Mrkva, iako je povrće, savršeno paše u slatkim kombinacijama. Svojom sočnošću i slatkoćom savršeno nadopunjuje svaki biskvit.
Ja sam je danas spojila sa mirisnom narančom i cimetom te dodatno obogatila sa kremom od indijskih oraščića. Ja jako volim kremu od indijskih oraščića, no nećete pogriješiti i ako ovaj biskvit prelijete s tamnom čokoladom, možda i nekakvim voćnim preljevom ili džemom ili ako ga jednostavno poslužite samoga.
Što god odlučili, uživat ćete u svakom zalogaju, a zahvaljujući zdravim namirnicama od kojih je napravljen, možete ga jesti bez grižnje savjesti u svako doba dana.
Recept za tortu od mrkve, naranče i indijskih oraščića
Sastojci za biskvit:
- 2 šalice pirovog brašna
- 2 šalice naribane mrkve (otprilike 4 veće mrkve)
- 2 žličice cimeta (ja koristim Ceylonski cimet)
- 1 neprskana naranča
- ½ šalice javorovog sirupa (ili 6 žlica šećera, stavite što imate :))
- ½ šalice otopljenog kokosovog ulja
- Prašak za pecivo
- ½ šalice mljevenih oraha
- ½ šalice biljnog mlijeka
- 1 žlica sirovog kakaa
- 1 žličica kardamoma
- Malo ekstrakta vanilije
- Malo ruma
- Prstohvat soli
- Nekoliko kapi hladno prešanog ulja naranče
Ulje naranče nije sastojak bez kojeg se ne može, ali ga toplo preporučujem. Ima divan intezivan okus i miris. Dovoljno je svega nekoliko kapi i možete ga koristiti u brojnim receptima. Ja svoje kupujem u Tvornici zdrave hrane, imate pakiranje od 4 male epruvete za nekih 20ak kn. Jedna epruvetica vam je dovoljna za 2, 3 kolača.
Sastojci za kremu od indijskih oraščića:
- 1 šalica indijskih oraščića (obavezno natopljenih preko noći)
- Kokosovo mlijeko (iz konzerve, samo čvrsti dio)*
- ¼ šalica biljnog mlijeka
- 2 žlice javorovog sirupa
- Malo ekstrakta vanilije
*punomasno kokosovo mlijeko iz konzerve pusite preko noći u hladnjaku. Kada ga otvorite, žlicom skupite čvrsti dio koji je nalik šlagu. Vodicu koja ostane u konzervi upotrijebite u smoothieju (nema bacanja :))
Priprema:
- Naribajte mrkvu i koricu jedne naranče.
- Iscijedite sok cijele naranče i pomiješajte ga s kokosovim uljem, javorovim sirupom (ili šećerom), vanilijom, uljem naranče i rumom (mokri sastojci).
- U drugoj zdjeli pomiješajte pirovo brašno, prašak za pecivo, cimet,kardamom, sirovi kakao i mljevene orahe pa u to dodajte mokre sastojke, naribanu mrkvu i naranču i biljno mlijeko.
- Sve dobro izmiješajte i pecite na 180 stupnjeva 40 minuta.
- Indijske oraščiće dobro ocijedite, isperite i stavite u blender sa svim drugim sastojcima za kremu.
- Blendajte dok ne dobijete glatku kremu i po potrebi dodajte još javorovog sirupa. Blendanje bi moglo potrajati nekoliko minuta, ovisi koliko jak multipraktik imate.
- Kremu stavite u hladnjak oko pola sata.
- Ohlađeni biskvit premažite kremom i pospite sa sjeckanim pistacijama i orasima.
Nadam se da ćete ju obožavati koliko i ja. Javite dojmove. U slast!
Ja sam Nataša Rajčević, Zadranka sa zagrebačkom adresom. Ljubav prema kuhanju razvila sam još kao mala, kuhanje mi je najdraža vrsta relaksacije i uživam u svakom trenutku. Spremam veganska, šarena i životopisna jela. Što više boja na tanjuru, to bolje! Veliki sam fan egzotičnih, kao i tradicionalnih starih dalmatinskih jela. Svojim receptima pokušavam ljudima približiti vegansku prehranu te im pokazati kako zdrava hrana ne mora biti skupa ni komplicirana a itekako zasitna i ukusna.