Popis recepata u kojima se koriste višnje dosta je dug, a neki od najpoznatijih i omiljenih recepata na našim područjima su različiti kolači od višanja te bezalkoholni i alkoholni napici kao što je i višnjevac.
Višnjevac ili liker od višnje sada je već tradicionalno alkoholno piće koje se sprema u našim krajevima. Prilikom pripremanja zimnice odvajalo bi se nešto višanja koje su se zatim miješale sa šećerom i domaćom rakijom pa ostavljale na nekom osunčanom i toplom mjestu, a rezultat bi bio slatko i opojno piće.
Višnjevac se može pripremati na nekoliko načina i gotovo svako domaćinstvo ima neki svoj recept za spravljanje ovog ukusnog likera, ali osnovni sastojci uvijek ostaju isti, a to su višnje, rakija i šećer. U nastavku možete pronaći jednostavni recept za višnjevac za koji su vam potrebna samo četiri sastojka.
Recept za višnjevac
Sastojci
- 60 dag višanja
- 35 dag šećera
- 1 štapić vanilije
- 20 dcl rakije
Priprema
Prvo što trebate napraviti je oprati višnje i dobro ih očistiti, nakon čega ih treba staviti u staklenu posudu i složiti red višanja i red šećera. Na samoj sredini treba staviti vaniliju i koricu limuna.
Sve je to potrebno preliti rakijom, nakon čega trebate prekriti posudu i ostaviti je na hladnom, tamnom mjestu otprilike četiri tjedna. Nakon toga procijedite liker i ulijete ga u bocu.
Foto: Daria Nepriakhina/Pixabay