• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Recepti / Glavna jela / Jegulja, riba iz porodice jeguljki
Jegulja, Foto: picturepartne/Shutterstock

Jegulja, riba iz porodice jeguljki

Objavljeno: 15.11.2012. Autor: Lana Kovačić

Jegulja (lat. Anguilla anguilla) je riba iz porodice jeguljki. Jedina je vrsta iz ove porodice koja obitava u našim krajevima. Izgled jegulje je zmijolik, ima dugo, izduljeno tijelo. Leđna joj peraja počinje daleko iza glave, rep se završava trakasto, spojem leđne i trbušne peraje.

Jegulja, Foto: picturepartne/Shutterstock

Donja čeljust jegulje je malo izduženija od gornje, a oči su joj smještene na samom vrhu glave. Boja jegulje je zelenkasta ili sivkastosmeđa, a donji dio tijela joj je žućkast. Karakteristično je da su jegulje obavijene slojem sluzi koji im omogućava provlačenje kroz gusto raslinje u vodama rijeka, a također im omogućuje puzanje po obali i mulju u slučaju niskog vodostaja.

Može živjeti jako dugo, čak do 90 godina, a naraste do 133 cm duljine i teži više od 6,5 kg. Hrani se mladim ribicama, insektima, jajašcima drugih riba, puževima i crvičima. Jegulja je u večini slučajeva aktivna isključivo noću.

Jegulje koje žive na području Europe nisu spolno zrele jedinke, a spolno sazrijevanje se događa pri starosti od 6 – 30 godina, ovisno o spolu i području. Boja im se tada mijenja u srebrenkastu s tamnijim bokovima, povećavaju im se nosnice i oči, produljuje im se čeljust, te kao takve napuštaju rijeke i odlaze u more.

Tada prestaju s hranjenjem, crijeva im se počnu skraćivati zbog čega ostaje više mjesta u utrobi za spolno zrele gonade. Ulaskom u more počinju putovati prema Sargaškom moru, a putem se skupljaju u jata. Dolaskom u Sargaško more, mrijeste se i ugibaju.

Izložene larve jegulja iz Sargaškog mora putuju natrag prema Europi uz pomoć jake Golfske struje, a put je poprilično dugotrajan i naporan te traje između 7 i 11 mjeseci, ponekad čak i do 3 godine.

Putem se razvijaju u male bočno spljoštene i posve prozirne zmijice. Dolaskom na odredište, mijenjaju izgled u male jegulje i ulaze u ušća rijeka. Nedavna istraživanja DNK strukture jegulja pokazala su da postoje velike razlike među jeguljama iz pojedinih područja Europe, tj. da postoji selektivno razmnožavanje među jeguljama iste vrste, koje nastanjuju različita podneblja.

Jegulje držane u zatočeništvu, kao i jegulje zarobljene u odvojenim vodenim tokovima rijeka, nikada neće prijeći u spolno zrele jedinke. Kod nas, najpoznatije su jegulje koje se uzgajaju na ušću rijeke Neretve.

Tu se razvio cijeli niz kulinarskih specijaliteta pripremljenih od ove posebne vrste ribe. Prilikom pripreme jegulju treba dobro termički obraditi jer njena krv sadrži štetne ihtiokemotoksine. Priprema se kuhanjem, prženjem, na roštilju, sušenjem u dimu ili mariniranjem.

Autor: S.Š.

Kategorija: Glavna jela

Želite se zasladiti?

puding od limuna

Puding od limuna

Koliko vremena provodite u kuhinji? Jeste li žena koja ne radi nego se kod kuće brine za djecu ili ste jedna od onih zaposlenih majki koja svaki dan oko 8 sati provede izvan svoje kuće. Ako ste majka koja nastoji …

lisnato tijesto

Lisnato tijesto sa malinama

Lisnato tijesto je tako slasno. Volimo ga u raznim kombinacijama, i onim slanim i onim slatkima. Danas ćemo vam preporučiti jednu ljetnu voćnu varijantu lisnatog tijesta koju ćete zavoljeti. Svuda oko nas u ovo ljetno …

torta mousse au chocolate

Mousse au Chocolat torta

Fina čokoladna torta bogatog ukusa, sa puno čokolade i mljevenih badema. Ova torta ne sadrži brašno, a umjesto njega koristi se prašak za puding sa okusom čokolade. Ova torta može biti vaš as iz rukava za nedjeljni …

Prethodna objava: « Ugor, zmijolika riba
Sljedeća objava: Guska, izvor visokokvalitetnih proteina »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2021. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.