremena da se biskvit ispeče
krema.
Sastojci za kremu
- 1 l mlijeka
- 4 žumanjka
- 5 žlica šećera
- 1 vanilin šećer
- 6 žlica brašna
- 100 g margarina
Priprema kreme
- Žumanjke, šećer, vanilin šećer i brašno stavite u posudu te sve umutite sa 5 žlica mlijeka
- Ostatak mlijeka stavite kuhati
- Kad mlijeko zakipi dodajte smjesu od žutanjaka
- Miješajte na vatri par minuta dok se krema ne zgusne
- U vruću kremu dodajte margarin i miješajte dok se margarin ne otopi
Slaganje torte
(biskvit + krema + 500 grama jagoda)
- Biskvit izrežite na kockice, a jagode narežite na veličinu po želji
- Stavite trećinu narezanog biskvita u kalup dodajte trećinu jagoda i zalijte trećinom kreme
- Sve ponovite s ostale dvije trećine
- Sve to možete raditi od oka (ne mora biti strogo trećina) jer je i poanta ove torte da se slojevi pomiješaju
Tortu možete zamaskirati šlagom ili s nečim drugim po želji, ali ja sam se ovog puta odlučila ostaviti ju takvu kakva je, nesavršeno savršenu.
U slast!
Ja sam Antoaneta Štefec. Bjelovarčanka sam koja trenutno studira na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. U slobodno vrijeme, između ostalog, volim kuhati i izrađivati slastice. Moji počeci kuhanja kreću već od malih nogu kada sam se mami gurala u kuhinju. Tako sam naučila i zavoljela kuhati te nastavila učiti kuhajući za svoju obitelj te isprobavajući recepte raznih food blogera. Jako volim fotografiju pa sam počela slikati svoje slastice u čijoj izradi najviše uživam. Na nagovor prijateljica od kraja studenog 2018. godine objavljujem svoje slastice na svojoj instagram stranici Šećerneta, za koji sam sama osmislila i nacrtala logo. Šećerneta je moj alter ego koji do izražaja dolazi u slobodno vrijeme i kada imam manje obaveza na faksu.