Pojam makrobiotika dolazi od grčke riječi macro, što zapravo znači dug život. Pojam je prvi put sastavio poznati Christoph Hufeland 1796. koji je kasnije popularizirao George Ohsawa, japanski filozof. Temelji makrobiotike nalaze se u principima yin i yanga, drevne istočnjačke filozofije koja spajanjem suprotnosti postiže jedinstvo.

U toj filozofiji yang predstavlja pozitivni, muški princip, snagu koja odgovara mesnoj hrani, dok yin predstavlja negativni ženski princip, mjesec i nježnost koja odgovara kuhanoj, mliječnoj hrani. Smatra se kako su jedan i drugi ekstremi te kako ih treba izbjegavati.
Naime prema makrobiotičkom vjerovanju u samoj sredini između tih ekstrema nalazi se uravnotežena hrana koja podrazumijeva cjelovite žitarice, rižu, mahunarke, voće i povrće te fermentirane sojine proizvode. Prema njiihovom vjerovanju, svaki bi se obrok trebao sastojati od organski uzgojene hrane, dok bi se trebala izbjegavati hrana uzgojena u plastenicima.
Svaki obrok trebao bi se sastojati od 50% cjelovitih žitarica kao što je smeđa riža, kukuruz, zob, pšenica i ječam, pri čemu su rjeđe zastupljeni kruh, tjestenina te proizvodi od brašna. Obrok je poželjno započeti s juhom, a što se tiče deserta izbjegavati one koji imaju šećera.
Odlučite li se iskušati ovaj tip prehrane tada vam savjetujemo da probate par recepata. Dakle savjetujemo tjesteninu sa povrćem. Tu vam je potrebno:
- pola paketa tjestenine
- pola šalice cvjetova cvjetače
- pola šalice mrkve narezane na štapiće
- pola šalice mungo graha
- 2 žlice đumbirovog soka
- tamno sezamovo ulje
Znači potrebno je uzeti mrkvu i celer te dobro propirjati nakon čega dodajete cvjetaču i mungo grah, što sve zajedno pirjate oko 3 minute. Pritom dodate malo vode i đumbirov sok na što stavite kuhanu tjesteninu. Pustite da se kuha još nekoliko minuta te promiješajte s vlascem.
Energetske kuglice
- 1 žlica sezamovih sjemenki
- 2 žlice šećera
- korica naranče
- sok od naranče
- 1 šalica lješnjaka
- 1 šalica zobenih pahuljica
Potrebno je zobene pahuljice kratko popržiti, lješnjake isto tako popržiti i naravno usitniti. Koru od naranče je potrebno oprati i naribati, nakon čega ćete odvojiti pola poprženih lješnjaka. Sve sastojke treba pomiješati i oblikovati u kuglice koje se potom uvaljaju u ostatak prženih lješnjaka.