Ako niste probali klipiće grada Varaždina obavezno ih probajte. Naime radi se o zaista ukusnom pecivu koje se sprema prema jednoj staroj i tradicionalnoj recepturi koja oduševljava svaki put kad ju krenemo proučavati.
Smatramo kako grad koji iza sebe ima zaista bogatu povijest na pravi način nastavlja ono što su nekada pokrenuli naši preci. Dakle ako ste ljubitelj raznih peciva i smatrate kako biste mogli samo to jesti, tada vam savjetujemo da probate čuvene klipiće.
Ako vam se ne ide svaki put do Varaždina, tada vam savjetujemo da ih probate napraviti sami, za što vam treba dobar recept i naravno volja da napravite nešto novo i prije svega ukusno čime ćete razveseliti sve prisutne.
Varaždinski klipići:
- 8 dag kvasca
- ½ dag soli
- 1 kg brašna
- 2 dcl ulja
- ½ g kumina
- 6 dcl mlijeka
- 2 dag šećera
- pola jajeta
Znači uzmete kvasac zmrvite ga te pomiješate s malo toplog mlijeka, brašna i šećera. Nakon toga umijesite ostatak tijesta da bude rahlo nakon čega ga ostavimo da se diže otprilike pola sata. Nakon što se digne napravite iz jednog dijela 25 komada koje potom složite u kruščiće na pouljenu posudu za pečenje.
Tijesto zamatate od dolje prema gore i rastežite ga tako da klipići budu dugi 25 cm. Ponovno ih složite u posudu za pečenje i pustite da se dignu, premažite ih žumanjkom i pospite kuminom. Pecite na 200 stupnjeva na otprilike 12 minuta.