• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Deserti / Kreme i preljevi / Recept za najbolje šnenokle
snenokle

Recept za najbolje šnenokle

Objavljeno: 29.03.2018. Autor: Martina Lovaković

Šnenokle ili paradižet jedan je od tradicionalnih recepata koje su naše mame i bake mogle napraviti od samo nekoliko sastojka i koji bi se u trenu našao ohlađen u hladnjaku. Odlična ideja kada dolaze nenajavljeni gosti, jer vjerojatno sve sastojke za ovaj desert uvijek imate u hladnjaku, a gotov je prije nego što se okrente. Da biste ga pripremili ne morate niti paliti pećnicu, gotov je u kratkom roku i za to će vam biti potreban samo štednjak.

snenokle

Šnenokle Engleski još zovu floating island ili plutajući otoci, Francuzi les œufs à la neige ili snježna jaja, Poljaci zupa nic ili ptičje mlijeko, a Nijemci Schnee-Eier ili snježna jaja. Ovaj jednostavan desert ne zahtijeva pripreme niti puno sastojaka stoga je idealan za one dane kada nam se jede nešto slatko, a ne da nam se raditi neki komplicirani kolač.

Sastojci za šnenokle ili paradižet:

  • 3 žutanjka
  • 5 bjelanjaka
  • 3 žlice šećera
  • 1 vanilin šećer
  • pola litre mlijeka

Priprema

Odvojite žutanjke od bjelanjaka pa žutanjke s dvije žlice šećera izmiksajte mikserom dok se šećer dobro ne spoji sa žutanjcima. Zatim u posudu stavite mlijeko, dvije žlice šećera i vanilin šećer pa pustite da zavrije.

U drugoj posudi napravite čvrsti snijeg od bjelanjaka.

Žlicom odvojite snijeg od bjelanjaka i na kratko ga stavite u vruće mlijeko. Ostavite ih minutu u mlijeku pa okrenite na drugu stranu dok se ne povećaju.

Žutanjke sa šećerom dodajte u preostalo mlijeko pa miješajte dok se ne zgusne. Dobivenu smjesu prelijte preko kuglica od snijega pa ostavite u hladnjaku četiri sata da se dobro ohladi.

Prije serviranja šnenokle možete ukrasiti naribanom čokoladom, čokoladnim mrvicama, smrvljenim keksima ili nečim drugim po vašem izboru. Da bi okus bio intenzivniji dodajte i nekoliko kapi ruma.

Da biste napravili ovu ukusnu slasticu ne trebate se mučiti kod zagrijane pećnice. Od samo pet sastojaka kojih uvijek imate kod kuće, napravite ovaj recept naših baka i oduševite svoje najmlađe. Osim toga, šnenokle su zdrava slastica jer jaja su dobra za razvoj djece. Želite li izbaciti šećer, možete dodati neke od zdravijih verzija kao što je med, brezin šećer, šećer kokosovog cvijeta ili neki drugi po vašoj želji. Djeca će biti oduševljena šnenoklama, a vi ćete biti sigurni da ne jedu slatkiše prepune šećera i raznih drugih aditiva.

Autor: M.L., Foto: Juhan Harm/Wikimedia

Martina Lovaković
Martina Lovaković

Moje ime je Martina i živim u Zagrebu. Aktivni sam tip osobe, stalno u pokretu. U djetinjstvu sam se bavila baletom, a danas volim provoditi vrijeme u prirodi i vježbati pilates. Često planinarim i putujem jer me to opušta i puni baterije. Obožavam životinje, imam koker španijela Milku koja me prati u šetnjama, na planinarenju i na većini putovanja. Već neko vrijeme bavim se proučavanjem zdrave hrane. Preferiram prehranu s puno voća i povrća, žitarica, mahunarki, bez šećera, jaja i mliječnih proizvoda. Volim kuhati i peći kolače, a strast mi je isprobavanje novih i neobičnih recepata i namirnica.

Kategorija: Kreme i preljevi

Želite se zasladiti?

Cheesecake s malinama

Cheesecake s malinama koji se topi u ustima

Cheesecake je jedan od meni najdražih kolača što zbog okusa što zbog jednostavne pripreme. Također ostavlja puno prostora mašti i kombiniranju s raznim voćem. Ovog puta recept za obični cheesecake nadogradila sam tako …

torta od kokosa i čokolade

Torta od kokosa i čokolade

Kokos ili možda čokolada? Nevjerojatno je koliko se dobro slažu okusi koje pružaju ove dvije namirnice ujedno i najzastupljenije u pripremi raznih slastica. Neka torta od kolača bude vaša sljedeća avantura kojom ćete …

pita od oraha

Pita od oraha

Kada su u pitanju poslastice onda ne treba zaboraviti i na ukusne pite. Tako je i s pitom od oraha. Umijesite prhko tijesto od brašna, maslaca, jaja i kiselog vrhnja te ga pustite da odstoji pokriveno u hladnjaku. Potom …

Prethodna objava: «torta od mrkve Torta od mrkve i krem sira koju ćete obožavati
Sljedeća objava: Kus kus s povrćem kus-kus»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2022. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.