Umak od šampinjona

Danas zaista postoji velik broj recepata praktički za svako jelo koje vas zanima, a pritom mislimo na velik broj kolača i naravno slanih specijaliteta. Zahvaljujući tim jednostavnim receptima imate mogućnost za jako malo vremena složiti fino i ukusno jelo koje će oduševiti vaše ukućane.

Umak od šampinjona, Foto: Ventura/Shutterstock

Danas je to jako bitno prije svega, jer živimo poprilično ubrzanim načinom života, koji nam ne dozvoljava da se nekih stvari primimo u njihovom punom smislu.

Naime kako smo spomenuli na početku, u ponudi se nalazi velik broj recepata, a tu možemo ubrojiti razne specijalitete od gljiva, odnosno šampinjona koji su postali dosta popularni u zadnje vrijeme.

Šampinjoni su inače plemenite pečurke, čvrstog mesa i bijelog okruglog klobuka, a koje su zbog svog plemenitog mirisa i izuzetno blagog okusa pogodni za pripremanje različitih kulinarskih specijaliteta.

Među te specijalitete možemo ubrojiti i čuveni umak, koji ako se dobro složi može predstavljati pravi vrhunac na svakom ručku.

Nije ga problem napraviti, potrebno je imati dobru volju i prije svega želju da se postigne neko jelo koje će oduševiti sve prisutne. Umak je poprilično zahvalan jer se može kombinirati uz puno toga. Uz meso, tjesteninu, rižu i druge sastojke.

Umak od šampinjona:

  • malo bijelog vina
  • 500 g šampinjona
  • 1 kiselo vrhnje
  • 1 vrhnje za kuhanje
  • malo vode
  • maslac
  • 2 glavice luka
  • sol

Prvo ćete uzeti šampinjone, očistiti ih te staviti prijati na luk, koji smo prethodno već stavili na ulje. Nakon nekog vremena dolijemo malo vode i bijelog vina te pustimo da se krčka još malo. Kad procijenimo da je vrijeme stavimo malo maslaca i kiselo vrhnje te ostavimo još neko vrijeme na vatri.

Zatim uzmemo vrhnje za kuhanje i pustimo da se kuha. Ako nakon nekog vremena procijenite da je umak prerijedak tada slobodno uzmite malo brašna kako bi postigli željenu gustoću. Naš je savjet ostaviti umak nakon što se skuha barem pola sata i tek ga onda poslužiti, budući da ćete na taj način dobiti željenu gustoću.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *