Mrkva u torti? Zašto ne! Mrkva se u slasticama koristila još u doba Robina Hooda pa ako niste nikada do sada isprobali mrkvu u slasticama, sada je pravo vrijeme da to ispravite.
70-ih godina 20. stoljeća mrkva se u slasticama koristila jako često. Štoviše, torta od mrkve bila je jedno od top pet omiljenih slastica među Amerikancima. Torta od mrkve nije izgubila na popularnosti sve do danas, a jedan od glavnih razloga zašto je tome tako je njezin neodoljiv okus. Receptom koji slijedi, okusite i vi moćni okus slatke mrkve.
Recept za tortu od mrkve
Sastojci
- 450 grama mrkve
- 400 grama brašna
- prašak za pecivo
- pola žličice sode bikarbone
- 60 grama maslaca
- 50 grama smeđeg šećera
- aroma vanilije
- malo soli
- 120 mililitara jogurta
- četvrtina žličice pimenta
- četvrtina žličice muškatnog oraščića
- četvrtina žličice cimeta
- 250 grama šećera
- 3 jaja
- 250 grama krem sira
- 120 mililitara ulja
- 150 grama šećera u prahu
Priprema
Pripremite mrkvu tako da je ogulite i naribate na sitno.
U zdjelu prosijte brašno kojemu je potrebno dodati sodu bikarbonu, prašak za pecivo, sol i začine (cimet, piment, muškatni oraščić). Nakon toga, dodajte mrkvu i sve dobro izmiješajte pjenjačom.
U blender ili multipraktik stavite jaja, šećer, smeđi šećer te jogurt pa sve dobro promiksajte. Dodajte polako biljno ulje kako bi smjesa bila prozračnija. Dobivenu smjesu prelijte preko smjese s mrkvom, ali tako da nježno izmiješate sastojke.
Pripremite kalup tako da ga premažete maslacem i brašnom te obložite papirom za pečenje.
Smjesu premjestite u kalup te stavite peći sat vremena u prethodno zagrijanu pećnicu na 170 stupnjeva.
Kada je torta gotova, izvadite je iz kalupa kako bi se ohladila.
Za to vrijeme pripremite kremu od sira. U zdjeli pomiješajte maslac, sir, aromu vanilije te šećer u prahu. Ručnim mikserom pažljivo izmiješajte sve u glatku smjesu.,
Kada se torta ohladila, prerežite je na dva dijela te premažite dobivenom kremom. Ostatak kreme možete premazati preko cijele torte, a vanjski dio torte ukrasite prema želji. Naš izbor su mljeveni orasi ili lješnjaci.
Torta od mrkve odličan je izbor za rođendanska slavlja, intimna ceremonije vjenčanja, ali i prve pričesti i krizme. Svježina ukusnog kremastog sira u kombinaciji s biskvitom od mrkve, zadovoljit će i ona najkritičnija nepca.
Autor: M.L., Foto: Russell Smith/Pixabay
Moje ime je Martina i živim u Zagrebu. Aktivni sam tip osobe, stalno u pokretu. U djetinjstvu sam se bavila baletom, a danas volim provoditi vrijeme u prirodi i vježbati pilates. Često planinarim i putujem jer me to opušta i puni baterije. Obožavam životinje, imam koker španijela Milku koja me prati u šetnjama, na planinarenju i na većini putovanja. Već neko vrijeme bavim se proučavanjem zdrave hrane. Preferiram prehranu s puno voća i povrća, žitarica, mahunarki, bez šećera, jaja i mliječnih proizvoda. Volim kuhati i peći kolače, a strast mi je isprobavanje novih i neobičnih recepata i namirnica.