• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Deserti / Kolači / Baklava
baklava
Baklava, Foto: Taratork/Shutterstock

Baklava

Objavljeno: 29.08.2013. Autor: Sanja Štetić

Baklava je zanimljiva slastica koja je svojstvena turskoj gastronomiji, ali i jugozapadnoj i centralnoj Aziji. 1650. godine riječ baklava se, doslovno prenesena iz turskog, prvi puta koristila u engleskom i označavala je ovaj slasni desert koji sadrži tijesto, orahe i neku vrstu zaslaživača, bilo da se radi o medu ili šećeru. Posebice će se svidjeti zaljubljenicima u vrlo slatke zalogaje.

baklava
Baklava, Foto: Taratork/Shutterstock

Iako ne možemo biti sigurni koji put je baklava zapravo prošla kako bi se danas mogla naći i za našim stolom, postoje dokazi da je baklava kakvu danas poznajemo načinjena u Istambulu prema starom receptu iz centralne Azije. U originalnim receptima nisu se nalazili orasi, a danas se tu mogu naći i lješnjaci i pistacio.

Povest ćemo vas na put na kojem ćete naučiti korak po korak kako za sebe i svoje goste ili ukućane načiniti ukusnu baklavu. Sirup kojim ćete preliti baklavu po završetku trebao bi biti na sobnoj temperaturi pa stoga ako želite pravu baklavu načinite sirup dan ranije i pustite ga neka odstoji. Pomiješajte šećer, vodu, cimet i limun i neka vrije 30 minuta dok ne dobijete viskoznu a opet tekuću smjesu.

Rastopite maslac, namažite njime tepsiju i održavajte ga toplim jer ćete između svake kore također morati mazati maslac. Ovo ćete najlakše učiniti širokim kuharskim kistićem. Zaredajte nekoliko kora koje su između premazane maslacem (najbolje 5 ili 6) i zatim posipajte veliku količinu oraha. Ne moraju biti izuzetno sitno samljeveni, može i nešto rustikalnije.

Prekrijte orahe sa još nekoliko premazanih kora pa ponovite postupak sa još oraha. Kada ste gotovi, prelijte još malo otopljenog maslaca po baklavi i razrežite je u trokutiće ili kocke. Namjestit prvo pećnicu na 190° C i neka se tako peče 10 minuta zatim smanjite temperaturu na 150° i ostavite još 40-45 minuta. Kada je gotova ugasnite pečnicu i ostavite je još pet minuta unutra i zatim izdašno zalijte sirupom koji ste načinili dan ranije. Poslužite je na sobnoj temperaturi ili toplu. Dobar tek!

Sastojci:

  • 3 šalice šećera
  • 3 šalice vode
  • 1 štapić cimeta
  • kriška limuna
  • pola kilograma kora za baklavu
  • 250 g maslaca
  • 8 šalica sjeckanih oraha sa šećerom i cimetom

Autor: L.K.

Kategorija: Kolači

Želite se zasladiti?

kakao torta

Kakao torta

Malo koja hrana je toliko zamamna kao čokolada, zato ne iznenađuje činjenica da se od davnina čokolada smatra afrodizijakom. Ako ste vi i vaši ukućani ljubitelji čokolade iskušajte ovaj bajkoviti spoj čokolade i kakaa i …

sampite-torta

Recept za šampite

Šampite bude sjećanja na djetinjstvo i na neke prošle dane. Iako danas pomalo zaboravljene, i dalje su jedan od najboljih i često pripremanih kolača mnogih kućanstava. Riječ je o jednostavnom kolaču, čija je priprema …

mileram kocke

Kremasto savršenstvo – Mileram kocke

Sigurno vam se dogodilo da kupujete ona xxl pakiranja koja ne stignete potrošiti. Meni se to prečesto događa pogotovo kad su u pitanju mliječni proizvodi. Tako je nastao ovaj kolač, koji je oduševio sve ukućane i goste. …

Prethodna objava: «lisnato tijesto Lisnato tijesto sa malinama
Sljedeća objava: Cheesecake cheesecake»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2022. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.