Kus kus je tradicionalno jelo iz sjeverne Afrike. Pravi se od pšenične krupice i kuha na pari. Može se raditi u mnogim kombinacijama i servirati kao dio različitih mesnih jela ili jela od povrća. Budući da se sastoji od sitnih granula pšenice, vrlo brzo se skuha, stoga je omiljena namirnica onima koji žele brzo spremljen, ukusan, ali i hranjiv obrok. Danas se na mnogim mjestima može kupiti instant kus-kus, prethodno sušen i kuhan na pari, kojemu je za pripremu dovoljno tek 5 minuta. Mi vam donosimo jednostavan recept za ukusan i hranjiv obrok – kus kus s povrćem, jelo u kojem mogu uživati i vegetarijanci.
Kus kus s povrćem
Sastojci:
- 150 g kus kusa
- 1 luk
- 2 mrkve
- 1 paprika
- 1 tikvica
- 100 g kukuruza
- pola konzerve slanutka
- pola šalice vode ili temeljca
- 5-7 žlica maslinovog ulja
- po želji soli
- po želji začini (crvena paprika, češnjak u granulama, bosiljak, peršin majčina dušica ili curry i kurkuma
Priprema
Za početak skuhajte kus kus. To ćete učiniti tako što ćete na jednu mjericu kus kusa staviti jednu i pol mjericu vode. U vodu stavite nešto soli (po želji i koju žlicu maslinovog ulja) i zakuhajte. Kada voda provrije, lonac maknite s vatre i u njega dodajte instant kus kus. Ostavite da stoji pet minuta. Kus kus će i bez iskuhavanja upiti vodu i u njoj se skuhati.
Dok kus kus buja, pripremite povrće. Nasjeckajte luk, mrkvu, papriku i tikvice. Ako želite, možete dodati i drugo povrće koje volite. Na nekoliko žlica maslinovog ulja pirjajte najprije luk i mrkvu. Kada malo opuste, dodajte ostalo povrće i sve posolite po ukusu.
Povrće će nakon nekog vremena početi puštati vodu. Tada u njega dodajte pola šalice vode ili temeljca i pustite da kuha nekoliko minuta. Povremeno promiješajte povrće. Nakon što je mrkva dovoljno omekšala, u povrće stavite pola konzerve slanutka i kukuruz te pustite da još jednom zavrije.
Poželjno je da jelo dodatno oplemenite začinima koje volite. Ako su vam draži domaći začini, u ovo jelo možete staviti pola žličice crvene paprike, češnjaka u granulama i po želji bosiljka, peršina i majčine dušice. Ako volite egzotične okuse, u jelo umiješajte pola žličice curryja i pola žličice kurkume.
Kada je povrće gotovo, maknite ga s vatre. Ono ne mora biti prekuhano. Ako ostane hrskavo, bit će još ukusnije. Nakon što se povrće malo ohladi, pomiješajte ga s kus kusom i uživajte u ukusnom, hranjivom i zdravom obroku.
Autor: V.B., Foto: Vegan Feast Catering/Wikimedia