• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Prehrana / Vegetarijanstvo / Vegetarijanska kuhinja
Vegetarijanska kuhinja, Foto: Olga Lyubkina/Shutterstock

Vegetarijanska kuhinja

Objavljeno: 11.04.2012. Autor: Sanja Štetić

Varate se ako mislite da je vegetarijanska kuhinja bez mašte, neukusna i jednostavno bljutava. Vegetarijanska kuhinja se prije svega bazira na prehrani bez mesa, koje podrazumijeva teletinu, svinjetinu, ribu, piletinu. Ovdje je bitno spomenuti kako postoji nekoliko tipova vegetarijanaca o kojima ovisi izbor namirnica koje će koristiti u svojoj kuhinji.

Vegetarijanska kuhinja, Foto: Olga Lyubkina/Shutterstock

Možemo slobodno reći da se dijele na nekoliko vrsta, gdje su vegani svakako najradikalniji i u njihovoj kuhinji nećete naići na proizvode koji imaju veze sa životinjama, a pritom mislimo na jaja, mlijeko i sve mliječne proizvode te naravno meso. Semivegetarijanci izbjegavaju crveno meso, ali zato normalno konzumiraju piletinu i ribu.

Ovolaktovegetarijanci jedu jaja i mliječne proizvode dok laktovegetarijanci jedu mliječne proizvode. Makrobiotičari jedu hranu prema uputama makrobiotike, što može uključivati i izbjegavanje mesa iz zdravstvenih razloga, ravnomjeran unos svih namirnica te unos samo onih namirnica koje su dostupne u prirodnom okolišu.

Kako ne postoji neki opći recept, možemo reći da se vegetarijanska kuhinja bazira prije svega na povrću i što manjem unosu namirnica koje imaju veze sa životinjama, ali kao što smo rekli na samom početku može se raditi o finim i vrhunskim receptima.

Odlučite li se probati možemo vam dati jedan od brojnih recepata, a kroketi od karfiola su jedan od njih.

Kroketi od karfiola (cvjetače):

  • 1 glavica karfiola
  • sol
  • papar
  • 1 glavica crvenog luka
  • 3 jaja
  • 2 žlice prezli

Znači potrebno je narezati karfiol i skuhati ga u slanoj vodi. Nakon što ste skuhali karfiol, ocjedite ga i izgnječite vilicom, prilikom čega umješate jaja, prezle te isjeckani luk. Sve je to potrebno izmješati i napraviti male krokete te poslužiti uz neki od umaka.

Polpete od tikvica:

  • malo brašna
  • jaje
  • mlijeko
  • tikvice

Uzmete tikvice, ogulite ih i izmiksate u posudi predviđenoj za to. Nakon što ste od tikvica napravili pravu malu kašicu, umješate ih u smjesu koju ste dobili od mlijeka, jaja i naravno brašna. Pritom trebate paziti da vam smjesa nije rijedka. Uzmete tavu i dobro zagrijete ulje te stavite peći svoje polpete.

Kategorija: Vegetarijanstvo

Želite se zasladiti?

Lebdeće činkice (bez jaja, ali s bananom)

Svi znamo za one male bucmaste (takozvane) američke palačinkice… Ako niste sigurni o čemu govorim, to su one male okrugle, one koje u filmovima redovito u idiličnoj, vikend-prazničnoj atmosferi - on njoj, ili ona njemu …

sedmo nebo

Sedmo nebo

Vrijeme je da osjetite pravi užitak i razveselite svoje nepce popularnim kolačem. Ovaj jednostavan kolač već na prvu će vas vinut u "sedmo nebo".  Kremast i izdašan, idealan je za blagdane, slavlja i druženja no ima …

cokoladna babka

Čokoladna babka – najukusniji čokoladni kruh

Predivno mekano tijesto, aromatizirano narančom i rumom te punjeno bogatom čokoladnom kremom - cure vam sline?!? I meni isto kod pomisli na ovu predivnu čokoladnu štrucu, poznatu pod nazivom čokoladna babka. Ako ste …

Prethodna objava: « Atkinsova dijeta i recepti
Sljedeća objava: Makrobiotička hrana »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.