Kad god uđete u neki café u Španjolskoj uvijek možete računati da će vas preplaviti mirisi svježe pečenih slastica. Možete računati na to da ćete naići na pitu od jabuka, muffine od borovnice, rolice s cimetom, pa čak i francuske kroasane. Ali kralj/kraljica svega je španjolsko tradicionalno tijesto – churros. Ovo meko i ukusno pecivo priprema se od jednostavnih sastojaka i tipično se jede za doručak ili kasnu večeru. Širom Španjolske se mogu naći mnogobrojne churro trgovinice, ali jedna koja je temelj tradicije je San Ginés Chocolatería koja se nalazi u Madridu. Međutim, što je to što ovo mjesto čini tako posebnim? Nastavite čitati i sve ćemo vam reći!
Postoje mnoge teorije o tome gdje je nastao churro, ali postoje dva koja su najpopularnija. Ako je vjerovati Huffington Post-u, prva je teorija da su španjolski pastiri radili ovakva peciva nalik desertu kao jelo koje će pojesti nakon dugog dana rada. No, web stranica specijalizirana za španjolske slastice sugerira da su ga donijeli Portugalci dok su trgovali s Kinom. Kinezi su imali svoj Youtiao, prženi štapić od brašna, a Portugalci vjeruju da su upravo oni koji su ideju prženog štapića donijeli u Španjolsku, te napravili više slatku poslasticu umjesto slanog snack-a. Iako nitko ne zna za sigurno, to ne mijenja činjenicu da churros danas obično možete naći svuda po Španjolskoj u lokalnim kafićima i barovima. Ovo prženo tijesto obično se poslužuje uz posipanje cimeta i šećera, preliven otopljenom čokoladom ili bez. Međutim, u San Ginés Chocolatería, stručnjaci za čokoladu nastavljaju španjolsku tradiciju posluživanja bogate šalice otopljene čokolade uz svježe pržene churros.
A sam postupak nam je objasnio čokolatijer iz San Ginésa. Tijesto (brašno, voda i sol) se istisne iz churrera, alata nalik štrcaljki s mlaznicom u obliku zvijezda, kružnim pokretima u plitku fritezu sa suncokretovim uljem. Spiralna masa raste i postaje zlatna. U roku par minuta, ovi hrskavi snack-ove se prebacuju u keramičku posudu spremni za posluživanje. Gladni ste? Ne još, jer najbolji dio San Ginés-a tek dolazi.
Izvorno izgrađen 1890. godine, San Ginés je prvotno bila gostionica za putnike. Zidovi prekriveni smaragdnim platnom u kontrastu s mramornim podom, činili su ovo mjesto udobnim domom svima koji su se našli daleko od svoje kuće još od davne 1894. godine koja je, kako prikladno, bila sva u otkriću ispijanja čokolade. No, pijenje čokolade je gotovo drevno kao i otkriće same Amerike. Web stranica Spruce kaže da su drevne Maje i Asteci trgovali kakaom davno prije nego što su Španjolci došli u Ameriku. Maje i Asteci koristili su čokoladu pomiješanu s chilijem kako bi napravili pikantno piće koje su zatim koristili u vjerskim obredima. Kada je Hernan Cortez došao u Novi svijet, probao je začinjeno piće i odmah odlučio poslati pošiljku kakaa u Španjolsku 1544. godine
U 16. stoljeću, u Madridu, u čokoladu dodaju šećer dobiven od šećerne trske kako bi dobili mnogo slađi okus. Ova ukusna pića počela su se prodavati i postala veoma popularna među Španjolcima koji su u hladna jutra išli na posao, ili one koji su radili duge noćne smjene. Danas je navika popiti vruću čokoladu prije spavanja.
Sad, kada govorimo o vrućoj čokoladi, ne govorimo o onome što se obično može smatrati vrućom čokoladom. Španjolska inačica vruće čokolade je autentična čokolada rastopljena bez dodavanja vode.
Ovo nije kao klasična vruća čokolada s praškom koje dodate u vodu ili mlijeko, ovo je vrlo bogata čokolada. Nakon što sam okusite ovu dekadentnu španjolsku čokoladu, nikada više nećete biti isti. Na temperaturi koja nije previše vruća niti previše hladna, čokoladno piće je savršeno konzistentno za pijuckanje. Njegovo bogatstvo osvaja.
Omjer kakaa i mlijeka je tajna u San Ginés Chocolatería. Jedina stvar za koju možete znati je da privlači lokalce i turiste kao pčele na cvijet u nadi da će si “zagrijati” dan popularnim churros con chocolate (churros s čokoladom). Lokalni običaj kaže da ne smijete jesti samo churro ili piti samo čokoladu. Churros con čokolada postoji iz važnog razloga. Ravnodušni hrskavci se ne bi imali svoju punoću bez svog malog bazena čokolade za umakanje.
Bogatstvo tople čokolade pohvaljuje i pojačava jednostavnost hrskavog tijesta. Baš kao i obična krafna s čokoladnim kaputićem, osnovni okusi ispunjavaju složene okuse, stvarajući opće remek-djelo. Sve u svemu, ovo mjesto nikad nije prazno. Jedino vrijeme kada San Ginés mijenja ritam je tijekom blagdana i zimi.
“Zimi i blagdanima imamo puno više posla. Zbog hladnijih temperatura, tijekom zime više ljudi dolazi na vruću čokoladu” – objašnjava Sanchez, dugogodišnji konobar u San Ginés-u.
Churros con chocolate, naravno, nije ograničeno samo na San Ginés. Šetajući gradskim središtem, ako uđete u još tri kafića, pronaći ćete isto jelo.U San Ginésu, međutim, dobivate šest pahuljastih, svježe prženih churros i šalicu bogate, rastopljene čokolade za samo 4 eura.
Bilo da odlučite sami isprobati svoj churros con chocolate ili dijeliti s prijateljem, ova je španjolska poslastica vrijedna isprobavanja. A ako namjeravate posjetiti Madrid, San Ginés Chocolatería može biti slatki dodatak.
Ja sam Maja, mama dječaku i djevojčici. Svakodnevno pratim razne svjetske food blogove u potrazi za najnovijim food trendovima i kreativnim (i provjerenim!) receptima. S višegodišnjim iskustvom u marketingu i istraživanju, poziciju glavne urednice na Gastronomiji prihvatila sam s veseljem u nadi da ću zajednicu iskusnih food blogerica i blogera približiti čitateljima koji traže inspiraciju za kuhanje u isprobanim receptima naših food blogera.