Baklava je pravi primjer koliko ukusan može biti kolač, a da nije ispunjen uobičajenom kremom. Radi se o tradicionalnom kolaču koji dolazi iz Turske i za mnoge predstavlja pravu poslasticu. Baklava je odličan način da se pridružite drugačijoj kulturi, a sada imate priliku iskušati još jednu varijaciju baklave.
Baklava od višanja je pravi način da razveselite ne samo svoje ukućane nego i goste. Vrijeme je da pripremite vrhunski desert, a za koji vam je potrebno nekoliko namirnica. Prvo što ćete napraviti je umutiti jaja u koja ćete dodati šećer, vrhnje, prašak za pecivo i malo ulja.
U međuvremenu ocijedite višnje i pripremite pleh za pečenje. Nakon što ste stavili malo ulja na pleh posložte do tri kore i prelijte ih nadjevom i radite dok ne dođete do polovice kora. Kada ste došli do pola puta uzmite višnje koje ste ocijedili i poklopite ih sa korom.
Nastavite nizati kore sve dok ne dođete do kraja i prije pečenja izrežite kolač i stavite u pećnicu. Pecite 45 minuta na 180 °C. Iskoristite vrijeme dok je kolač u pećnici i prokuhajte sok od limuna, malo šećera i soka koji ste dobili nakon što ste ocijedili višnje. Dok je još vruć prelijte kolač dobivenom smjesom. Važno je da kolač držite u hladnjaku sve dok se sok nije do kraja upio u kore.
Za baklavu od višanja vam je potrebno:
- sok od višanja
- 1 pakiranje kora za pite
- malo ulja
- 1 tegle višanja
- pola čaše šećera
- pola pakiranja kiselog vrhnja
- 2 jaja
- 1 čaša šećera
- sok od limuna
- pola pakiranja praška za pecivo
Autor: S.Š., Foto: Olha Afanasieva/Shutterstock