Ako niste čuli, smokvenjak predstavlja tradicionalnu hranu primorskih krajeva, a posebno razna mjesta na samom otoku Cresu, gdje se već neko vrijeme njeguje tradicija očuvanja onog što su nam ostavili naši preci.
Smokvenjak je zasigurno dio tog naslijeđa, a radi se o jelu koje se definira kao kombinacija okusa smokvi, grožđa, rakije, badema, oraha i svega što predstavlja raj za naše nepce. Postoje brojne varijacije, a na vama je da se odlučite za jedan od recepata.
Naime sve je stvar izbora i naravno vaše želje koju morate imati da biste napravili nešto novo.
Smokvenjak:
- malo travarice
- 20 dag badema ili oraha
- 1 kg osušenih smokvi ili grođža
- lovor ili komorač
Znači prvo što ćete napraviti je uzeti suhe smokve i grožđice te sve dobro samljeti mikserom za meso. Nakon toga ćete dodati malo badema ili oraha te izmješati sve ostale potrebne namirnice i dodati rakije koliko vi smatrate da je potrebno.
Kada je smjesa kompaktna oblikujete ju kao salamu te prekrijete lovorovim listom ili grančicom koromača. Potrebno je ostaviti zasićeno na zraku da se osuši. Kada je gotovo izrežete smjesu na ploške te poslužite uz rakiju.