• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Recepti / Glavna jela / Ugor, zmijolika riba
Ugor, Foto: Giuseppe Lancia/Shutterstock

Ugor, zmijolika riba

Objavljeno: 15.11.2012. Autor: Lana Kovačić

Ugor (lat.Conger conger) zmijolika je morska riba iz porodice Congridae, red jeguljke. U Hrvatskoj je poznata i pod nazivima grongo, školjar, gruj. Zmijolikog je oblika, izduženog jako sluzavog tijela. Boja joj varira, od svijetlosive do crne, što ovisi o okolini u kojoj se zadržava i živi. Po bočnim stranama tijela ima bijele točkice. Naraste do dužine od 2 – 3 m, težine oko 50 kg.

Ugor je grabežljivac koji se kreće ovisno o strujanju vode, nastanjuje dijelove obale, kanale i uvale. Danju ga je teško vidjeti jer se skriva u zaklonu stijena. Noću lovi. Hrani se ribama i manjim organizmima.

Izrazito je proždrljiv, guta cijeli plijen. Poznati su slučajevi gušenja ugora uslijed gutanja velikih komada hrane. U vrijeme razmnožavanja povlači se u velike dubine. Njihov život kao odrasle jedinke završava reprodukcijom zbog velike fizičke iscrpljenosti. Ženke mogu izbaciti i do 3 milijuna jajašaca.

Obitava diljem europske obale Atlantika, od Norveške i Islanda na sjeveru, do Senegala na jugu. Može ga se naći i u Jadranu, najčešće na kamenitom dnu, na dubini od 5 do 20 m. Najveći ugor ulovljen u Jadranu bio je težak 68 kg i dug 2.5 m.

Ulovljen je kočom u blizini Žirja. Lakše ga je ulovit u jutarnjim satima zbog njegove iscrpljenosti od noćnog lova, ili u noćnim satima kad nema mjeseca. Velike primjerke iznad 20 kg težine treba izbjegavati jer im je tijelo izrazito masno i neukusno.

Važno je napomenuti da je ugorova sluz otrovna, pogotovo ako dođe u izravan dodir s otvorenom ranom ili sluznicom oka. Temeljem Zakona o ribarstvu, zabranjeno je loviti ugora manjeg od 70 cm. Brudet od ugora, najpoznatije je jelo pripremljeno od ove zanimljive vrste ribe.

Autor: S.Š.

Kategorija: Glavna jela

Želite se zasladiti?

cokoladni pereci

Čokoladni pereci

Svakog će čokoljupca ova poslastice posebno razveseliti a posebno jer je za pripremu dovoljno svega 20 minuta. Razveselite stoga svoje ukućane ili goste ovim ukusnim čokoladnim perecima i zaradite sve same petice za …

pita od oraha

Pita od oraha

Kada su u pitanju poslastice onda ne treba zaboraviti i na ukusne pite. Tako je i s pitom od oraha. Umijesite prhko tijesto od brašna, maslaca, jaja i kiselog vrhnja te ga pustite da odstoji pokriveno u hladnjaku. Potom …

bezgultenske palačinke s orasima i umakom od grožđica i vina

Palačinke bez glutena s orasima i umakom od grožđica i vina

Jao, dugačkog li naslova! Ali stvarno nisam znala kako navedeno sažeti, jer svaki element ovih divnih palačinki zaslužuje da ga se spomene. E da, i još nisam spomenula prefino rižino brašno koje zadnje vrijeme zaista …

Prethodna objava: « Prepelica, delikatesa raznih kuhinja
Sljedeća objava: Jegulja, riba iz porodice jeguljki »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2025. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.