Slow Cooking tj. sporo kuhanje – baš kao što mu samo ime sugerira – traje dugo, pa mnogi od nas pomisle: “Pa, kako nam onda štedi vrijeme ako ćemo kraj štednjaka provoditi više vremena no inače?”. Međutim, to samo znači da još nisu u cijelosti upoznati s konceptom Slow Cooking-a – a ovaj članak je tu da vam razjasni ovu misteriju.
Stoga, pođimo od početka i budimo direktni – Slow Cooking ipak nije toliko nova i revolucionarna metoda kuhanja. Baš naprotiv. Ova metoda kuhanja svoje korijene vuče iz starih vremena i tradicija je židovske zajednice. Naime, pripadnici židovske zajednice su se prema subotnjem odmoru odnosili s iznimnim poštovanjem. Subotom su se dakako hranili, međutim, nisu smjeli kuhati. Stoga su se dosjetili da u petak veliki lonac napune mesom, povrćem i začinima te ga ostave da se namirnice na niskoj temperaturi polagano kuhaju – sve do subote. Na taj su način subotom imali pripremljen solidan obrok, nisu morali kuhati i mogli su se vratiti posvetiti svome odmoru.
Nije dugo trebalo da i drugi prepoznaju prednosti i kvalitete ovakve pripreme hrane. Naime, hrana ostaje ukusna, a nakon dugotrajnog kuhanja fino omekša. Sama mekoća mesa ne ovisi o vama i vašem iznimnom kuharskom umijeću, nego samo od vremena koje meso provede krčkajući se na relativno niskim temperaturama.
Neće li to dovesti do povećanog računa za struju?
Odaberete li koljenice, ramena, rebra, ili neke druge tvrde i koščate dijelove životinja – radite to svjesno znajući da je to meso puno ukusnije ukoliko ga kuhate zajedno s kostima. A to je ujedno i razlog zašto ovo meso košta nešto manje u mesnicama.
Međutim, možete zaboraviti na uštedu i uživanje u punom ukusu mesa ako će vam stići enormno visok račun za struju. Nije toliki problem ukoliko s vremena na vrijeme ovako pripremate meso u pećnici – ali što učiniti ako ovo prakticirate i po nekoliko puta tjedno?
Idealan scenarij bi bio: Prije no što krenete na posao ubacujete meso u pekač, dodajete povrće, vodu i/ili vino i odlazite na posao ostavljajući meso da se krčka na laganoj temperaturi, a kad se vratite – ručak za cijelu obitelj je gotov i čeka da bude serviran? Super je ideja, priznajemo, ali nije ostvariva.
Zavrtit će vam se u glavu kada vidite račun za struju. Mogao bi biti toliki da ste po nekoliko puta tjedno mogli jesti negdje vani. A osim toga, neće vam biti dobro ni kada vidite da je voda ili vino u cijelosti isparila te vas sada čeka ribanje zagorjelog pekača. A prozračivanje kuhinje i druge potencijalne opasnosti bolje da ni ne spominjemo.
Rješenje za ovaj problem se nudi u vidu aparata zvanog Slow Cooker među kojima su poznatiji oni marke Crock Pot.
Kako se koristi Crock Pot aparat?
Sve što je potrebno je da u njega “spremite” sve što je potrebno (meso, povrće…) i stavite ga navečer u hladnjak. Nakon što ujutro ustanete, izvadite ga iz hladnjaka i ostavite da se malo “odmori” na sobnoj temperaturi. Nakon toga, sve što trebate je samo ga uključiti i možete krenuti na posao. Zvuči idealno!
Osim toga uopće ne trebate dodavati vodu. Međutim, ukoliko želite imati malo juhe ili umaka kad se vratite s posla, dodajte je vrlo malo. Najbolje od svega je što hrana u Crock Potu ne može zagorjeti, jer se ovdje ne radi o pećnici i aparat ne radi po istom principu.
Crock Pot također ne traži ni miješanje. Kao da baš želi da ga ostavite na miru da odradi svoj posao za koji je namijenjen. Samo zatvorite poklopac, uključite ga u struju i otiđite raditi svoj posao ili uživati u hobijima – sada bar imate više vremena za svoje van kuhinjske aktivnosti.
Ja sam Maja, mama dječaku i djevojčici. Svakodnevno pratim razne svjetske food blogove u potrazi za najnovijim food trendovima i kreativnim (i provjerenim!) receptima. S višegodišnjim iskustvom u marketingu i istraživanju, poziciju glavne urednice na Gastronomiji prihvatila sam s veseljem u nadi da ću zajednicu iskusnih food blogerica i blogera približiti čitateljima koji traže inspiraciju za kuhanje u isprobanim receptima naših food blogera.