• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Magazin / Zašto u Madridu svi jedu Churros?
churros

Zašto u Madridu svi jedu Churros?

Objavljeno: 26.10.2018. Autor: Maja Zajačko

Kad god uđete u neki café u Španjolskoj uvijek možete računati da će vas preplaviti mirisi svježe pečenih slastica. Možete računati na to da ćete naići na pitu od jabuka, muffine od borovnice, rolice s cimetom, pa čak i francuske kroasane. Ali kralj/kraljica svega je španjolsko tradicionalno tijesto – churros. Ovo meko i ukusno pecivo priprema se od jednostavnih sastojaka i tipično se jede za doručak ili kasnu večeru. Širom Španjolske se mogu naći mnogobrojne churro trgovinice, ali jedna koja je temelj tradicije je San Ginés Chocolatería koja se nalazi u Madridu. Međutim, što je to što ovo mjesto čini tako posebnim? Nastavite čitati i sve ćemo vam reći!

Postoje mnoge teorije o tome gdje je nastao churro, ali postoje dva koja su najpopularnija. Ako je vjerovati Huffington Post-u, prva je teorija da su španjolski pastiri radili ovakva peciva nalik desertu kao jelo koje će pojesti nakon dugog dana rada. No, web stranica specijalizirana za španjolske slastice sugerira da su ga donijeli Portugalci dok su trgovali s Kinom. Kinezi su imali svoj Youtiao, prženi štapić od brašna, a Portugalci vjeruju da su upravo oni koji su ideju prženog štapića donijeli u Španjolsku, te napravili više slatku poslasticu umjesto slanog snack-a. Iako nitko ne zna za sigurno, to ne mijenja činjenicu da churros danas obično možete naći svuda po Španjolskoj u lokalnim kafićima i barovima. Ovo prženo tijesto obično se poslužuje uz posipanje cimeta i šećera, preliven otopljenom čokoladom ili bez. Međutim, u San Ginés Chocolatería, stručnjaci za čokoladu nastavljaju španjolsku tradiciju posluživanja bogate šalice otopljene čokolade uz svježe pržene churros.

Chocolatería San Ginés

A sam postupak nam je objasnio čokolatijer iz San Ginésa. Tijesto (brašno, voda i sol) se istisne iz churrera, alata nalik štrcaljki s mlaznicom u obliku zvijezda, kružnim pokretima u plitku fritezu sa suncokretovim uljem. Spiralna masa raste i postaje zlatna. U roku par minuta, ovi hrskavi snack-ove se prebacuju u keramičku posudu spremni za posluživanje. Gladni ste? Ne još, jer najbolji dio San Ginés-a tek dolazi.

priprema churrosa

churros

Izvorno izgrađen 1890. godine, San Ginés je prvotno bila gostionica za putnike. Zidovi prekriveni smaragdnim platnom u kontrastu s mramornim podom, činili su ovo mjesto udobnim domom svima koji su se našli daleko od svoje kuće još od davne 1894. godine koja je, kako prikladno, bila sva u otkriću ispijanja čokolade. No, pijenje čokolade je gotovo drevno kao i otkriće same Amerike. Web stranica Spruce kaže da su drevne Maje i Asteci trgovali kakaom davno prije nego što su Španjolci došli u Ameriku. Maje i Asteci koristili su čokoladu pomiješanu s chilijem kako bi napravili pikantno piće koje su zatim koristili u vjerskim obredima. Kada je Hernan Cortez došao u Novi svijet, probao je začinjeno piće i odmah odlučio poslati pošiljku kakaa u Španjolsku 1544. godine

U 16. stoljeću, u Madridu, u čokoladu dodaju šećer dobiven od šećerne trske kako bi dobili mnogo slađi okus. Ova ukusna pića počela su se prodavati i postala veoma popularna među Španjolcima koji su u hladna jutra išli na posao, ili one koji su radili duge noćne smjene. Danas je navika popiti vruću čokoladu prije spavanja.

Sad, kada govorimo o vrućoj čokoladi, ne govorimo o onome što se obično može smatrati vrućom čokoladom. Španjolska inačica vruće čokolade je autentična čokolada rastopljena bez dodavanja vode.

