Browniesi s tamnom čokoladom bit će idealan desert za sve ljubitelje kvalitetnijih čokolada, s većim postotkom kakaa i gorčine. Ovaj savršeni kolač topi se u ustima već nakon prvog zalogaja. Idealne je teksture, iznutra sočan i mekan, a izvana obavijen laganom koricom. Jednom kada probate ovaj kolač, vjerujemo da će ući u vaše favorite kojeg ćete redovito pripremati.
Bitno je spomenuti da količinu šećera možete sami sebi prilagoditi. Ako su vam browniesi previše gorki, dodajte još malo šećera ili ga poslužite uz sladoled. Odlično će mu pasati sladoled od vanilije, voćni preljev ili preljev od karamele.
Browniesi s tamnom čokoladom
Sastojci:
- 65 grama brašna
- 40 grama kakaa
- 2 jaja
- 150 grama šećera
- 1/4 žličice soli
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- 110 grama tamne čokolade
- 3 žlice smeđeg šećera
- 1 žličica krupne soli
Prije nego počnete pripremati browniese zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva i pripremite kalup za pečenje. Najbolje će odgovarati onaj veličine 20×20.
U posudi pomiješajte brašno, sol i kakao te mješavinu ostavite sa strane.
U mikrovalnoj pećnici rastopite maslac i dodajte mu šećer i ekstrakt vanilije te jedno po jedno jaje. Dobro izmiksajte.
Uzmite gumenu špatulu pa umiješajte brašno i kakao. Dodajte tamnu čokoladu koju ste istrgali na komadiće i sve dobro sjedinite.
Smjesu ulijte u posudu u kojoj ćete peći kolač pa posipajte krupnom soli i smeđim šećerom.
Browniese s tamnom čokoladom pecite oko pola sata, a nakon dvadesetak minuta čačkalicom provjerite unutrašnjost kolača i odradite koliko se još mora peći. Kada čačkalica izađe samo s nekoliko mrvica, kolač je gotov.
Pričekajte da se dobro ohladi pa ga servirajte sa sladoledom ili prelivenog preljevom. Kolač će biti ukusan i poslužite li ga samog. Unutrašnjost je meka i sočna i topi se ustima.
Ovaj kolač najviše će oduševiti djecu, posebice ako ga servirate sa sladoledom. Od sada više nećete morati razmišljati što djeci pripremiti za desert. A domaći kolač od tamne čokolade uz minimalno šećera sigurno je bolji izbor od kupljenih slatkiša koji su prepuni šećera i aditiva. Tijekom ljetnih mjeseci u browniese prije pečenja možete utisnuti i višnje te ga tako osvježiti i uživati u voćki koja obilježava ljeto. Ako nemate svježih višanja, poslužite se onima iz kompota koji možete pronaći u svim trgovinama.
Autor: M.L., Foto: El Nariz/Shutterstock
Moje ime je Martina i živim u Zagrebu. Aktivni sam tip osobe, stalno u pokretu. U djetinjstvu sam se bavila baletom, a danas volim provoditi vrijeme u prirodi i vježbati pilates. Često planinarim i putujem jer me to opušta i puni baterije. Obožavam životinje, imam koker španijela Milku koja me prati u šetnjama, na planinarenju i na većini putovanja. Već neko vrijeme bavim se proučavanjem zdrave hrane. Preferiram prehranu s puno voća i povrća, žitarica, mahunarki, bez šećera, jaja i mliječnih proizvoda. Volim kuhati i peći kolače, a strast mi je isprobavanje novih i neobičnih recepata i namirnica.