Svi znamo što su buhtli. Dizano tijesto koje se najčešće kombinira sa nekim voćem ili čokoladom. Svakoga dana ih možemo kupiti u pekarnama, ali možemo ih pripremiti i kod kuće. Ono što je za buhtle specifično je da se razdijeli tijesto na manje komadiće i tako poslužuje.
Često se buhtle znaju nazivati i jeftinom slasticom jer namirnice za pripremu nisu skupe. Najbolje ih je napraviti sa marmeladom, voljet ćete ih i vi a posebno mlađi ukućani. Za pripremanje buhtli vam je potrebno:
- 800 g brašna
- do 100 g margarina
- 1 svježi kvasac
- toplo mlijeko
- 1 žličica soli
- 5 – 6 žličica šećera
- 5 cijelih jaja
U zdjeli za dizanje tijesta miješajte sve sastojke kuhačom. Tijesto se može miješati i raznim strojevima, no preporučamo rukom. Nakon što dobijete glatko tijesto, pustite da odstoji 30 min. Na podlogu stavite brašno i po njoj razvaljajte tijesto. Malene komadiće tijesta otkidajte i punite ih pekmezom po volji.
Tepsiju nauljite i u nju slažite napravljene buhtle. Možete ih još malo nauljiti kako se ne bi ljepili jedan na drugoga. Prije nego što stavite peći, stavite 4 žlice šećera, malo vode i margarina i pustite da se margarin i šećer otope na vatri. Prije nego stavite sve peći, smjesom premazati buhtle. Pecite ih oko 25 min na 200 stupnjeva. Po buhtlima posipajte šećer u prahu.
Autor: S.Š.