Ovo nije kao klasična vruća čokolada s praškom koje dodate u vodu ili mlijeko, ovo je vrlo bogata čokolada. Nakon što sam okusite ovu dekadentnu španjolsku čokoladu, nikada više nećete biti isti. Na temperaturi koja nije previše vruća niti previše hladna, čokoladno piće je savršeno konzistentno za pijuckanje. Njegovo bogatstvo osvaja.

Omjer kakaa i mlijeka je tajna u San Ginés Chocolatería. Jedina stvar za koju možete znati je da privlači lokalce i turiste kao pčele na cvijet u nadi da će si “zagrijati” dan popularnim churros con chocolate (churros s čokoladom). Lokalni običaj kaže da ne smijete jesti samo churro ili piti samo čokoladu. Churros con čokolada postoji iz važnog razloga. Ravnodušni hrskavci se ne bi imali svoju punoću bez svog malog bazena čokolade za umakanje.

churros u toploj čokoladi

Bogatstvo tople čokolade pohvaljuje i pojačava jednostavnost hrskavog tijesta. Baš kao i obična krafna s čokoladnim kaputićem, osnovni okusi ispunjavaju složene okuse, stvarajući opće remek-djelo. Sve u svemu, ovo mjesto nikad nije prazno. Jedino vrijeme kada San Ginés mijenja ritam je tijekom blagdana i zimi.

“Zimi i blagdanima imamo puno više posla. Zbog hladnijih temperatura, tijekom zime više ljudi dolazi na vruću čokoladu” – objašnjava Sanchez, dugogodišnji konobar u San Ginés-u.

Churros con chocolate, naravno, nije ograničeno samo na San Ginés. Šetajući gradskim središtem, ako uđete u još tri kafića, pronaći ćete isto jelo.U San Ginésu, međutim, dobivate šest pahuljastih, svježe prženih churros i šalicu bogate, rastopljene čokolade za samo 4 eura.

Bilo da odlučite sami isprobati svoj churros con chocolate ili dijeliti s prijateljem, ova je španjolska poslastica vrijedna isprobavanja. A ako namjeravate posjetiti Madrid, San Ginés Chocolatería može biti slatki dodatak.

Maja Zajačko
Maja Zajačko

Ja sam Maja, mama dječaku i djevojčici. Svakodnevno pratim razne svjetske food blogove u potrazi za najnovijim food trendovima i kreativnim (i provjerenim!) receptima. S višegodišnjim iskustvom u marketingu i istraživanju, poziciju glavne urednice na Gastronomiji prihvatila sam s veseljem u nadi da ću zajednicu iskusnih food blogerica i blogera približiti čitateljima koji traže inspiraciju za kuhanje u isprobanim receptima naših food blogera.

Kategorija: Magazin, Putovanja

Želite se zasladiti?

Brzi domaći sladoled od čokolade bez jaja

Kako se bliže sve topliji dani pravo je vrijeme za sladoled, iako ih ima raznih vrsta i okusa u lokalnim slastičarnicama do velikih hiper marketa ipak najbolji bude onaj koji pripremimo sami kod kuće. Ovo je baš onaj …

kruh od pira s grozdicama i orasima

Desertni kruh od pira s grožđicama i orasima

Ovo je recept posvećen svim siroljupcima, vinoljupcima i onima koji će to tek postati… Ako ste zaljubljeni u miris kruha iz domaće radinosti (a tko nije?), ovo će biti vrhunska poslastica! Ne samo da je ovo domaći …

tart s bobicasim vocem

Tart s kremom od bosiljka i bobičastim voćem

Iako nije sezona bobičastog voća, želim s vama podijeliti ovaj recept jer mi se čini kao zgodna ideja za Valentinovo. Jagode obično tada preplave naše trgovine, istina uvozne, ali po povoljnim cijenama. :) Možete …

Prethodna objava: «slow cooking Što je Slow Cooker i kako nam štedi vrijeme?
Sljedeća objava: Hrvatski recepti »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2025. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.