• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Recepti / Glavna jela / Jegulja, riba iz porodice jeguljki
Jegulja, Foto: picturepartne/Shutterstock

Jegulja, riba iz porodice jeguljki

Objavljeno: 15.11.2012. Autor: Lana Kovačić

Jegulja (lat. Anguilla anguilla) je riba iz porodice jeguljki. Jedina je vrsta iz ove porodice koja obitava u našim krajevima. Izgled jegulje je zmijolik, ima dugo, izduljeno tijelo. Leđna joj peraja počinje daleko iza glave, rep se završava trakasto, spojem leđne i trbušne peraje.

Jegulja, Foto: picturepartne/Shutterstock

Donja čeljust jegulje je malo izduženija od gornje, a oči su joj smještene na samom vrhu glave. Boja jegulje je zelenkasta ili sivkastosmeđa, a donji dio tijela joj je žućkast. Karakteristično je da su jegulje obavijene slojem sluzi koji im omogućava provlačenje kroz gusto raslinje u vodama rijeka, a također im omogućuje puzanje po obali i mulju u slučaju niskog vodostaja.

Može živjeti jako dugo, čak do 90 godina, a naraste do 133 cm duljine i teži više od 6,5 kg. Hrani se mladim ribicama, insektima, jajašcima drugih riba, puževima i crvičima. Jegulja je u večini slučajeva aktivna isključivo noću.

Jegulje koje žive na području Europe nisu spolno zrele jedinke, a spolno sazrijevanje se događa pri starosti od 6 – 30 godina, ovisno o spolu i području. Boja im se tada mijenja u srebrenkastu s tamnijim bokovima, povećavaju im se nosnice i oči, produljuje im se čeljust, te kao takve napuštaju rijeke i odlaze u more.

Tada prestaju s hranjenjem, crijeva im se počnu skraćivati zbog čega ostaje više mjesta u utrobi za spolno zrele gonade. Ulaskom u more počinju putovati prema Sargaškom moru, a putem se skupljaju u jata. Dolaskom u Sargaško more, mrijeste se i ugibaju.

Izložene larve jegulja iz Sargaškog mora putuju natrag prema Europi uz pomoć jake Golfske struje, a put je poprilično dugotrajan i naporan te traje između 7 i 11 mjeseci, ponekad čak i do 3 godine.

Putem se razvijaju u male bočno spljoštene i posve prozirne zmijice. Dolaskom na odredište, mijenjaju izgled u male jegulje i ulaze u ušća rijeka. Nedavna istraživanja DNK strukture jegulja pokazala su da postoje velike razlike među jeguljama iz pojedinih područja Europe, tj. da postoji selektivno razmnožavanje među jeguljama iste vrste, koje nastanjuju različita podneblja.

Jegulje držane u zatočeništvu, kao i jegulje zarobljene u odvojenim vodenim tokovima rijeka, nikada neće prijeći u spolno zrele jedinke. Kod nas, najpoznatije su jegulje koje se uzgajaju na ušću rijeke Neretve.

Tu se razvio cijeli niz kulinarskih specijaliteta pripremljenih od ove posebne vrste ribe. Prilikom pripreme jegulju treba dobro termički obraditi jer njena krv sadrži štetne ihtiokemotoksine. Priprema se kuhanjem, prženjem, na roštilju, sušenjem u dimu ili mariniranjem.

Autor: S.Š.

Kategorija: Glavna jela

Želite se zasladiti?

bijelo rebro

Iskoristite bjelanjke – napravite kolač Bijelo rebro

Bijelo rebro zgodan je način za potrošiti bjelanjke. Brz, jednostavan i sočan biskvitni kolač ostavlja prostora za igranje sa sastojcima koje možete ubaciti u smjesu. Sastojci: 6 bjelanjaka 20 dag šećera 12 …

poljupci od oraha

Poljupci od oraha

Bilo u vrijeme blagdana ili za neformalna vikend druženja običaj je da goste koji nas posjete, ponudimo nečim slatkim i ukusnim. Za tu prigodu najpraktičniji su mali sitni kolačići. Ako smo pritom još i u stisci s …

chocolate chip cookies

Veganska inačica chocolate chip cookies

Pored svih torti, kolača i krema obični keksići su kod mene često zanemareni. Danas sam odlučila ispraviti tu nepravdu. Do sad sam radila razne zdrave, bez glutena, sa sušenim voćem verzije ovih keksića ali danas su …

Prethodna objava: « Ugor, zmijolika riba
Sljedeća objava: Guska, izvor visokokvalitetnih proteina »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2025. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.