Gljive su u zadnje vrijeme postale učestala namirnica praktički svakog drugog kućanstva, što je itekako dobro budući da se radi o jednoj od zdravih namirnica koje je dobro barem jednom u tjednu imati na stolu kao dio ručka. Radi se o zaista zahvalnoj namirnici koju možemo poslužiti na više načina, a jedan od njih su zasigurno brojni umaci.
Umak od gljiva možemo pripremiti na više načina, a za jedan od njih ćemo vam dati recept prema kojem se možete ravnati u pripremanju ovog zaista ukusnog jela.
Umak od gljiva:
- 15 g sušenih vrganja
- 1 luk
- 1 kiselo vrhnj
- sol
- papar
- peršin
- crvena paprika
- maslac
Prvo moramo odabrane gljive oprati i izrezati na manje komadiće. Nakon toga uzmemo luk, usitnimo ga te prepržimo na maslacu, kada polako dodajemo gljive i pirjamo dok ne omekšaju. Kada gljive omekšaju pržimo ih dok sok ne provre, nakon čega stavimo malo oštrog brašna, soli i papra.
Miješamo neko vrijeme dok umak ne postigne željenu gustoću te dodamo vrhnje i peršin. Nakon kratkog vremena možemo ih maknuti s vatre i poslužiti sa onim što smatramo da ide najbolje uz ovo jelo.