Hvarska kuhinja temelji se na zdravoj, pretežito kuhanoj i laganoj hrani začinjenom domaćim djevičanskim maslinovim uljem. Stoljetna gastronomska tradicija i autentičnost uvrstila je otok Hvar na popis UNESCO-ve nematerijalne svjetske baštine. Upravo je autentičnost, nezagađenost prirodnog okoliša i čistoća mora najsunčanijega otoka Mediterana garancija vrhunske gastronomske kvalitete koju su prepoznali moderni nutricionistički standardi.
Stolovi u restoranima puni su hrane netom ubrane, ulovljene ili izvađene iz mora. Turisti to osobite cijene, jer razlika između svježe i smrznute ribe, uvezenog ili netom ubranoga voća i povrća je nemjerljiva!
Najviše se konzumira svježa morska riba (brancin, sardina, skuša, zubatac, kirnja, lignje, jastog, hobotnica, sipa…) kuhani, marinirani ili spravljeni na roštilju. Svakako kušajte i školjke, kamenice, dagnje i mušule kuhane u ribljoj juhi ili kao rižoto.
Nezaobilazna delicija hvarske gastronomije je i dalmatinski pršut serviran sa svježim ili suhim kozjim sirom, kaparima, maslinama i lučicama.
Miris svježe janjetine pečene na otvorenoj vatri, domaći krumpir, pašticada s njokima, Hvarska gregada (riblja juha s krumpirom i lukom), rižoto s morskim plodovima… samo su neki od užitaka za znatiželjna nepca koji se nude u svakom hvarskom restoranu.
Tradicionalni hvarski deserti sastoje se od suhih smokava, grožđica, badema, meda i svježih jaja. Paprenjaci, rafioli, smokvenjaci… samo su neka od tradicionalnih imena hvarskih slastica koje se nalaze u ponudi svakog hvarskog restorana.
Otok Hvar osim po dobroj “spizi” poznat je i po vrhunskim crnim i bijelim vinima. Mnogi ga upravo radi toga nazivaju i otokom vina. Najpoznatija vina su plavac i bogdanuša. Od žestokih pića u ponudi se nalaze razne domaće rakije (šljivovica, kruškovača, travarica i lozovača) ali i desertna pića kao što su prošek i maraschino.
Spoj tradicije, svježine i vrhunske gastronomske kvalitete osigurati će svakom posjetitelju otoka nezaboravno gastronomsko iskustvo.
Ukoliko se odlučite posjetiti za smještaj na Hvaru ne morate se brinuti jer ponuda apartmana, hotela i villa na otoku je jako bogata i raznovrsna.
Foto: svry/Shutterstock
Ja sam Filip, idejni začetnik i pokretač portala Gastronomija.hr. Internet poslovanjem i digitalnim marketingom bavim se već duže od 15 godina. Kada se ne bavim time, obožavam dobro jesti. Tako nekako je i došlo do svega ovoga. Htio sam napraviti mjesto gdje ću moći zakačiti recepte onih jela koja mi se sviđaju. S vremenom, portal je izrastao u pravu gastro zajednicu food bloger(ic)a. Uživajte u pripremanju jela kao što sam i ja uživao u izradi ovog portala!