• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Deserti / Kreme i preljevi / Recept za najbolje šnenokle
snenokle

Recept za najbolje šnenokle

Objavljeno: 29.03.2018. Autor: Martina Lovaković

Šnenokle ili paradižet jedan je od tradicionalnih recepata koje su naše mame i bake mogle napraviti od samo nekoliko sastojka i koji bi se u trenu našao ohlađen u hladnjaku. Odlična ideja kada dolaze nenajavljeni gosti, jer vjerojatno sve sastojke za ovaj desert uvijek imate u hladnjaku, a gotov je prije nego što se okrente. Da biste ga pripremili ne morate niti paliti pećnicu, gotov je u kratkom roku i za to će vam biti potreban samo štednjak.

snenokle

Šnenokle Engleski još zovu floating island ili plutajući otoci, Francuzi les œufs à la neige ili snježna jaja, Poljaci zupa nic ili ptičje mlijeko, a Nijemci Schnee-Eier ili snježna jaja. Ovaj jednostavan desert ne zahtijeva pripreme niti puno sastojaka stoga je idealan za one dane kada nam se jede nešto slatko, a ne da nam se raditi neki komplicirani kolač.

Sastojci za šnenokle ili paradižet:

  • 3 žutanjka
  • 5 bjelanjaka
  • 3 žlice šećera
  • 1 vanilin šećer
  • pola litre mlijeka

Priprema

Odvojite žutanjke od bjelanjaka pa žutanjke s dvije žlice šećera izmiksajte mikserom dok se šećer dobro ne spoji sa žutanjcima. Zatim u posudu stavite mlijeko, dvije žlice šećera i vanilin šećer pa pustite da zavrije.

U drugoj posudi napravite čvrsti snijeg od bjelanjaka.

Žlicom odvojite snijeg od bjelanjaka i na kratko ga stavite u vruće mlijeko. Ostavite ih minutu u mlijeku pa okrenite na drugu stranu dok se ne povećaju.

Žutanjke sa šećerom dodajte u preostalo mlijeko pa miješajte dok se ne zgusne. Dobivenu smjesu prelijte preko kuglica od snijega pa ostavite u hladnjaku četiri sata da se dobro ohladi.

Prije serviranja šnenokle možete ukrasiti naribanom čokoladom, čokoladnim mrvicama, smrvljenim keksima ili nečim drugim po vašem izboru. Da bi okus bio intenzivniji dodajte i nekoliko kapi ruma.

Da biste napravili ovu ukusnu slasticu ne trebate se mučiti kod zagrijane pećnice. Od samo pet sastojaka kojih uvijek imate kod kuće, napravite ovaj recept naših baka i oduševite svoje najmlađe. Osim toga, šnenokle su zdrava slastica jer jaja su dobra za razvoj djece. Želite li izbaciti šećer, možete dodati neke od zdravijih verzija kao što je med, brezin šećer, šećer kokosovog cvijeta ili neki drugi po vašoj želji. Djeca će biti oduševljena šnenoklama, a vi ćete biti sigurni da ne jedu slatkiše prepune šećera i raznih drugih aditiva.

Autor: M.L., Foto: Juhan Harm/Wikimedia

Martina Lovaković
Martina Lovaković

Moje ime je Martina i živim u Zagrebu. Aktivni sam tip osobe, stalno u pokretu. U djetinjstvu sam se bavila baletom, a danas volim provoditi vrijeme u prirodi i vježbati pilates. Često planinarim i putujem jer me to opušta i puni baterije. Obožavam životinje, imam koker španijela Milku koja me prati u šetnjama, na planinarenju i na većini putovanja. Već neko vrijeme bavim se proučavanjem zdrave hrane. Preferiram prehranu s puno voća i povrća, žitarica, mahunarki, bez šećera, jaja i mliječnih proizvoda. Volim kuhati i peći kolače, a strast mi je isprobavanje novih i neobičnih recepata i namirnica.

Kategorija: Kreme i preljevi

Želite se zasladiti?

barbara kolac

Super brzi kolač

Izuzetno jednostavan i sočan kolač koji će se, ako ga samo jednom iskušate, zbog brzine pripreme vrlo često naći na vašem stolu. Što čekate, počastite svoja nepca ovim ukusnim, brzim receptom. Jaja miksajte sa šećerom …

palacinke od razenog brasna

Recept za ukusne palačinke od raženog brašna

Mekane, elastične, ukusne i mirišljave palačinke od raženog brašna osvojit će vas isti tren kad ih probate. Malo promjene od kolača nikome ne škodi, zar ne? Recept za palačinke od raženog brašna: Sastojci: 50 g …

jez torta

Jež torta

Jedna od djeci najomiljenijih torti zasigurno je "jež torta". Ova torta pored toga što pruža pravi užitak za nepce, ujedno je zanimljivog oblika koji će razveseliti i one malo starije. Za pripremu ove jednostavne i brze …

Prethodna objava: «torta od mrkve Torta od mrkve i krem sira koju ćete obožavati
Sljedeća objava: Kus kus s povrćem kus-kus»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.