• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Deserti / Kolači / Browniesi s tamnom čokoladom
brownie

Browniesi s tamnom čokoladom

Objavljeno: 19.04.2018. Autor: Martina Lovaković

Browniesi s tamnom čokoladom bit će idealan desert za sve ljubitelje kvalitetnijih čokolada, s većim postotkom kakaa i gorčine. Ovaj savršeni kolač topi se u ustima već nakon prvog zalogaja. Idealne je teksture, iznutra sočan i mekan, a izvana obavijen laganom koricom. Jednom kada probate ovaj kolač, vjerujemo da će ući u vaše favorite kojeg ćete redovito pripremati.

brownie

Bitno je spomenuti da količinu šećera možete sami sebi prilagoditi. Ako su vam browniesi previše gorki, dodajte još malo šećera ili ga poslužite uz sladoled. Odlično će mu pasati sladoled od vanilije, voćni preljev ili preljev od karamele.

Browniesi s tamnom čokoladom

Sastojci:

  • 65 grama brašna
  • 40 grama kakaa
  • 2 jaja
  • 150 grama šećera
  • 1/4 žličice soli
  • 2 žličice ekstrakta vanilije
  • 110 grama tamne čokolade
  • 3 žlice smeđeg šećera
  • 1 žličica krupne soli

Prije nego počnete pripremati browniese zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva i pripremite kalup za pečenje. Najbolje će odgovarati onaj veličine 20×20.

U posudi pomiješajte brašno, sol i kakao te mješavinu ostavite sa strane.

U mikrovalnoj pećnici rastopite maslac i dodajte mu šećer i ekstrakt vanilije te jedno po jedno jaje. Dobro izmiksajte.

Uzmite gumenu špatulu pa umiješajte brašno i kakao. Dodajte tamnu čokoladu koju ste istrgali na komadiće i sve dobro sjedinite.

Smjesu ulijte u posudu u kojoj ćete peći kolač pa posipajte krupnom soli i smeđim šećerom.

Browniese s tamnom čokoladom pecite oko pola sata, a nakon dvadesetak minuta čačkalicom provjerite unutrašnjost kolača i odradite koliko se još mora peći. Kada čačkalica izađe samo s nekoliko mrvica, kolač je gotov.

Pričekajte da se dobro ohladi pa ga servirajte sa sladoledom ili prelivenog preljevom. Kolač će biti ukusan i poslužite li ga samog. Unutrašnjost je meka i sočna i topi se ustima.

Ovaj kolač najviše će oduševiti djecu, posebice ako ga servirate sa sladoledom. Od sada više nećete morati razmišljati što djeci pripremiti za desert. A domaći kolač od tamne čokolade uz minimalno šećera sigurno je bolji izbor od kupljenih slatkiša koji su prepuni šećera i aditiva. Tijekom ljetnih mjeseci u browniese prije pečenja možete utisnuti i višnje te ga tako osvježiti i uživati u voćki koja obilježava ljeto. Ako nemate svježih višanja, poslužite se onima iz kompota koji možete pronaći u svim trgovinama.

Autor: M.L., Foto: El Nariz/Shutterstock

Martina Lovaković
Martina Lovaković

Moje ime je Martina i živim u Zagrebu. Aktivni sam tip osobe, stalno u pokretu. U djetinjstvu sam se bavila baletom, a danas volim provoditi vrijeme u prirodi i vježbati pilates. Često planinarim i putujem jer me to opušta i puni baterije. Obožavam životinje, imam koker španijela Milku koja me prati u šetnjama, na planinarenju i na većini putovanja. Već neko vrijeme bavim se proučavanjem zdrave hrane. Preferiram prehranu s puno voća i povrća, žitarica, mahunarki, bez šećera, jaja i mliječnih proizvoda. Volim kuhati i peći kolače, a strast mi je isprobavanje novih i neobičnih recepata i namirnica.

Kategorija: Kolači

Želite se zasladiti?

čokoladni kolači

Čokoladni kolači

Čokoladu je prvo potrebno izlomiti na relativno male komadiće koji će se moći lakše otopiti. Zatim ulijte u zdjelicu i 4 žlice vode i sve mješajte neprestano na laganoj vatri. Trebala bi biti tekuća i lijepe teksture, …

Buhtle, nezaobilazno jelo na našem stolu

Svi znamo što su buhtli. Dizano tijesto koje se najčešće kombinira sa nekim voćem ili čokoladom. Svakoga dana ih možemo kupiti u pekarnama, ali možemo ih pripremiti i kod kuće. Ono što je za buhtle specifično je da se …

Rolada od bijele čokolade i likera od kave

Rolada od bijele čokolade i likera od kave

Rolada je jedan od kolača koji je svaka mama pa čak i baka napravila barem pet puta u životu. Doduše one su ih radile većinom s pekmezom, ali zna se, s domaćim! Mekani biskvit i nježno punjenje savršena je kombinacija …

Prethodna objava: «domaci kruh Bezglutenski kruh
Sljedeća objava: Domaće lisnato tijesto lisnato-tijesto»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2021. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.