Boem kocke su ukusan kolač koji ste zasigurno već imali prilike probati. Pitate li desetak ljudi koji im je najdraži kolač na svijetu netko od njih će zasigurno glasati baš za ovaj. Odličnog je okusa i izgleda lijepo i zanimljivo. Vole ga sve generacije i redovno se nađe na popisu kolača unutar naših kuharica. Priprema se u tri dijela – prvo kore, zatim krema i naposlijetku čokoladna glazura.
Sastojci za kore
- 10 bjelanjaka
- 30 g šećera
- 15o g brašna
- 200 g oraha
- 50 g kakaa
Sastojci za kremu
- 8 dcl mlijeka
- 10 žumanjaka
- 250 g šećera
- 5 žlica brašna
- 2 vanili šećera
- 150 g maslaca
- žlica ruma
Sastojci za glazuru
- 150 g čokolade
- 1 žlica ulja
- 50 g maslaca
- malo šećera
- žlica mlijeka
Priprema
Prvo počnite s pripremom kora. Bjelanjke istucite u čvrst snijeg. Tek kada je dovoljno čvrst, umiksajte u njega i šećer. Sada je vrijeme da malo pomalo (žlicu po žlicu) dodate i kakao, orahe i brašno te lagano promiješajte kuhačom. Kore pecite na masnom papiru u pećnici zagrijanoj na 170°C i pecite 15-20 minuta.
Kada su kore gotove vrijeme je da načinite kremu. Brašno, šećer i žumanjke umiješajte zajedno i dodajte malo mlijeka. Ovu smjesu sada ukuhajte u preostalo mlijeko i nakon 10 minuta maknite sa vatre. Pjenasto izmiksajte margarin i dodajte ga u ohlađen fil.
Na dno stavite koru i slažite red kore i red smjese. Raspodjelite smjesu na taj način da vam ostane malo i za zadnju (gornju) koru. Kada ste gotovi sa slaganjem katova potrebno je napraviti glazuru.
Rastopite čokoladu sa uljem, margarinom i šećerom i prelijte je po kolaču. Pričekajte da se ohladi i zatim poslužite narezano u kockama. Želimo vam dobar tek!
Foto: Dino O./Shutterstock