• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Recepti / Glavna jela / Ugor, zmijolika riba
Ugor, Foto: Giuseppe Lancia/Shutterstock

Ugor, zmijolika riba

Objavljeno: 15.11.2012. Autor: Lana Kovačić

Ugor (lat.Conger conger) zmijolika je morska riba iz porodice Congridae, red jeguljke. U Hrvatskoj je poznata i pod nazivima grongo, školjar, gruj. Zmijolikog je oblika, izduženog jako sluzavog tijela. Boja joj varira, od svijetlosive do crne, što ovisi o okolini u kojoj se zadržava i živi. Po bočnim stranama tijela ima bijele točkice. Naraste do dužine od 2 – 3 m, težine oko 50 kg.

Ugor je grabežljivac koji se kreće ovisno o strujanju vode, nastanjuje dijelove obale, kanale i uvale. Danju ga je teško vidjeti jer se skriva u zaklonu stijena. Noću lovi. Hrani se ribama i manjim organizmima.

Izrazito je proždrljiv, guta cijeli plijen. Poznati su slučajevi gušenja ugora uslijed gutanja velikih komada hrane. U vrijeme razmnožavanja povlači se u velike dubine. Njihov život kao odrasle jedinke završava reprodukcijom zbog velike fizičke iscrpljenosti. Ženke mogu izbaciti i do 3 milijuna jajašaca.

Obitava diljem europske obale Atlantika, od Norveške i Islanda na sjeveru, do Senegala na jugu. Može ga se naći i u Jadranu, najčešće na kamenitom dnu, na dubini od 5 do 20 m. Najveći ugor ulovljen u Jadranu bio je težak 68 kg i dug 2.5 m.

Ulovljen je kočom u blizini Žirja. Lakše ga je ulovit u jutarnjim satima zbog njegove iscrpljenosti od noćnog lova, ili u noćnim satima kad nema mjeseca. Velike primjerke iznad 20 kg težine treba izbjegavati jer im je tijelo izrazito masno i neukusno.

Važno je napomenuti da je ugorova sluz otrovna, pogotovo ako dođe u izravan dodir s otvorenom ranom ili sluznicom oka. Temeljem Zakona o ribarstvu, zabranjeno je loviti ugora manjeg od 70 cm. Brudet od ugora, najpoznatije je jelo pripremljeno od ove zanimljive vrste ribe.

Autor: S.Š.

Kategorija: Glavna jela

Želite se zasladiti?

Palačinke s mesom

Palačinke su danas postale nezaobilazna slastica na brojnim događanjima. Međutim iako smo ih upoznali kao poznatu slasticu punjenu čokoladom ili marmeladom, poznato je kako danas palačinke možemo jesti i u slanoj …

ledeni vjetar

Ledeni vjetar

Ledeni vjetar slastica je koja osvaja srca svih slatkoljubaca. Ne samo da je impresivan izgledom, nego i okusom. Iako izgleda kompliciran za napraviti, zapravo je vrlo jednostavan. Idealan je kolač za proljetne i ljetne …

Čokoladne fantazije od kesten pirea

Nisam baš ljubitelj kuhanog kestenja, najdraži mi je kad je pečen - kad ga kupimo od kestenjara na ulici početkom jeseni pa se šetamo i grijemo čisteći ga. Ponekad sjednemo na klupicu i podijelimo porciju toplih i …

Prethodna objava: « Prepelica, delikatesa raznih kuhinja
Sljedeća objava: Jegulja, riba iz porodice jeguljki »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2021. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.