• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Home / Deserti / Torte / Sacher torta
sacher torta

Sacher torta

Objavljeno: 04.12.2013. Autor: Dubravka Kalafatić

Sacher torta među najpoznatijim je tortama na svijetu i zaštićeni je suvenir austrijske prijestolnice. Ukusna i neodoljiva za sve čokoljupce, prava je kraljica među tortama. Vrijeme je da osjetite duh Beča i počastite svoje najmilije pravom poslasticom.

sacher torta

Kremasto umutite maslac sa šećerom u prahu i srcem vanilije. Polako dodajte jedan po jedan žumanjak i sjedinite u gustu smjesu. Čokoladu rastopite na pari i pomiješati sa smjesom. Umutite bjelanjke, dodajte šećer i mutiti dok smjesa ne postane čvrsta.

Bjelanjke dodajte smjesi  žumanjaka, pospite brašnom i promiješajtekuhačom. Smjesu izlijte u namašćenipleh stavite peći u zagrijanu pećnicu na 170°C oko 55-60 minuta. Prvih 10-15 minita vrata pećnice držati otvorena za širinu prsta, nakon toga ih zatvorite. Kora je pečena kada na pritisak prsta pruža blagi otpor. Posudu sa korom nakon pečenja prebacite na rešetku za kolače i pustite da se ohladi 20tak minuta. Ohlađenu koru prepolovite oštrim nožem.

Marmeladu ugrijte, promiješajte i premažite njome obje polovine kore te ih ponovo spojite. Zatim mermeladom premažite ostatak tortei  pustiti da se malo osuši. Za glazuru kuhajte 5-6 minuta vodu i šećer, te ostavite da se ohladi. Čokoladu rastopite na pari i polako miješajući dodajte joj šećer i slatku vodu, dok ne nastane gusta, glatka masa. Mlaku glazuru jednim pokretom prelijte preko torte. Ostavite da se glazura stvrdne te narežite na komade i servirajte sa šlagom.

Savjet:

Da bi provjerili konzistenciju glazure, prelite glazuru na kuhaču. Na kuhači bi trebao biti sloj od oko 4 mm. Ako je glazura suviše gusta, može se razrijediti kapima šećera iz lonca (ostatke šećera u posudi ponovo rastopiti sa malo vruće vode). Obratite pažnju da glazuru ne zagrijete previše, zato što poslije sušenja neće biti sjajna.

Sastojci:

  • 140 g maslaca (sobna temperatura)
  • 110 g šećera u prahu
  • 1/2 struka vanilije (srce struka)
  • 6 žumanjka
  • 6 bjelanjka
  • 130 g čokolade za kuhanje
  • 110 g šećera
  • 140 g brašna (mekog)
  • 200 g marmelade od marelice
  • maslac (za posudu)
  • brašno (za posudu)
  • šlag (za serviranje)

Za glazuru:

  • 200 g šećera
  • 125 ml vode
  • 150 g čokolade

Foto: Carmen Steiner/Shutterstock

Kategorije: Torte

Želite se zasladiti?

cokoladni pereci

Čokoladni pereci

Svakog će čokoljupca ova poslastice posebno razveseliti a posebno jer je za pripremu dovoljno svega 20 minuta. Razveselite stoga svoje ukućane ili goste ovim ukusnim čokoladnim perecima i zaradite sve same petice za …

Limoncello kolac

Mekan i ukusan Limoncello kolač

Moj omiljeni liker s aromom limuna dodatak je ovom mekanom i ukusnom kolaču. Upravo Limoncello mu je podario onu posebnu savršenu citrusnu notu koja jednostavno osvaja! Sastojci potrebni za izradu kolača: 200 ml …

čokoladni kolač s tikvicama

Brzi čokoladni kolač s tikvicama

Danas vam donosim recept za najsočniji kolač na planeti. Stvarno je fin, brzo se priprema i preukusan je. Sigurna sam da većinu namirnica već imate u kuhinji pa nemate izgovor da ga ne napravite. Ako volite ovakve suhe …

Previous Post: «svedski kolac Švedski kolač
Next Post: Brioši briosi»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primary Sidebar

Novije

paradajz juha

Juha od rajčice (paradajza)

Juha od rajčice ili kako ju većina češće zove juha paradajza ili paradajz juha je postalo jelo …

Namaz od sira

Ukusan namaz od sira odličan je izbor uz gotovo sva jela. Možete ga jednostavno namazati na …

Osnovni recept za kekse

Osim u vrijeme Božića kada se svi veselimo onim ukusnim božićnim keksima različitih oblika i …

Pita zeljanica

Bosanska kuhinja kao i sve ostale sadrži određene specijalitete koji su oduševili gurmane …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media Copyright © 2012.–2019. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.