• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Recepti / Umaci / Umak od gljiva
Umak od gljiva, Foto: Getman/Shutterstock

Umak od gljiva

Objavljeno: 29.02.2012. Autor: Sanja Štetić

Gljive su u zadnje vrijeme postale učestala namirnica praktički svakog drugog kućanstva, što je itekako dobro budući da se radi o jednoj od zdravih namirnica koje je dobro barem jednom u tjednu imati na stolu kao dio ručka. Radi se o zaista zahvalnoj namirnici koju možemo poslužiti na više načina, a jedan od njih su zasigurno brojni umaci.

Umak od gljiva, Foto: Getman/Shutterstock

Umak od gljiva možemo pripremiti na više načina, a za jedan od njih ćemo vam dati recept prema kojem se možete ravnati u pripremanju ovog zaista ukusnog jela.

Umak od gljiva:

  • 15 g sušenih vrganja
  • 1 luk
  • 1 kiselo vrhnj
  • sol
  • papar
  • peršin
  • crvena paprika
  • maslac

Prvo moramo odabrane gljive oprati i izrezati na manje komadiće. Nakon toga uzmemo luk, usitnimo ga te prepržimo na maslacu, kada polako dodajemo gljive i pirjamo dok ne omekšaju. Kada gljive omekšaju pržimo ih dok sok ne provre, nakon čega stavimo malo oštrog brašna, soli i papra.

Miješamo neko vrijeme dok umak ne postigne željenu gustoću te dodamo vrhnje i peršin. Nakon kratkog vremena možemo ih maknuti s vatre i poslužiti sa onim što smatramo da ide najbolje uz ovo jelo.

Kategorija: Umaci

Želite se zasladiti?

Napravite ljubavnu kućicu za ptice od keksa

Posljednjih godina u Hrvatskoj se obilježavanje Valentinova kao dana zaljubljenih uglavnom veže uz utjecaj zapadnjačke „kulture“ konzumerizma. Ali u jednom dijelu lijepe naše, iz ranijih dana postoji jedan drugačiji …

Pečene punjene jabuke

Pečene jabuke punjene orasima i lješnjacima

Jabuku s punim pravom nazivamo – kraljicom voća. Mjesto je našla i u brojnim desertima, a ja vam donosim jednostavan i brz recept u kojem jabuka ostaje gotovo cijela, a unutar sebe skriva punjenje od orašastih …

međimurska gibanica

Međimurska gibanica – tradicionalni hrvatski kolač

Međimurska gibanica je slatko jelo nacionalne hrvatske kuhinje, točnije Međimurske. Sastoji se od 12 tankih kora i 4 sloja nadjeva a to su mljeveni mak, svježi kravlji sir, naribane jabuke i mljeveni orasi. U izradi …

Prethodna objava: « Varivo od poriluka
Sljedeća objava: Purica s mlincima »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2021. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.