• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Recepti / Glavna jela / Kus kus s povrćem
kus-kus

Kus kus s povrćem

Objavljeno: 06.04.2018. Autor: Vlatka Basioli

Kus kus je tradicionalno jelo iz sjeverne Afrike. Pravi se od pšenične krupice i kuha na pari. Može se raditi u mnogim kombinacijama i servirati kao dio različitih mesnih jela ili jela od povrća. Budući da se sastoji od sitnih granula pšenice, vrlo brzo se skuha, stoga je omiljena namirnica onima koji žele brzo spremljen, ukusan, ali i hranjiv obrok. Danas se na mnogim mjestima može kupiti instant kus-kus, prethodno sušen i kuhan na pari, kojemu je za pripremu dovoljno tek 5 minuta. Mi vam donosimo jednostavan recept za ukusan i hranjiv obrok – kus kus s povrćem, jelo u kojem mogu uživati i vegetarijanci.

kus-kus

Kus kus s povrćem

Sastojci:

  • 150 g kus kusa
  • 1 luk
  • 2 mrkve
  • 1 paprika
  • 1 tikvica
  • 100 g kukuruza
  • pola konzerve slanutka
  • pola šalice vode ili temeljca
  • 5-7 žlica maslinovog ulja
  • po želji soli
  • po želji začini (crvena paprika, češnjak u granulama, bosiljak, peršin majčina dušica ili curry i kurkuma

Priprema

Za početak skuhajte kus kus. To ćete učiniti tako što ćete na jednu mjericu kus kusa staviti jednu i pol mjericu vode. U vodu stavite nešto soli (po želji i koju žlicu maslinovog ulja) i zakuhajte. Kada voda provrije, lonac maknite s vatre i u njega dodajte instant kus kus. Ostavite da stoji pet minuta. Kus kus će i bez iskuhavanja upiti vodu i u njoj se skuhati.

Dok kus kus buja, pripremite povrće. Nasjeckajte luk, mrkvu, papriku i tikvice. Ako želite, možete dodati i drugo povrće koje volite. Na nekoliko žlica maslinovog ulja pirjajte najprije luk i mrkvu. Kada malo opuste, dodajte ostalo povrće i sve posolite po ukusu.

Povrće će nakon nekog vremena početi puštati vodu. Tada u njega dodajte pola šalice vode ili temeljca i pustite da kuha nekoliko minuta. Povremeno promiješajte povrće. Nakon što je mrkva dovoljno omekšala, u povrće stavite pola konzerve slanutka i kukuruz te pustite da još jednom zavrije.

Poželjno je da jelo dodatno oplemenite začinima koje volite. Ako su vam draži domaći začini, u ovo jelo možete staviti pola žličice crvene paprike, češnjaka u granulama i po želji bosiljka, peršina i majčine dušice. Ako volite egzotične okuse, u jelo umiješajte pola žličice curryja i pola žličice kurkume.

Kada je povrće gotovo, maknite ga s vatre. Ono ne mora biti prekuhano. Ako ostane hrskavo, bit će još ukusnije. Nakon što se povrće malo ohladi, pomiješajte ga s kus kusom i uživajte u ukusnom, hranjivom i zdravom obroku.

Autor: V.B., Foto: Vegan Feast Catering/Wikimedia

Kategorija: Glavna jela

Želite se zasladiti?

krafne s cokoladom

Klasični recept za krafne koje ćete obožavati

U ovo doba godine, pred korizmu, nas ljubitelje slastica, stavlja se na iskušenje izrade još jednog klasika, a to su fine, mirisne i neodoljive krafne. Obzirom da ih tada izrađujemo u ogromnim količinama, teško je …

Nabujak od kestena i tjestenine

Vjerujemo kako je svatko od vas isprobao najpoznatiji oblik kestena u kuhinji - kesten pire, no jeste li ikada išli dalje sa eksperimentiranjem? Kesten, kao i ostalo orašasto voće savršeno pristaje raznim tjesteninama. U …

pohane banane

Pohane banane

Vrijeme da kušate nešto novo i egzotično. Pohane banane možda nekima nisu novost, ali puno je onih koji još uvijek nisu imali priliku kušati ovu poslasticu. Pohane banane su desert čarobnog okusa koji se najviše …

Prethodna objava: «snenokle Recept za najbolje šnenokle
Sljedeća objava: Bezglutenski kruh domaci kruh»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.