• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Makrobiotička hrana
Makrobiotička hrana, Foto: /Shutterstock

Makrobiotička hrana

Objavljeno: 11.04.2012. Autor: Sanja Štetić

Pojam makrobiotika dolazi od grčke riječi macro, što zapravo znači dug život. Pojam je prvi put sastavio poznati Christoph Hufeland 1796. koji je kasnije popularizirao George Ohsawa, japanski filozof. Temelji makrobiotike nalaze se u principima yin i yanga, drevne istočnjačke filozofije koja spajanjem suprotnosti postiže jedinstvo.

Makrobiotička hrana, Foto: Igor Dutina/Shutterstock

U toj filozofiji yang predstavlja pozitivni, muški princip, snagu koja odgovara mesnoj hrani, dok yin predstavlja negativni ženski princip, mjesec i nježnost koja odgovara kuhanoj, mliječnoj hrani. Smatra se kako su jedan i drugi ekstremi te kako ih treba izbjegavati.

Naime prema makrobiotičkom vjerovanju u samoj sredini između tih ekstrema nalazi se uravnotežena hrana koja podrazumijeva cjelovite žitarice, rižu, mahunarke, voće i povrće te fermentirane sojine proizvode. Prema njiihovom vjerovanju, svaki bi se obrok trebao sastojati od organski uzgojene hrane, dok bi se trebala izbjegavati hrana uzgojena u plastenicima.

Svaki obrok trebao bi se  sastojati od 50% cjelovitih žitarica kao što je smeđa riža, kukuruz, zob, pšenica i ječam, pri čemu su rjeđe zastupljeni  kruh, tjestenina te proizvodi od brašna. Obrok je poželjno započeti s juhom, a što se tiče deserta izbjegavati one koji imaju šećera.

Odlučite li se iskušati ovaj tip prehrane tada vam savjetujemo da probate par recepata. Dakle savjetujemo tjesteninu sa povrćem. Tu vam je potrebno:

  • pola paketa tjestenine
  • pola šalice cvjetova cvjetače
  • pola šalice mrkve narezane na štapiće
  • pola šalice mungo graha
  • 2 žlice đumbirovog soka
  • tamno sezamovo ulje

Znači potrebno je uzeti mrkvu i celer te dobro propirjati nakon čega dodajete cvjetaču i mungo grah, što sve zajedno pirjate oko 3 minute. Pritom dodate malo vode i đumbirov sok na što stavite kuhanu tjesteninu. Pustite da se kuha još nekoliko minuta te promiješajte s vlascem.

Energetske kuglice

  • 1 žlica sezamovih sjemenki
  • 2 žlice šećera
  • korica naranče
  • sok od naranče
  • 1 šalica lješnjaka
  • 1 šalica zobenih pahuljica

Potrebno je zobene pahuljice kratko popržiti, lješnjake isto tako popržiti i naravno usitniti. Koru od naranče je potrebno oprati i naribati, nakon čega ćete odvojiti pola poprženih lješnjaka. Sve sastojke treba pomiješati i oblikovati u kuglice koje se potom uvaljaju u ostatak prženih lješnjaka.

Kategorija: Nekategorizirano

Želite se zasladiti?

Sladoled od ljubičastog batata

Drugo lice batata: domaći sladoled

Iako pomalo teška srca, ali vrijeme je i za takve obrate u mome životu, pišem vam kolumnu o mojih 40 dana bez rafiniranog šećera. Da, da dobro ste pročitali 40 DANA BEZ ŠEĆERA. Priznajem, iako sam do sada izbjegavala …

Puslice

Okus djetinjstva: Puslice

Ima li išta slađe nego kada u usta stavimo slatku puslicu, oku privlačnu, hrskavu i zamamnu slasticu koja se u dodiru s nepcem topi, očara nam okusne pupoljke i nestane u sekundi, kao da je iz mašte pobjegla. Priprema …

čokoladni kolači

Čokoladni kolači

Čokoladu je prvo potrebno izlomiti na relativno male komadiće koji će se moći lakše otopiti. Zatim ulijte u zdjelicu i 4 žlice vode i sve mješajte neprestano na laganoj vatri. Trebala bi biti tekuća i lijepe teksture, …

Prethodna objava: « Vegetarijanska kuhinja
Sljedeća objava: Izniman uspjeh Kozlović vina na Vinistri »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.