• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Deserti / Torte / Sacher torta
sacher torta

Sacher torta

Objavljeno: 04.12.2013. Autor: Dubravka Kalafatić

Sacher torta među najpoznatijim je tortama na svijetu i zaštićeni je suvenir austrijske prijestolnice. Ukusna i neodoljiva za sve čokoljupce, prava je kraljica među tortama. Vrijeme je da osjetite duh Beča i počastite svoje najmilije pravom poslasticom.

sacher torta

Kremasto umutite maslac sa šećerom u prahu i srcem vanilije. Polako dodajte jedan po jedan žumanjak i sjedinite u gustu smjesu. Čokoladu rastopite na pari i pomiješati sa smjesom. Umutite bjelanjke, dodajte šećer i mutiti dok smjesa ne postane čvrsta.

Bjelanjke dodajte smjesi  žumanjaka, pospite brašnom i promiješajtekuhačom. Smjesu izlijte u namašćenipleh stavite peći u zagrijanu pećnicu na 170°C oko 55-60 minuta. Prvih 10-15 minita vrata pećnice držati otvorena za širinu prsta, nakon toga ih zatvorite. Kora je pečena kada na pritisak prsta pruža blagi otpor. Posudu sa korom nakon pečenja prebacite na rešetku za kolače i pustite da se ohladi 20tak minuta. Ohlađenu koru prepolovite oštrim nožem.

Marmeladu ugrijte, promiješajte i premažite njome obje polovine kore te ih ponovo spojite. Zatim mermeladom premažite ostatak tortei  pustiti da se malo osuši. Za glazuru kuhajte 5-6 minuta vodu i šećer, te ostavite da se ohladi. Čokoladu rastopite na pari i polako miješajući dodajte joj šećer i slatku vodu, dok ne nastane gusta, glatka masa. Mlaku glazuru jednim pokretom prelijte preko torte. Ostavite da se glazura stvrdne te narežite na komade i servirajte sa šlagom.

Savjet:

Da bi provjerili konzistenciju glazure, prelite glazuru na kuhaču. Na kuhači bi trebao biti sloj od oko 4 mm. Ako je glazura suviše gusta, može se razrijediti kapima šećera iz lonca (ostatke šećera u posudi ponovo rastopiti sa malo vruće vode). Obratite pažnju da glazuru ne zagrijete previše, zato što poslije sušenja neće biti sjajna.

Sastojci:

  • 140 g maslaca (sobna temperatura)
  • 110 g šećera u prahu
  • 1/2 struka vanilije (srce struka)
  • 6 žumanjka
  • 6 bjelanjka
  • 130 g čokolade za kuhanje
  • 110 g šećera
  • 140 g brašna (mekog)
  • 200 g marmelade od marelice
  • maslac (za posudu)
  • brašno (za posudu)
  • šlag (za serviranje)

Za glazuru:

  • 200 g šećera
  • 125 ml vode
  • 150 g čokolade

Foto: Carmen Steiner/Shutterstock

Kategorija: Torte

Želite se zasladiti?

Cokoladna torta od maka

Sočna torta od čokolade i maka

Razmišljate o tome da napravite tortu za blagdane? Želite li nesto čokoladno, sočno i ukusno. Donosim vam recept za ovu fantaziju u kombinaciji sa makom i vanilijom. Za sve slatkoljupce evo ljubav na čokoladni prvi …

palačinke sa špinatom

Palačinke sa špinatom

Palačinke nisu samo ukusan i jednostavan desert koji možete napuniti popularnom čokoladom ili možda marmeladom. Postoji velik broj jela koji se oslanjaju na palačinke, a mnoga od njih su slane varijante i nemaju veze s …

Rolat s borovnicama i kremom od vanilije

Pozdrav svim čitateljima! Danas imam za vas ovu mirisnu i slasnu ljepoticu koju jednostavno morate isprobati! Sastojci potrebni za izradu biskvita: 4 jaja 4 žlice šećera 4 žlice brašna Priprema: …

Prethodna objava: «svedski kolac Švedski kolač
Sljedeća objava: Brioši briosi»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2022. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.