• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Prehrana / Vegetarijanstvo / Vegetarijanska kuhinja
Vegetarijanska kuhinja, Foto: Olga Lyubkina/Shutterstock

Vegetarijanska kuhinja

Objavljeno: 11.04.2012. Autor: Sanja Štetić

Varate se ako mislite da je vegetarijanska kuhinja bez mašte, neukusna i jednostavno bljutava. Vegetarijanska kuhinja se prije svega bazira na prehrani bez mesa, koje podrazumijeva teletinu, svinjetinu, ribu, piletinu. Ovdje je bitno spomenuti kako postoji nekoliko tipova vegetarijanaca o kojima ovisi izbor namirnica koje će koristiti u svojoj kuhinji.

Vegetarijanska kuhinja, Foto: Olga Lyubkina/Shutterstock

Možemo slobodno reći da se dijele na nekoliko vrsta, gdje su vegani svakako najradikalniji i u njihovoj kuhinji nećete naići na proizvode koji imaju veze sa životinjama, a pritom mislimo na jaja, mlijeko i sve mliječne proizvode te naravno meso. Semivegetarijanci izbjegavaju crveno meso, ali zato normalno konzumiraju piletinu i ribu.

Ovolaktovegetarijanci jedu jaja i mliječne proizvode dok laktovegetarijanci jedu mliječne proizvode. Makrobiotičari jedu hranu prema uputama makrobiotike, što može uključivati i izbjegavanje mesa iz zdravstvenih razloga, ravnomjeran unos svih namirnica te unos samo onih namirnica koje su dostupne u prirodnom okolišu.

Kako ne postoji neki opći recept, možemo reći da se vegetarijanska kuhinja bazira prije svega na povrću i što manjem unosu namirnica koje imaju veze sa životinjama, ali kao što smo rekli na samom početku može se raditi o finim i vrhunskim receptima.

Odlučite li se probati možemo vam dati jedan od brojnih recepata, a kroketi od karfiola su jedan od njih.

Kroketi od karfiola (cvjetače):

  • 1 glavica karfiola
  • sol
  • papar
  • 1 glavica crvenog luka
  • 3 jaja
  • 2 žlice prezli

Znači potrebno je narezati karfiol i skuhati ga u slanoj vodi. Nakon što ste skuhali karfiol, ocjedite ga i izgnječite vilicom, prilikom čega umješate jaja, prezle te isjeckani luk. Sve je to potrebno izmješati i napraviti male krokete te poslužiti uz neki od umaka.

Polpete od tikvica:

  • malo brašna
  • jaje
  • mlijeko
  • tikvice

Uzmete tikvice, ogulite ih i izmiksate u posudi predviđenoj za to. Nakon što ste od tikvica napravili pravu malu kašicu, umješate ih u smjesu koju ste dobili od mlijeka, jaja i naravno brašna. Pritom trebate paziti da vam smjesa nije rijedka. Uzmete tavu i dobro zagrijete ulje te stavite peći svoje polpete.

Kategorija: Vegetarijanstvo

Želite se zasladiti?

Američki chocolate chip cookies

Vjerojatno ne postoji domaćica koja jednom u svom životu nije oduševila svoje ukućane s ovom ukusnom poslasticom. Radi se o pravom američkom desertu koji je zahvaljujući jednostavnosti pripreme doživio razne varijacije i …

banana split

Banana split

Banana split jedna je od onih slastica koje svi pokušaju napraviti čim za nju saznaju. Vrlo je jednostavan desert, gotov u trenu, lijepo izgleda i imate osjećaj da ste pojeli i voćku, a ne samo sladoled. Može se raditi …

Čokoladne fantazije od kesten pirea

Nisam baš ljubitelj kuhanog kestenja, najdraži mi je kad je pečen - kad ga kupimo od kestenjara na ulici početkom jeseni pa se šetamo i grijemo čisteći ga. Ponekad sjednemo na klupicu i podijelimo porciju toplih i …

Prethodna objava: « Atkinsova dijeta i recepti
Sljedeća objava: Makrobiotička hrana »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2022. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.