Danas vam donosimo priču naše nove kolumnistice Petre Terner, food blogerice koja stoji iza bloga To Live a Life.
Istraživajući razna nova jela, destinacije i restorane te pripremajući nove ukusne specijalitete za svoju obitelj i prijatelje, Petra je odlučila svoja kulinarska iskustva podijeliti i s drugima koji se bore s Chronovom bolešću.
Oduševljeni njenim dinamičnim životom te kreativnim i nadasve zanimljivim receptima i jelima bilo nam je iznimno drago što se pridružila našoj zajednici food blogera – kolumnista. Želimo joj toplu dobrodošlicu i veselimo se njenim brojnim receptima, a u nastavku pročitajte njenu priču.
Kako je započela tvoja gastro priča?
Moja gastro priča započela je sasvim slučajno. Počela sam stavljati fotografije svoje hrane na Instagram profil te mi je mnogo ljudi počelo pisati kako bi bilo super da otvorim blog s receptima jer ih inspiriram i dajem im ideje za kuhanje. Rekoh zašto ne? Tada sam shvatila da zapravo ne postoji nikakva stranica koja bi na jednom mjestu objedinila savjete i recepte za oboljele od Crohnove bolesti te me je to dodatno motiviralo da počnem zapisivati recepte i otvorim To live a life.
Kako bi opisala svoj blog To Live a Life novim čitateljima?
To Live a Life je stranica koja otkriva sve tajne, nepoznanice i savjete života s Crohnovom bolešću te je namjenjen onima koji su se susreli s njom, ali isto tako namjenjena je i svima onima kojima je ponekad potreban mali vjetar u leđa da promjene svoje prehrambene i životne navike s ciljem da bi se osjećali bolje.
Koliko ti je bilo teško prilagoditi prehranu Crohnovoj bolesti?
U početku dosta jer sam se izričito držala savjeta liječnika te sam imala osjećaj da jedem stalno isto. Crohnova bolest donosi neka nova pravila kod prehrane koja jednostavno morate prihvatiti. S vremenom sam počela eksperimentirati, postala sam sigurnija prilikom kuhanja te su jednostavna jela postajala sve maštovitija i kreativnija.
Koliko je gastro scena u Hrvatskoj informirana o ovoj bolesti i načinu prehrane? Koliko ti je teško pronalaziti nove recepte i ideje za jela?
Jako malo jer ne postoji recepti za takva jela. Postoje savjeti i smjernice, ali niti oni se ne dotiču svih mogućih situacija s kojima se čovjek susretne. U Hrvatskoj su ljudi još uvijek dosta zatvoreni te ne žele pričati o takvih stvarima, dok je situacija vani u potpunosti drugačija. Postoji mnogo blogova na stranim jezicima gdje ljudi bez imalo srama dijele svoja iskustva. Ja nisam željela da bolest bude u prvom planu jer glavna poanta je upravo u tome da sebe staviš na prvo mjesto. Zato sam se fokusirala na recepte i savjete koji će pomoći drugima.
Iz čega crpiš inspiraciju za recepte? Poznatih kuhara, neke knjige s receptima?
Svaka gastro stranica i svaka kuharica je moja inspiracija jer iz gotovo svakog recepta možeš pripremiti jelo koje ti odgovara.
Koji je tvoj najveći neuspjeh u kuhinji? Postoji li nešto određeno što ti nikad ne uspijeva koliko god puta to pokušala napraviti?
Muffini mi nisu jača strana jer mi se nikada ne dignu onako kako bi trebali, ali ne predajem se. Iako ne izgledaju najbolje uvijek osmislim neku kremicu pa ih zakamufliram i nitko ne primjeti da estetski nisu baš najbolji.
Koja je najbolja i najgora stvar biti food bloger?
Meni je super što svoje iskustvo mogu podijeliti s drugima te što će, nadam se, mnogi u mom primjeru pronaći inspiraciju. To je ono najpozitivnije pa sve one loše stvari jednostavno padaju u drugi plan.
Kad bi morala birati tri (3) sastojka koja bi ponijela na pusti otok sa sobom, koje bi sastojke odabrala?
Hm… čajeve, petit kekse i med, ali uz pretpostavku da ima pitke vode te voća i povrća. Bez čajeva ne idem nikuda.
Koja su to tri (3) sastojka koja svjesno izbjegavaš ili eliminiraš čak i kada se u receptu traži da se doda?
U svim receptima izbjegavam luk, papriku i začine… jednostavno ih izbacim.
Ako bi mogli zabraniti/izbrisati bilo koju vrstu hrane/jela, sa zemlje, što bi to bilo?
Dijagnoza mi je donijela tu sreću da prehrana kod Crohna ne preporučuje većinu namirnica koje nisam voljela jesti tako da sam bila sretna kada sam jednostavno mogla zaboraviti da postoje.
Lista je dosta duga pa sam tako izbrisala mnoge namirnice.
Preferiraš li neku određenu vrstu kuhinje?
Jako volim talijansku i meksičku kuhinju te sam kod njih nastojala naći neki kompromis.
Ako bi mogli imati četiri (4) osobe (bilo tko na svijetu) na večeri, tko bi oni bili?
Skoko jer mi se sviđa njegova jednostavnost kuhanja, Domaćica Sanja koja bi svojom toplinom dala večeri posebnu čar, Matej, moj suprug jer ništa bez njega te Gordon Ramsay koji bi nam svima podijelio neki pametan savjet. ☺
Pratiš li i ostale food blogere? Koji su ti najdraži?
Pratim puno food blogera koji me fasciniraju svojim fotografijama, ali istaknula bih našu Domaćicu Sanju koju i osobno poznajem. Izrazito topla, pristupačna i draga žena, uvijek spremna dati neki savjet.
Koji je tvoj omiljeni recept s bloga?
Jako volim griz na čaju od mente te sam ponosna na taj recept jer mi je dugo trebalo da pronađem način kako da ga pripremim griz, a da to ne bude kombinacija s mlijekom.
Uspjela sam pronaći kombinaciju koja može biti super ideja za doručak, ali i odlična ideja za desert.
Zahvaljujemo Petri na vremenu koje je izdvojila kako bi samo za vas ispričala svoju priču. Pozivamo vas da ostanete pratiti njeno gastro putovanje i na Gastronomija.hr, a u međuvremenu zavirite i u njezin blog, Instagram profil i Facebook stranicu gdje ćete pronaći brojne recepte, uspomene s putovanja te razne savjete za koje se nadamo da će ispuniti vašu svakodnevicu zabavom.

Ja sam Maja, mama dječaku i djevojčici. Svakodnevno pratim razne svjetske food blogove u potrazi za najnovijim food trendovima i kreativnim (i provjerenim!) receptima. S višegodišnjim iskustvom u marketingu i istraživanju, poziciju glavne urednice na Gastronomiji prihvatila sam s veseljem u nadi da ću zajednicu iskusnih food blogerica i blogera približiti čitateljima koji traže inspiraciju za kuhanje u isprobanim receptima naših food blogera.