• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Deserti / Torte / Sacher torta
sacher torta

Sacher torta

Objavljeno: 04.12.2013. Autor: Dubravka Kalafatić

Sacher torta među najpoznatijim je tortama na svijetu i zaštićeni je suvenir austrijske prijestolnice. Ukusna i neodoljiva za sve čokoljupce, prava je kraljica među tortama. Vrijeme je da osjetite duh Beča i počastite svoje najmilije pravom poslasticom.

sacher torta

Kremasto umutite maslac sa šećerom u prahu i srcem vanilije. Polako dodajte jedan po jedan žumanjak i sjedinite u gustu smjesu. Čokoladu rastopite na pari i pomiješati sa smjesom. Umutite bjelanjke, dodajte šećer i mutiti dok smjesa ne postane čvrsta.

Bjelanjke dodajte smjesi  žumanjaka, pospite brašnom i promiješajtekuhačom. Smjesu izlijte u namašćenipleh stavite peći u zagrijanu pećnicu na 170°C oko 55-60 minuta. Prvih 10-15 minita vrata pećnice držati otvorena za širinu prsta, nakon toga ih zatvorite. Kora je pečena kada na pritisak prsta pruža blagi otpor. Posudu sa korom nakon pečenja prebacite na rešetku za kolače i pustite da se ohladi 20tak minuta. Ohlađenu koru prepolovite oštrim nožem.

Marmeladu ugrijte, promiješajte i premažite njome obje polovine kore te ih ponovo spojite. Zatim mermeladom premažite ostatak tortei  pustiti da se malo osuši. Za glazuru kuhajte 5-6 minuta vodu i šećer, te ostavite da se ohladi. Čokoladu rastopite na pari i polako miješajući dodajte joj šećer i slatku vodu, dok ne nastane gusta, glatka masa. Mlaku glazuru jednim pokretom prelijte preko torte. Ostavite da se glazura stvrdne te narežite na komade i servirajte sa šlagom.

Savjet:

Da bi provjerili konzistenciju glazure, prelite glazuru na kuhaču. Na kuhači bi trebao biti sloj od oko 4 mm. Ako je glazura suviše gusta, može se razrijediti kapima šećera iz lonca (ostatke šećera u posudi ponovo rastopiti sa malo vruće vode). Obratite pažnju da glazuru ne zagrijete previše, zato što poslije sušenja neće biti sjajna.

Sastojci:

  • 140 g maslaca (sobna temperatura)
  • 110 g šećera u prahu
  • 1/2 struka vanilije (srce struka)
  • 6 žumanjka
  • 6 bjelanjka
  • 130 g čokolade za kuhanje
  • 110 g šećera
  • 140 g brašna (mekog)
  • 200 g marmelade od marelice
  • maslac (za posudu)
  • brašno (za posudu)
  • šlag (za serviranje)

Za glazuru:

  • 200 g šećera
  • 125 ml vode
  • 150 g čokolade

Foto: Carmen Steiner/Shutterstock

Kategorija: Torte

Želite se zasladiti?

Topli lava cake od bijele čokolade

Dan je savršen za ovakav desert - topli lava cake od bijele čokolade. Dugo sam radila na tome da mi bijeli lava cake uspije. I konačno se to dogodilo! Super je to što si ga možete ranije pripremiti, zamrzava se i može …

Pita od sira

Kad spominjemo slastice i brojne kolače te torte, dobro bi bilo spomenuti i one kolače čiji su ljubitelji oduvijek više bile naše mame i bake, nego mi sami. Pritom mislimo na razne kolače od dizanih tijesta, a pod kojim …

poljupci od oraha

Poljupci od oraha

Bilo u vrijeme blagdana ili za neformalna vikend druženja običaj je da goste koji nas posjete, ponudimo nečim slatkim i ukusnim. Za tu prigodu najpraktičniji su mali sitni kolačići. Ako smo pritom još i u stisci s …

Prethodna objava: «svedski kolac Švedski kolač
Sljedeća objava: Brioši briosi»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.