Jeste li voljeli jesti varivo dok ste bili dijete ili vam je to bio jedan od najgorih obroka koji ste morali konzumirati sa svojom obitelji na nedjeljni ručak? Bez obzira voljeli ga ili ne varivo je potrebno jesti barem jednom tjedno zbog velike količine povrća, a zahvaljujući kojem kasnije dobivate potrebna vlakna.
Postoji nekoliko vrsta variva, a ako ste raspoloženi za malo zdrave prehrane, onda svakako trebate probati varivo od boba. Prije nego krenete pripremati ručak, prokuhajte vodu i uronite bob te ostavite da malo omekša. Nakon toga ga izvadite u posebnu posudu i pričekajte.
Kada ste završili s pripremom navažnije namirnice za svoje varivo, usitnite luk i stavite da se dinsta na vrućem ulju. Tako sve dok luk ne požuti i ne omekša, a nakon toga dodate bob, malo posolite, dolijete vode i pustite da se kuha na srednjoj vatri. Tijekom kuhanja dolijevajte vode koliko mislite da je potrebno, a na kraju stavite jednu žlicu kiselog vrhnja i malo gustina te kuhajte još par minuta.
Namirnice za varivo su:
- 300 g boba
- 1 luk
- 1 velika žlica kiselog vrhnja
- 1 žlica gustina
- malo soli
- ulje
Autor: S.Š., Foto: Patty Orly/Shutterstock