Krumpir je danas postala nezaobilazna namirnica koju volimo konzumirati na više načina. Može se kuhati, peći ili pržiti.
Prženi se najčešće priprema kao pomfrit ili kao mladi krumpir narezan na veće kriške kao što je čips, ili kao spiralni krumpir.
Pečeni krumpir priprema se još kao pekarski krumpir, peče se sam ili zajedno s nekom vrstom mesa.
Svakako najpopularniji način spremanja je pečenje u pećnici, odnosno roli. Ako se odlučite spremati krumpir u pećnici tada vam možemo dati par savjeta kako pripremiti krumpir, a da bude jako ukusan.
Recept za krumpir iz pećnice
Sastojci
- 1 kg krumpira
- malo soli
- malo maslaca
- 1 dcl maslinovog ulja
- žličica vegete
Priprema
- Odaberite fini krumpir za pečenje i prije nego što ga stavite u pećnicu, obavezano ga ogulite i dobro operite.
- Izrežite krumpir na kocke i dobro ga začinite začinima po izboru. Mi savjetujemo malo vegete i začina za povrće.
- Stavite malo maslaca i maslinovog ulja i sve dobro promiješate.
- Napacani krumpir ostavite barem pola sata, nakon čega ga stavite u pećnicu.
- Ako ga pečete s pilećim batacima, tada ih je najbolje zajedno staviti na 180°C.
- Prilikom pečenja zalijevajte ih sokom sa dna posude.
Nadamo se da smo vam dali dobru ideju i svakako savjetujemo da odaberete lički krumpir, budući da on slovi kao najbolji, a da ne pričamo kako je najukusniji krumpir onaj koji dolazi iz suših krajeva, kao što je Egipat.
Krumpir je biljka iz porodice Solanaceae porijeklom iz južnih Anda. Nadzemna stabiljka visoka je 50 cm, a listovi su nepravilno perasto razdijeljeni s jajolikim listićima. Razmnožavanje krumpira moguće je samo vegetativnim putem, odnosno pomoću gomolja.
Foto: Viktor1/Shutterstock