Koliko vam se puta dogodilo da vam se u nedjelju popodne jede nešto slatko, a taman ste se ušuškali pod dekicu i nema šanse da izlazite u dućan?
U takvim situacijama ja uglavnom pojedem par datulja ili neku skrivenu čokoladu koju čuvam za crne dane. No, prije par dana dogodilo mi se da nemam ni datulja ni čokolade. OH THE HORROR!!
Dečko mi je u tom trenu predložio da jednostavno pojedem jabuku i time došao jako blizu statusa bivšeg dečka. No kad je već spomenuo jabuke, pale su mi na pamet borovnice koje imam u hladnjaku kao i zrele banane kojih uvijek imam najmanje deset!
Već u idućem trenu vagala sam brašno i šećer i razmišljala što točno da napravim. Odluka je pala na muffine. I kako je to dobra odluka bila!!
Mekani, slatki biskvit u kombinaciji sa sočnim, osvježavajućim borovnicama… divota!
Ja sam dodala i malo burbona jer me mama naučila da se u biskvit uvijek stavlja malo alkohola (mama, mama…..) ali vi slobodno stavite rum ili kruškovac ili potpuno izbacite alkohol. Što se banane tiče, ona je izvrsno vezivo u receptima bez jaja (možda i najbolje)
Ali ako niste fan okusa banane u desertima ne brinite- njen okus se uopće ne osjeti!
Za oko 18 muffina potrebno vam je:
Suhi sastojci:
- 220 grama brašna,
- 140 grama šećera ( ja sam stavila šećer kokosovog cvijeta),
- 30 grama listića badema,
- Prstohvat soli,
- Prašak za pecivo,
- Žličica sode bikarbone
Mokri sastojci:
- Malo ekstrakta vanilije,
- Žlica burbona ( ili nekog drugog alkohola),
- 1 zrela zgnječena banana,
- 50 ml kokosovog ulja (otopljenog),
- Dvije do vrha pune žlice maslaca od badema ( ovaj put sam koristila badem, često koristim maslac od kikirikija),
- 200 ml biljnog mlijeka ( ja sam koristila bademovo),
- Žličica jabučnog octa,
- 200 grama borovnica
Priprema:
- U jednu zdjelu pomiješajte suhe sastojke a u drugu mokre ( sve osim borovnica)
- Postepeno dodavajte mokre sastojke u suhe te umiješajte borovnice. Mikser vam nije potreban.
- Napunite košarice muffina do malo više od pola i po želji dodatno pospite listićima badema.
- Pecite na 180 stupnjeva 20-25 minuta.
Bilo bi idealno pustiti ih preko noći jer su puno bolji sutradan, ali nemojmo se lagati… male su šanse da će preživjeti toliko!
Dobar tek!
Ja sam Nataša Rajčević, Zadranka sa zagrebačkom adresom. Ljubav prema kuhanju razvila sam još kao mala, kuhanje mi je najdraža vrsta relaksacije i uživam u svakom trenutku. Spremam veganska, šarena i životopisna jela. Što više boja na tanjuru, to bolje! Veliki sam fan egzotičnih, kao i tradicionalnih starih dalmatinskih jela. Svojim receptima pokušavam ljudima približiti vegansku prehranu te im pokazati kako zdrava hrana ne mora biti skupa ni komplicirana a itekako zasitna i ukusna.