• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Deserti / Kolači / Smokvenjak
Smokvenjak, Foto: Soyka/Shutterstock

Smokvenjak

Objavljeno: 02.04.2012. Autor: Sanja Štetić

Ako niste čuli, smokvenjak predstavlja tradicionalnu hranu primorskih krajeva, a posebno razna mjesta na samom otoku Cresu, gdje se već neko vrijeme njeguje tradicija očuvanja onog što su nam ostavili naši preci.

Smokvenjak, Foto: Soyka/Shutterstock

Smokvenjak je zasigurno dio tog naslijeđa, a radi se o jelu koje se definira kao kombinacija okusa smokvi, grožđa, rakije, badema, oraha i svega što predstavlja raj za naše nepce. Postoje brojne varijacije, a na vama je da se odlučite za jedan od recepata.

Naime sve je stvar izbora i naravno vaše želje koju morate imati da biste napravili nešto novo.

Smokvenjak:

  • malo travarice
  • 20 dag badema ili oraha
  • 1 kg osušenih smokvi ili grođža
  • lovor ili komorač

Znači prvo što ćete napraviti je uzeti suhe smokve i grožđice te sve dobro samljeti mikserom za meso. Nakon toga ćete dodati malo badema ili oraha te izmješati sve ostale potrebne namirnice i dodati rakije koliko vi smatrate da je potrebno.

Kada je smjesa kompaktna oblikujete ju kao salamu te prekrijete lovorovim listom ili grančicom koromača. Potrebno je ostaviti zasićeno na zraku da se osuši. Kada je gotovo izrežete smjesu na ploške te poslužite uz rakiju.

Kategorija: Kolači

Želite se zasladiti?

coca-cola torta

Coca-cola torta

Teško je zamisliti život bez uživanja u pravim poslasticama, koje predstavlju raj za nepce skoro svakog čovjeka. To su slatkiši čije konzumiranje pruža sreću velikom broju pojedinaca, a kako i ne bi kada se radi o …

waffle

Klasični waffli na malo drugačiji način

Waffle na ovaj način radim često, pogotovo kad mi treba vremena za odmoriti između pripreme i papanja. Malo su "gumenije" teksture od klasičnih, ali dugo mi ostanu fini i sočni. Već sad sam dobila par dobrih povratnih …

orahnjača

Recept za prhku orahnjaču

Danas imam za vas klasik, prhku orahnjaču koja već godinama osvaja srca svih koji su je probali! Naravno, možete ih raditi i s makom, sirom ili višnjama... ovisi o vašem ukusu, kako god, zasučite rukave i krenite s …

Prethodna objava: « Varaždinski klipići
Sljedeća objava: Čokoladni kolač »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2022. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.