• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Recepti / Glavna jela / Ugor, zmijolika riba
Ugor, Foto: Giuseppe Lancia/Shutterstock

Ugor, zmijolika riba

Objavljeno: 15.11.2012. Autor: Lana Kovačić

Ugor (lat.Conger conger) zmijolika je morska riba iz porodice Congridae, red jeguljke. U Hrvatskoj je poznata i pod nazivima grongo, školjar, gruj. Zmijolikog je oblika, izduženog jako sluzavog tijela. Boja joj varira, od svijetlosive do crne, što ovisi o okolini u kojoj se zadržava i živi. Po bočnim stranama tijela ima bijele točkice. Naraste do dužine od 2 – 3 m, težine oko 50 kg.

Ugor je grabežljivac koji se kreće ovisno o strujanju vode, nastanjuje dijelove obale, kanale i uvale. Danju ga je teško vidjeti jer se skriva u zaklonu stijena. Noću lovi. Hrani se ribama i manjim organizmima.

Izrazito je proždrljiv, guta cijeli plijen. Poznati su slučajevi gušenja ugora uslijed gutanja velikih komada hrane. U vrijeme razmnožavanja povlači se u velike dubine. Njihov život kao odrasle jedinke završava reprodukcijom zbog velike fizičke iscrpljenosti. Ženke mogu izbaciti i do 3 milijuna jajašaca.

Obitava diljem europske obale Atlantika, od Norveške i Islanda na sjeveru, do Senegala na jugu. Može ga se naći i u Jadranu, najčešće na kamenitom dnu, na dubini od 5 do 20 m. Najveći ugor ulovljen u Jadranu bio je težak 68 kg i dug 2.5 m.

Ulovljen je kočom u blizini Žirja. Lakše ga je ulovit u jutarnjim satima zbog njegove iscrpljenosti od noćnog lova, ili u noćnim satima kad nema mjeseca. Velike primjerke iznad 20 kg težine treba izbjegavati jer im je tijelo izrazito masno i neukusno.

Važno je napomenuti da je ugorova sluz otrovna, pogotovo ako dođe u izravan dodir s otvorenom ranom ili sluznicom oka. Temeljem Zakona o ribarstvu, zabranjeno je loviti ugora manjeg od 70 cm. Brudet od ugora, najpoznatije je jelo pripremljeno od ove zanimljive vrste ribe.

Autor: S.Š.

Kategorija: Glavna jela

Želite se zasladiti?

Dizani kolači

Koliko vas je imalo priliku dosada probati neki od dizanih kolača? Koliko se sjećamo velik dio nad dok je odrastao nije baš oduševljeno gledao na taj tip kolača gdje nismo moglu vidjeti ukusnu kremu, ili šlag. Naravno …

muffini od limuna

Osvježavajući, ukusni muffini s limunom

U zadnje vrijeme imam potrebu udovoljavati svojima kod kuće. Moji obožavaju meke i osvježavajuće kolačiće pa kad god idem u posjetu, napravim im nešto na brzinu. Jer ja ih baš volim pripremati. Pogotovo kad su …

Neodoljivo mirisni keksi od đumbira i cimeta

Vrijeme je prehlade i gripe... Uhvatilo je i mene, ali nema te bolesti koja će me držati podalje od kuhinje i zato vam donosim recept za ove predivne kekse od cimeta i đumbira. Đumbir je bogat gingerolom koji potiče …

Prethodna objava: « Prepelica, delikatesa raznih kuhinja
Sljedeća objava: Jegulja, riba iz porodice jeguljki »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.