Ako ovog Božića želite napraviti nešto malo drugačije keksiće, a koji će posebno oduševiti najmanje onda imam nešto cool za vas. Koliko god volimo klasike poput vanilin kiflica, linzera i medenjaka ponekad je baš fora isprobati nešto novo. Tako sam istraživajući kulinarska prostranstva Interneta naletila na ove zabavne i veoma ukusne kekse.
Amerikanci ih zovu Turtle cookies, ali mene više podsjećaju na toffifee.
Sastojci:
Tijesto:
- 120 grama brašna
- 40 grama kakaa
- prstohvat soli
- 110 grama margarina sobne temperature
- 120 grama šećera
- 1 vanilin šećer
- 2 žlice mlijeka
- 1 jaje
Priprema:
- Pjenasto umutite margarin, šećer i vanilin šećer, a zatim dodajte brašno, kakao, mlijeko, jedno jaje i prstohvat soli.
- Ako će vam biti teško miksati, tijesto možete i mijesiti no pritom ćete poprilično zaprljati ruke.
- Tijesto je jako brzo gotovo, dovoljno je da se svi sastojci fino sjedine.
- Tijesto stavite na hlađenje na sat vremena u frižider.
- Dok se tijesto odmara nasjeckajte lješnjake.
Sastojci za umakanje keksića:
- 1 bjelanjak
- cca. 180 grama sjeckanih lješnjaka
Priprema:
- Od tijesta radite male kuglice koje umačete u bjelanjak kojeg ste prethodno pjenasto umutili.
- Cijelu kuglicu zatim umotate u sjeckane lješnjake i prebacite u lim obložen papirom za pečenje.
- Svakoj tako pripremljenoj kuglici napravite malu udubinu u sredini kamo će kasnije ići krema od karamele.
- Udubinu možete raditi malom žličicom, ali najbrže i najjednostavnije će vam ići ako je napravite prstima.
- Keksiće pecite na 180 stupnjeva cca. 15 minuta. Ako niste sigurni jesu li pečeni, možete provjeriti dno keksića (ako su dobili blagu boju to je to).
- Kad ih izvadite iz pećnice primijetiti ćete da je većina udubina koje ste napravili nestala, ali to lagano dotjerate sa malom žličicom tako da opet pritisnete središnji dio i popravite udubine.
- Radite to dok su keksići još vrući jer će se kasnije stvrdnuti.
Krema od karamele:
- 150 grama mekanih karamel bombona
- 3-4 žlice slatkog vrhnja
Priprema:
- Rastopite karamel bombone zajedno sa slatkim vrhnjem kako biste dobili glatku smjesu.
- Karamele možete otopiti u mikrovalnoj pećnici pa zaliti vrućim slatkim vrhnjem.
- Druga opcija je da vam vrhnje zakipi i da u njih ubacite karamele i lagano dalje zagrijavate dok se sve ne otope.
- Kremu od karamele radite kad su vam keksići već pečeni kako biste je odmah mogli početi nanositi.
- Na svakom keksu popunite udubinu sa pripremljenom kremom od karamele.
Dobar vam tek! 🙂

Ja sam Kristina, autorica bloga Pinch of Amour u kojem me vodi ljubav prema ljudima koju izražavam kroz svoju hranu. Evo nešto malo više o meni… Sastojci: Velika i vesela Zagorska familija uz puno domaće hrane; Jedna genijalna baka koja me naučila nekoliko dobrih trikova; Najbolji muž na svijetu kao moralna podrška; Tucet hrabrih frendova koji ne odbijaju ni najčudnije kombinacije; Eksperimentalna skupina iz minus5, gdje radim kao product manager, poznata i kao ljubitelji dobrih slastica; Prstohvat ljubavi #pinchofamour; Žličica ludila; Šalica pozitive; Malo dobre volje. Dobro iskombinirani sastojci ne mogu dovesti do lošeg rezultata, pa se veselim što ću s vama dijeliti svoje kulinarske avanture. Ako nešto i pođe po zlu, ne brinite – been there, done that, uvijek možete reći da je baš tako trebalo ispasti.