Recept za krafne
Sastojci:
- 30 dkg glatkog brašna
- 15 dkg oštrog brašna
- 1 cijelo jaje
- 1 žumanjak
- 3 jušne žlice šećera
- malo soli
- vanilin šećer
- malo ribane korice naranče
- na vrh noža kurkume
- 2 žlice ruma
- 30 g maslaca
- 2 dcl mlijeka
- 1 vrećica instant kvasca
- ulje za prženje
Priprema:
- U manjem lončiću otopiti maslac, maknuti s vatre dodati mlijeko i šećer. Mlijeko će se lagano ugrijati od topline lončića.
- Dodajte kvasac, pomiješajte i pustite oko 5 minuta da kvasac “proradi”.
- Nakon toga dodati jaje i žumanjak.
- Ostale namirnice staviti u zdjelu za miksanje, dodati pripremljenu smjesu s kvascem i mikserom (ili ručno) umijesiti tijesto. Ako radite s mikserom nakon pet do sedam minuta prebacite tijesto na dasku, pa umijesite u kuglu uz minimalno dodavanje brašna.
- Stavite kuglu u nauljenu zdjelu i pokrijte poklopcem ili prozirnom folijom.
- Stavite na toplo mjesto ili na lonac u koji stavite toplu vodu.
- Kada se kugla udvostruči, premijesite je u zdjeli i ponovite dizanje.
- Nakon drugog dizanja tijesto lagano, pazeći da previše ne ispušete mjehuriće zraka iz tijesta, prebacite na pobrašnjenu dasku.
- Razvaljajte na približno 2-3 cm, režite krafne, stavite na papir za pečenje, prekrijte laganom kuhinjskom krpom, držite na toplom.
- Kad gotovo dvostruko narastu pržite u dubokoj masnoći.
Krema od naranče – orange curd
Sastojci:
- 3 žumanjka
- 1 cijelo jaje
- 1 jušna žlica škrobnog brašna (poravnana, ne vrhom puna)
- žličica naribane korice naranče
- 4 žlice soka limuna
- 1 dl soka od naranče
- 100 g šećera
- 120 g maslaca nareza og na kockice
- malo soli
Priprema kreme:
- Curd se kuha na pari tako da zdjela u kojoj je krema ne dodiruje vodu. Odaberite odgovarajući lonac i zdjelu.
- U zdjelu stavite šećer, sol i jaja. Umutite, dodajte škrob, koricu naranče i lagano umiješajte sok limuna i naranče.
- Stavite na lonac da se kuha na pari.
- Miješajte kuhačom, nakon 8-10 minuta krema će se zgusnuti. Da je gotova provjerite na način da okrenete kuhaču s kojoj miješate i ako se krema zadrži na njoj, prekrije je, znači da je gotova.
- Maknite zdjelu s pare i u vruću kremu umiješajte maslac.
- Protisnite kremu kroz fino cijedilo zbog korice naranče. Ohladite.
- Punite krafne.
Šaum od bjelanjaka
Sastojci za šaum:
- 3 bjelanjka
- 150 g šećera
- pola dl vode
- žličica soka limuna
Priprema šauma:
- Šećer i vodu skuhati u sirup do temperature od 120°C.
- Bjelanjke miksati uz dodatak limunovog soka, ne prečvrsto, vrhovi šauma moraju biti mekani.
- Dok mikser radi na srednjoj brzini dolijevajte vrući sirup, nakon toga ubrzajte mikser i miksajte dok šaum ne postane čvrst.
- Nanesite šaum na krafne i brenerom lagano karamelizirajte.
U slast!
Ja sam Darko! Stekao sam puno kulinarskih vještina radeći kao kuhar, duže od dvadeset godina u prestižnom zagrebačkom hotelu, koje bih sada želio podijeliti s vama. Jako volim azijsku kuhinju. Sve je počelo putovanjem u Japan, a kasnije se nastavilo jugoistočnom Azijom. Za svoje recepte pokušavam koristiti lokalno uzgojene namirnice, prateći sezonu, jer namirnice koje dospijevaju u određeno godišnje doba, tada su i na vrhuncu svoje nutritivne vrijednosti. Velika strast (ili porok! :-)) su mi slatka jela – od dekadentne čokolade do zdravih voćnih deserata! Na nagovor prijatelja (i njihovo traženje recepata za isprobana jela) pokrenuo sam blog Samo jedan griz i istoimeni profil na Instagramu.