• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Recepti / Glavna jela / Prepelica, delikatesa raznih kuhinja
Prepelica, Foto: Shebeko/Shutterstock

Prepelica, delikatesa raznih kuhinja

Objavljeno: 14.11.2012. Autor: Lana Kovačić

Prepelica (lat. Cotumix cotumix) je ptica poznata u cijelom svijetu. Postoji velih broj njenih podvrsta. Najmanja je ptica iz reda kokoški. Najčešća su joj staništa žitna polja i ravnice s livadama. Danas, zbog intenzivnog lova, prepelica postaje sve više ugrožena životinjska vrsta.

Prepelica, Foto: Shebeko/Shutterstock

To je mala ptica duga 17 cm i teška 90-150 grama. Raspon krila joj je 32-35 cm. Glava joj je smeđe boje, oči crvenkasto smeđe, a kljun je tamnosmeđe boje. Noge su joj žutoružičaste, dok je vrat smeđi.

Prehrana se bazira na sjemenkama, lisnim i cvjetnim pupoljcima te kupinama, a poznato je kako se mlade prepelice hrane uglavnom kukcima, sve dok ne postanu samostalni.
Životni vijek prepelice procjenjuje se na 10 godina. Ptica je selica, te često strada prilikom seobe. Zime provode u Africi. Prirodni neprijatelji su joj zvijeri i ptice grabljivice.

Pari se tijekom svibnja. Ženka u gnijezdo napravljeno od trave polaže 6 do 18 bijelih ili prljavožutih jaja s crnim pjegama, na kojima leži 16 do 18 dana. Gnijezdo gradi u grmlju. Dok ženka leži na jajima, mužjak traži drugu ženku za parenje, ne brinući se za svoje leglo.

Mladi su uz majku oko tri tjedna, nakon čega postaju samostalni i znaju letjeti. Prepelice su brižljive prema svojim mladima, a nekad prihvate i tuđe piliće koji su ostali bez majke. Dosta ljudi prepelice lovi zbog mesa. Sezona lova na prepelice traje od početka kolovoza do kraja prosinca.

Prepelice se najviše love na području Mediterana. Njihovo meso je velika delikatesa i najčešće se koriste u malteškoj, indijskoj i portugalskoj kuhinji. Prepelice koje su se hranile biljkom kukutom mogu izazvati akutno zatajenje bubrega.

Prepeličja jaja se često prodaju u dućanima i jako su malena u odnosu na kokošja, ali imaju sličan okus. Osim veličine, razlika između prepeličjih i kokošjih jaja je u tome što prepeličja sadrže manju količinu kolesterola. Ponekad se poslužuju sirova uz sushi. Najcjenjenija su jaja japanskih prepelica.

Danas postoji mnogo uzgajivača prepelica. Osim jaja, uzgajaju se i radi mesa koje je izrazito cijenjeno i skupo. Neki ljudi prepelice drže kao kućne ljubimce.

Autor: S.Š.

Kategorija: Glavna jela

Želite se zasladiti?

Puslice

Okus djetinjstva: Puslice

Ima li išta slađe nego kada u usta stavimo slatku puslicu, oku privlačnu, hrskavu i zamamnu slasticu koja se u dodiru s nepcem topi, očara nam okusne pupoljke i nestane u sekundi, kao da je iz mašte pobjegla. Priprema …

zdravi nougat namaz od ljesnjaka

Zdravi nougat namaz od lješnjaka

Lješnjak... To malo okruglo čudo koje nam priroda daje, bogato proteinima i dobrim mastima. Osim što imaju odličan okus i vrlo su zdravi, lješnjaci štite od bolesti srca, obiluju blagotvornim antioksidansima, mineralima …

waffle

Klasični waffli na malo drugačiji način

Waffle na ovaj način radim često, pogotovo kad mi treba vremena za odmoriti između pripreme i papanja. Malo su "gumenije" teksture od klasičnih, ali dugo mi ostanu fini i sočni. Već sad sam dobila par dobrih povratnih …

Prethodna objava: « Grgeč, poznata riba Europe i Azije
Sljedeća objava: Ugor, zmijolika riba »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2025. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.