• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Deserti / Kolači / Slasna kombinacija pokladnog klasika s narančom i šaumom
krafne s kremom od naranče

Slasna kombinacija pokladnog klasika s narančom i šaumom

Objavljeno: 03.03.2019. Autor: Darko Debić

Recept za krafne

Sastojci:

  • 30 dkg glatkog brašna
  • 15 dkg oštrog brašna
  • 1 cijelo jaje
  • 1 žumanjak
  • 3 jušne žlice šećera
  • malo soli
  • vanilin šećer
  • malo ribane korice naranče
  • na vrh noža kurkume
  • 2 žlice ruma
  • 30 g maslaca
  • 2 dcl mlijeka
  • 1 vrećica instant kvasca
  • ulje za prženje

Priprema:

  1. U manjem lončiću otopiti maslac, maknuti s vatre dodati mlijeko i šećer. Mlijeko će se lagano ugrijati od topline lončića.
  2. Dodajte kvasac, pomiješajte i pustite oko 5 minuta da kvasac “proradi”.
  3. Nakon toga dodati jaje i žumanjak.
  4. Ostale namirnice staviti u zdjelu za miksanje, dodati pripremljenu smjesu s kvascem i mikserom (ili ručno) umijesiti tijesto. Ako radite s mikserom nakon pet do sedam minuta prebacite tijesto na dasku, pa umijesite u kuglu uz minimalno dodavanje brašna.
  5. Stavite kuglu u nauljenu zdjelu i pokrijte poklopcem ili prozirnom folijom.
  6. Stavite na toplo mjesto ili na lonac u koji stavite toplu vodu.
  7. Kada se kugla udvostruči, premijesite je u zdjeli i ponovite dizanje.
  8. Nakon drugog dizanja tijesto lagano, pazeći da previše ne ispušete mjehuriće zraka iz tijesta, prebacite na pobrašnjenu dasku.
  9. Razvaljajte na približno 2-3 cm, režite krafne, stavite na papir za pečenje, prekrijte laganom kuhinjskom krpom, držite na toplom.
  10. Kad gotovo dvostruko narastu pržite u dubokoj masnoći.

krafne s kremom od narance

Krema od naranče – orange curd

Sastojci:

  • 3 žumanjka
  • 1 cijelo jaje
  • 1 jušna žlica škrobnog brašna (poravnana, ne vrhom puna)
  • žličica naribane korice naranče
  • 4 žlice soka limuna
  • 1 dl soka od naranče
  • 100 g šećera
  • 120 g maslaca nareza og na kockice
  • malo soli

Priprema kreme:

  1. Curd se kuha na pari tako da zdjela u kojoj je krema ne dodiruje vodu. Odaberite odgovarajući lonac i zdjelu.
  2. U zdjelu stavite šećer, sol i jaja. Umutite, dodajte škrob, koricu naranče i lagano umiješajte sok limuna i naranče.
  3. Stavite na lonac da se kuha na pari.
  4. Miješajte kuhačom, nakon 8-10 minuta krema će se zgusnuti. Da je gotova provjerite na način da okrenete kuhaču s kojoj miješate i ako se krema zadrži na njoj, prekrije je, znači da je gotova.
  5. Maknite zdjelu s pare i u vruću kremu umiješajte maslac.
  6. Protisnite kremu kroz fino cijedilo zbog korice naranče. Ohladite.
  7. Punite krafne.

Šaum od bjelanjaka

Sastojci za šaum:

  • 3 bjelanjka
  • 150 g šećera
  • pola dl vode
  • žličica soka limuna

Priprema šauma:

  1. Šećer i vodu skuhati u sirup do temperature od 120°C.
  2. Bjelanjke miksati uz dodatak limunovog soka, ne prečvrsto, vrhovi šauma moraju biti mekani.
  3. Dok mikser radi na srednjoj brzini dolijevajte vrući sirup, nakon toga ubrzajte mikser i miksajte dok šaum ne postane čvrst.
  4. Nanesite šaum na krafne i brenerom lagano karamelizirajte.

U slast!

Darko Debić
Darko Debić

Ja sam Darko! Stekao sam puno kulinarskih vještina radeći kao kuhar, duže od dvadeset godina u prestižnom zagrebačkom hotelu, koje bih sada želio podijeliti s vama. Jako volim azijsku kuhinju. Sve je počelo putovanjem u Japan, a kasnije se nastavilo jugoistočnom Azijom. Za svoje recepte pokušavam koristiti lokalno uzgojene namirnice, prateći sezonu, jer namirnice koje dospijevaju u određeno godišnje doba, tada su i na vrhuncu svoje nutritivne vrijednosti. Velika strast (ili porok! :-)) su mi slatka jela – od dekadentne čokolade do zdravih voćnih deserata! Na nagovor prijatelja (i njihovo traženje recepata za isprobana jela) pokrenuo sam blog Samo jedan griz i istoimeni profil na Instagramu.

Kategorija: Kolači

Želite se zasladiti?

Kompot od jabuka

Svi smo sigurno barem jednom u životu imali priliku isprobati kompot od jabuka. Neki se nisu previše oduševili, a mnogima je ovo jelo izvrsno osvježenje za vruće ljetne dane. Kompot se može raditi od svježeg ili …

cokoladni muffini

Čokoladni muffini s čokoladnim preljevom

Imati klasičan recept za čokoladne muffine u vašoj knjizi recepta je "must have"! Ove savršene čoko muffine u kombinaciji s najukusnijim preljevom od soka naranče i čokoladnom glazurom će svi obožavati i postat će jedan …

madarica

Mađarica – jedini recept koji ćete ikada trebati

Kraljica kolača. Zapravo, usudila bih se reći još jedan bezvremenski kolač. Obožavam vrijeme koje nam dolazi. Već sada, u zraku se osjeti onaj božićni duh koji nam govori da je došlo vrijeme bezuvjetne ljubavi i …

Prethodna objava: «krafne s cokoladom Klasični recept za krafne koje ćete obožavati
Sljedeća objava: Ukusne domaće rum pločice Domaće rum pločice»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.