• Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Ljekovito bilje
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Voće i povrće
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Ljekovito bilje
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Voće i povrće
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Home / Deserti / Kolači / Browniesi s tamnom čokoladom
brownie

Browniesi s tamnom čokoladom

Objavljeno: 19.04.2018. Autor: Martina Lovaković

Browniesi s tamnom čokoladom bit će idealan desert za sve ljubitelje kvalitetnijih čokolada, s većim postotkom kakaa i gorčine. Ovaj savršeni kolač topi se u ustima već nakon prvog zalogaja. Idealne je teksture, iznutra sočan i mekan, a izvana obavijen laganom koricom. Jednom kada probate ovaj kolač, vjerujemo da će ući u vaše favorite kojeg ćete redovito pripremati.

brownie

Bitno je spomenuti da količinu šećera možete sami sebi prilagoditi. Ako su vam browniesi previše gorki, dodajte još malo šećera ili ga poslužite uz sladoled. Odlično će mu pasati sladoled od vanilije, voćni preljev ili preljev od karamele.

Browniesi s tamnom čokoladom

Sastojci:

  • 65 grama brašna
  • 40 grama kakaa
  • 2 jaja
  • 150 grama šećera
  • 1/4 žličice soli
  • 2 žličice ekstrakta vanilije
  • 110 grama tamne čokolade
  • 3 žlice smeđeg šećera
  • 1 žličica krupne soli

Prije nego počnete pripremati browniese zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva i pripremite kalup za pečenje. Najbolje će odgovarati onaj veličine 20×20.

U posudi pomiješajte brašno, sol i kakao te mješavinu ostavite sa strane.

U mikrovalnoj pećnici rastopite maslac i dodajte mu šećer i ekstrakt vanilije te jedno po jedno jaje. Dobro izmiksajte.

Uzmite gumenu špatulu pa umiješajte brašno i kakao. Dodajte tamnu čokoladu koju ste istrgali na komadiće i sve dobro sjedinite.

Smjesu ulijte u posudu u kojoj ćete peći kolač pa posipajte krupnom soli i smeđim šećerom.

Browniese s tamnom čokoladom pecite oko pola sata, a nakon dvadesetak minuta čačkalicom provjerite unutrašnjost kolača i odradite koliko se još mora peći. Kada čačkalica izađe samo s nekoliko mrvica, kolač je gotov.

Pričekajte da se dobro ohladi pa ga servirajte sa sladoledom ili prelivenog preljevom. Kolač će biti ukusan i poslužite li ga samog. Unutrašnjost je meka i sočna i topi se ustima.

Ovaj kolač najviše će oduševiti djecu, posebice ako ga servirate sa sladoledom. Od sada više nećete morati razmišljati što djeci pripremiti za desert. A domaći kolač od tamne čokolade uz minimalno šećera sigurno je bolji izbor od kupljenih slatkiša koji su prepuni šećera i aditiva. Tijekom ljetnih mjeseci u browniese prije pečenja možete utisnuti i višnje te ga tako osvježiti i uživati u voćki koja obilježava ljeto. Ako nemate svježih višanja, poslužite se onima iz kompota koji možete pronaći u svim trgovinama.

Autor: M.L., Foto: El Nariz/Shutterstock

Martina Lovaković
Martina Lovaković

Moje ime je Martina i živim u Zagrebu. Aktivni sam tip osobe, stalno u pokretu. U djetinjstvu sam se bavila baletom, a danas volim provoditi vrijeme u prirodi i vježbati pilates. Često planinarim i putujem jer me to opušta i puni baterije. Obožavam životinje, imam koker španijela Milku koja me prati u šetnjama, na planinarenju i na većini putovanja. Već neko vrijeme bavim se proučavanjem zdrave hrane. Preferiram prehranu s puno voća i povrća, žitarica, mahunarki, bez šećera, jaja i mliječnih proizvoda. Volim kuhati i peći kolače, a strast mi je isprobavanje novih i neobičnih recepata i namirnica.

Kategorije: Kolači Tagovi: jednostavan kolač

Želite se zasladiti?

kesten-pire

Recept za kesten pire

Kesten pire jedan je od simbola hladnih dana. Čim jesenski dani prijeđu u zimske i osjeti se svježina hladnoće na obrazima, a miris pečenog kestena počne se širiti ulicama, vrijeme je i za kesten pire. Ovo je jedna …

cokoladna torta

Čokoladna torta bez brašna

Ako želite očuvati svoje zdravlje i hraniti se zdravo ili ste primorani jesti bez laktoze, bez glutena i bez bijelog šećera, ova ukusna čokoladna torta će vas osvojiti na prvi zalogaj! Iako nema niti jedan od spomenutih …

ledeni-vjetar

Recept za beze kore

Beze (baiser) kore čest su temelj raznih kolača, torti i drugih slastica. Kolači poput Ledenog vjetra ili Pavlove torte ne bi bili tako neobični ni ukusni da nema ove vrste kora. Odlična su suprotnost klasičnim …

Previous Post: «domaci kruh Bezglutenski kruh
Next Post: Domaće lisnato tijesto lisnato-tijesto»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primary Sidebar

Novije

Intervju s food blogericom Sandrom Majerić

Danas vam donosimo priču Sandre Majerić, food blogerice koja stoji iza Instagram profila …

Topli kolač od limuna

Tražite li desert koji je lagan, a ne jako sladak ovaj kolač je savršen izbor za …

staklenke meda

Med od maslačka

Ako želite pripremiti vitaminsku bombu i ljekoviti pripravak koji diže imunitet, ne možete …

Šrilankanske palačinke s kurkumom i kokosom

Recept za malo drugačije palačinke za koji sam siguran da će vam se svidjeti. Količine začina …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media Copyright © 2012.–2019. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.