• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Makrobiotička hrana
Makrobiotička hrana, Foto: /Shutterstock

Makrobiotička hrana

Objavljeno: 11.04.2012. Autor: Sanja Štetić

Pojam makrobiotika dolazi od grčke riječi macro, što zapravo znači dug život. Pojam je prvi put sastavio poznati Christoph Hufeland 1796. koji je kasnije popularizirao George Ohsawa, japanski filozof. Temelji makrobiotike nalaze se u principima yin i yanga, drevne istočnjačke filozofije koja spajanjem suprotnosti postiže jedinstvo.

Makrobiotička hrana, Foto: Igor Dutina/Shutterstock

U toj filozofiji yang predstavlja pozitivni, muški princip, snagu koja odgovara mesnoj hrani, dok yin predstavlja negativni ženski princip, mjesec i nježnost koja odgovara kuhanoj, mliječnoj hrani. Smatra se kako su jedan i drugi ekstremi te kako ih treba izbjegavati.

Naime prema makrobiotičkom vjerovanju u samoj sredini između tih ekstrema nalazi se uravnotežena hrana koja podrazumijeva cjelovite žitarice, rižu, mahunarke, voće i povrće te fermentirane sojine proizvode. Prema njiihovom vjerovanju, svaki bi se obrok trebao sastojati od organski uzgojene hrane, dok bi se trebala izbjegavati hrana uzgojena u plastenicima.

Svaki obrok trebao bi se  sastojati od 50% cjelovitih žitarica kao što je smeđa riža, kukuruz, zob, pšenica i ječam, pri čemu su rjeđe zastupljeni  kruh, tjestenina te proizvodi od brašna. Obrok je poželjno započeti s juhom, a što se tiče deserta izbjegavati one koji imaju šećera.

Odlučite li se iskušati ovaj tip prehrane tada vam savjetujemo da probate par recepata. Dakle savjetujemo tjesteninu sa povrćem. Tu vam je potrebno:

  • pola paketa tjestenine
  • pola šalice cvjetova cvjetače
  • pola šalice mrkve narezane na štapiće
  • pola šalice mungo graha
  • 2 žlice đumbirovog soka
  • tamno sezamovo ulje

Znači potrebno je uzeti mrkvu i celer te dobro propirjati nakon čega dodajete cvjetaču i mungo grah, što sve zajedno pirjate oko 3 minute. Pritom dodate malo vode i đumbirov sok na što stavite kuhanu tjesteninu. Pustite da se kuha još nekoliko minuta te promiješajte s vlascem.

Energetske kuglice

  • 1 žlica sezamovih sjemenki
  • 2 žlice šećera
  • korica naranče
  • sok od naranče
  • 1 šalica lješnjaka
  • 1 šalica zobenih pahuljica

Potrebno je zobene pahuljice kratko popržiti, lješnjake isto tako popržiti i naravno usitniti. Koru od naranče je potrebno oprati i naribati, nakon čega ćete odvojiti pola poprženih lješnjaka. Sve sastojke treba pomiješati i oblikovati u kuglice koje se potom uvaljaju u ostatak prženih lješnjaka.

Kategorija: Nekategorizirano

Želite se zasladiti?

frape od jagode

Osvježavajući frape (smoothie) s jagodama

Kad se živa u termometru krene penjati sve više i više, vrijeme je da se rashladite ukusnim međuobrokom ili desertom. Znamo da što je toplije da nam se sve manje preko dana jede topla i masna hrana. Želimo nešto …

bijela glazura

Bijela glazura

Priprema kolača ponekad može predstavljati pravi izazov, ali i užitak svim onima koji ne mogu zamisliti svoj život bez malo slatkog. Prilikom pripreme raznih slastica glazura je nezaobilazna. Ona se koristi za …

Neodoljiva i lagana torta s jagodama

Stigle su prve jagode, a s njima i mirisni recepti. Iako uživam u izradi torti, drage su mi i ovakve "brzopotezne". Jedan običan biskvit narezan na kockice, jedna mjerica jagoda i jedna krema koja se vruća lijeva. Može …

Prethodna objava: « Vegetarijanska kuhinja
Sljedeća objava: Izniman uspjeh Kozlović vina na Vinistri »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2022. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.