• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Magazin / Novosti / Kuhinja otoka Hvara
salata od hobotnice

Kuhinja otoka Hvara

Objavljeno: 06.10.2015. Autor: Filip Višić

Hvarska kuhinja temelji se na zdravoj, pretežito kuhanoj i laganoj hrani začinjenom domaćim djevičanskim maslinovim uljem. Stoljetna gastronomska tradicija i autentičnost uvrstila je otok Hvar na popis UNESCO-ve nematerijalne svjetske baštine. Upravo je autentičnost, nezagađenost prirodnog okoliša i čistoća mora najsunčanijega otoka Mediterana garancija vrhunske gastronomske kvalitete koju su prepoznali moderni nutricionistički standardi.

salata od hobotnice

 

Stolovi u restoranima puni su hrane netom ubrane, ulovljene ili izvađene iz mora. Turisti to osobite cijene, jer razlika između svježe i smrznute ribe, uvezenog ili netom ubranoga voća i povrća je nemjerljiva!

Najviše se konzumira svježa morska riba (brancin, sardina, skuša, zubatac, kirnja, lignje, jastog, hobotnica, sipa…) kuhani, marinirani ili spravljeni na roštilju. Svakako kušajte i školjke, kamenice, dagnje i mušule kuhane u ribljoj juhi ili kao rižoto.

Nezaobilazna delicija hvarske gastronomije je i dalmatinski pršut serviran sa svježim ili suhim kozjim sirom, kaparima, maslinama i lučicama.

Miris svježe janjetine pečene na otvorenoj vatri, domaći krumpir, pašticada s njokima, Hvarska gregada (riblja juha s krumpirom i lukom), rižoto s morskim plodovima… samo su neki od užitaka za znatiželjna nepca koji se nude u svakom hvarskom restoranu.

Tradicionalni hvarski deserti sastoje se od suhih smokava, grožđica, badema, meda i svježih jaja. Paprenjaci, rafioli, smokvenjaci… samo su neka od tradicionalnih imena hvarskih slastica koje se nalaze u ponudi svakog hvarskog restorana.

Otok Hvar osim po dobroj “spizi” poznat je i po vrhunskim crnim i bijelim vinima. Mnogi ga upravo radi toga nazivaju i otokom vina. Najpoznatija vina su plavac i bogdanuša. Od žestokih pića u ponudi se nalaze razne domaće rakije (šljivovica, kruškovača, travarica i lozovača) ali i desertna pića kao što su prošek i maraschino.

Spoj tradicije, svježine i vrhunske gastronomske kvalitete osigurati će svakom posjetitelju otoka nezaboravno gastronomsko iskustvo.

Ukoliko se odlučite posjetiti za smještaj na Hvaru ne morate se brinuti jer ponuda apartmana, hotela i villa na otoku je jako bogata i raznovrsna.

Foto: svry/Shutterstock

Filip Višić
Filip Višić

Ja sam Filip, idejni začetnik i pokretač portala Gastronomija.hr. Internet poslovanjem i digitalnim marketingom bavim se već duže od 15 godina. Kada se ne bavim time, obožavam dobro jesti. Tako nekako je i došlo do svega ovoga. Htio sam napraviti mjesto gdje ću moći zakačiti recepte onih jela koja mi se sviđaju. S vremenom, portal je izrastao u pravu gastro zajednicu food bloger(ic)a. Uživajte u pripremanju jela kao što sam i ja uživao u izradi ovog portala!

Kategorija: Novosti

Želite se zasladiti?

Prhka i ukusna pita od borovnica

Danas imam za vas hrskavu, prhku, ukusnu i aromatičnu pitu od borovnica koju ćete, sigurna sam, odmah zavoljeti! Sastojci potrebni za izradu tijesta: 250 g glatkog brašna 100 g maslaca jaje prašak za …

cokoladni muffini

Čokoladni muffini s čokoladnim preljevom

Imati klasičan recept za čokoladne muffine u vašoj knjizi recepta je "must have"! Ove savršene čoko muffine u kombinaciji s najukusnijim preljevom od soka naranče i čokoladnom glazurom će svi obožavati i postat će jedan …

cobbler od nektarina

Cobbler s nektarinama

Ljeto traži jednostavne recepte, par sastojaka, sezonsko voće i malo pripreme. Zato vam pišem recept za ovaj jednostavni cobbler, malo drugačije pripreme od tradicionalnog. Ali ja koristim sve načine da ubrzam vrijeme …

Prethodna objava: «špinat na mlijeku Špinat na mlijeku
Sljedeća objava: Organska zdrava hrana trgovina»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.