Baklava je zanimljiva slastica koja je svojstvena turskoj gastronomiji, ali i jugozapadnoj i centralnoj Aziji. 1650. godine riječ baklava se, doslovno prenesena iz turskog, prvi puta koristila u engleskom i označavala je ovaj slasni desert koji sadrži tijesto, orahe i neku vrstu zaslaživača, bilo da se radi o medu ili šećeru. Posebice će se svidjeti zaljubljenicima u vrlo slatke zalogaje.
Iako ne možemo biti sigurni koji put je baklava zapravo prošla kako bi se danas mogla naći i za našim stolom, postoje dokazi da je baklava kakvu danas poznajemo načinjena u Istambulu prema starom receptu iz centralne Azije. U originalnim receptima nisu se nalazili orasi, a danas se tu mogu naći i lješnjaci i pistacio.
Povest ćemo vas na put na kojem ćete naučiti korak po korak kako za sebe i svoje goste ili ukućane načiniti ukusnu baklavu. Sirup kojim ćete preliti baklavu po završetku trebao bi biti na sobnoj temperaturi pa stoga ako želite pravu baklavu načinite sirup dan ranije i pustite ga neka odstoji. Pomiješajte šećer, vodu, cimet i limun i neka vrije 30 minuta dok ne dobijete viskoznu a opet tekuću smjesu.
Rastopite maslac, namažite njime tepsiju i održavajte ga toplim jer ćete između svake kore također morati mazati maslac. Ovo ćete najlakše učiniti širokim kuharskim kistićem. Zaredajte nekoliko kora koje su između premazane maslacem (najbolje 5 ili 6) i zatim posipajte veliku količinu oraha. Ne moraju biti izuzetno sitno samljeveni, može i nešto rustikalnije.
Prekrijte orahe sa još nekoliko premazanih kora pa ponovite postupak sa još oraha. Kada ste gotovi, prelijte još malo otopljenog maslaca po baklavi i razrežite je u trokutiće ili kocke. Namjestit prvo pećnicu na 190° C i neka se tako peče 10 minuta zatim smanjite temperaturu na 150° i ostavite još 40-45 minuta. Kada je gotova ugasnite pečnicu i ostavite je još pet minuta unutra i zatim izdašno zalijte sirupom koji ste načinili dan ranije. Poslužite je na sobnoj temperaturi ili toplu. Dobar tek!
Sastojci:
- 3 šalice šećera
- 3 šalice vode
- 1 štapić cimeta
- kriška limuna
- pola kilograma kora za baklavu
- 250 g maslaca
- 8 šalica sjeckanih oraha sa šećerom i cimetom
Autor: L.K.