Varate se ako mislite da je vegetarijanska kuhinja bez mašte, neukusna i jednostavno bljutava. Vegetarijanska kuhinja se prije svega bazira na prehrani bez mesa, koje podrazumijeva teletinu, svinjetinu, ribu, piletinu. Ovdje je bitno spomenuti kako postoji nekoliko tipova vegetarijanaca o kojima ovisi izbor namirnica koje će koristiti u svojoj kuhinji.
Možemo slobodno reći da se dijele na nekoliko vrsta, gdje su vegani svakako najradikalniji i u njihovoj kuhinji nećete naići na proizvode koji imaju veze sa životinjama, a pritom mislimo na jaja, mlijeko i sve mliječne proizvode te naravno meso. Semivegetarijanci izbjegavaju crveno meso, ali zato normalno konzumiraju piletinu i ribu.
Ovolaktovegetarijanci jedu jaja i mliječne proizvode dok laktovegetarijanci jedu mliječne proizvode. Makrobiotičari jedu hranu prema uputama makrobiotike, što može uključivati i izbjegavanje mesa iz zdravstvenih razloga, ravnomjeran unos svih namirnica te unos samo onih namirnica koje su dostupne u prirodnom okolišu.
Kako ne postoji neki opći recept, možemo reći da se vegetarijanska kuhinja bazira prije svega na povrću i što manjem unosu namirnica koje imaju veze sa životinjama, ali kao što smo rekli na samom početku može se raditi o finim i vrhunskim receptima.
Odlučite li se probati možemo vam dati jedan od brojnih recepata, a kroketi od karfiola su jedan od njih.
Kroketi od karfiola (cvjetače):
- 1 glavica karfiola
- sol
- papar
- 1 glavica crvenog luka
- 3 jaja
- 2 žlice prezli
Znači potrebno je narezati karfiol i skuhati ga u slanoj vodi. Nakon što ste skuhali karfiol, ocjedite ga i izgnječite vilicom, prilikom čega umješate jaja, prezle te isjeckani luk. Sve je to potrebno izmješati i napraviti male krokete te poslužiti uz neki od umaka.
Polpete od tikvica:
- malo brašna
- jaje
- mlijeko
- tikvice
Uzmete tikvice, ogulite ih i izmiksate u posudi predviđenoj za to. Nakon što ste od tikvica napravili pravu malu kašicu, umješate ih u smjesu koju ste dobili od mlijeka, jaja i naravno brašna. Pritom trebate paziti da vam smjesa nije rijedka. Uzmete tavu i dobro zagrijete ulje te stavite peći svoje polpete.