• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Deserti / Kolači / Baklava
baklava
Baklava, Foto: Taratork/Shutterstock

Baklava

Objavljeno: 29.08.2013. Autor: Sanja Štetić

Baklava je zanimljiva slastica koja je svojstvena turskoj gastronomiji, ali i jugozapadnoj i centralnoj Aziji. 1650. godine riječ baklava se, doslovno prenesena iz turskog, prvi puta koristila u engleskom i označavala je ovaj slasni desert koji sadrži tijesto, orahe i neku vrstu zaslaživača, bilo da se radi o medu ili šećeru. Posebice će se svidjeti zaljubljenicima u vrlo slatke zalogaje.

baklava
Baklava, Foto: Taratork/Shutterstock

Iako ne možemo biti sigurni koji put je baklava zapravo prošla kako bi se danas mogla naći i za našim stolom, postoje dokazi da je baklava kakvu danas poznajemo načinjena u Istambulu prema starom receptu iz centralne Azije. U originalnim receptima nisu se nalazili orasi, a danas se tu mogu naći i lješnjaci i pistacio.

Povest ćemo vas na put na kojem ćete naučiti korak po korak kako za sebe i svoje goste ili ukućane načiniti ukusnu baklavu. Sirup kojim ćete preliti baklavu po završetku trebao bi biti na sobnoj temperaturi pa stoga ako želite pravu baklavu načinite sirup dan ranije i pustite ga neka odstoji. Pomiješajte šećer, vodu, cimet i limun i neka vrije 30 minuta dok ne dobijete viskoznu a opet tekuću smjesu.

Rastopite maslac, namažite njime tepsiju i održavajte ga toplim jer ćete između svake kore također morati mazati maslac. Ovo ćete najlakše učiniti širokim kuharskim kistićem. Zaredajte nekoliko kora koje su između premazane maslacem (najbolje 5 ili 6) i zatim posipajte veliku količinu oraha. Ne moraju biti izuzetno sitno samljeveni, može i nešto rustikalnije.

Prekrijte orahe sa još nekoliko premazanih kora pa ponovite postupak sa još oraha. Kada ste gotovi, prelijte još malo otopljenog maslaca po baklavi i razrežite je u trokutiće ili kocke. Namjestit prvo pećnicu na 190° C i neka se tako peče 10 minuta zatim smanjite temperaturu na 150° i ostavite još 40-45 minuta. Kada je gotova ugasnite pečnicu i ostavite je još pet minuta unutra i zatim izdašno zalijte sirupom koji ste načinili dan ranije. Poslužite je na sobnoj temperaturi ili toplu. Dobar tek!

Sastojci:

  • 3 šalice šećera
  • 3 šalice vode
  • 1 štapić cimeta
  • kriška limuna
  • pola kilograma kora za baklavu
  • 250 g maslaca
  • 8 šalica sjeckanih oraha sa šećerom i cimetom

Autor: L.K.

Kategorija: Kolači

Želite se zasladiti?

kolač od naranče

Kolač od naranče

Kolač od naranče sjajan je odabir za ove vruće ljetne dane. To višenamjensko citrusno voće, koje toliko volimo jesti samo ili ga ujutro cijedimo za osvježavajući napitak koji budi organizam, kao stvoreno je za lagani …

cokoladna babka

Čokoladna babka – najukusniji čokoladni kruh

Predivno mekano tijesto, aromatizirano narančom i rumom te punjeno bogatom čokoladnom kremom - cure vam sline?!? I meni isto kod pomisli na ovu predivnu čokoladnu štrucu, poznatu pod nazivom čokoladna babka. Ako ste …

Recept za najukusnije fritule s jogurtom

Fritule, male mirišljave i ukusne slastice koje su česti način spremanja upravo u Dalmaciji (popularne dalmatinske fritule). Sad, u ovo zimsko vrijeme i vrijeme blagdana sve ih češče možemo naći po adventskim događajima …

Prethodna objava: «lisnato tijesto Lisnato tijesto sa malinama
Sljedeća objava: Cheesecake cheesecake»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.