Danas imam za vas klasik, prhku orahnjaču koja već godinama osvaja srca svih koji su je probali!
Naravno, možete ih raditi i s makom, sirom ili višnjama… ovisi o vašem ukusu, kako god, zasučite rukave i krenite s izradom prhkih roladica koje će vašem domu podariti mirise djetinjstva!
Recept za prhku orahnjaču:
Sastojci potrebni za izradu tijesta:
- 330 g brašna (pola glatko – pola oštro)
- 2 žumanjka
- 120 ml vrhnja
- 130 g maslaca
- prašak za pecivo
- vanilin šećer
- 50 g šećera
- naribana kora limuna
Sastojci potrebni za nadjev:
- 330 g mljevenih oraha ili lješnjaka
- 2 vanilin šećera
- 50 g šećera
- žlica meda
- aroma vanilije ili ruma
- 130 ml mlijeka
- bjelanjak
Priprema:
- Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto i ostavite ga da stoji na hladnom oko pola sata.
- Za to vrijeme pripremite nadjev tako da pomiješate orahe, med, šećer i arome te ih prelijete vrućim mlijekom.
- Kada se nadjev ohladi umiješajte mu snijeg od bjelanjka.
- Tijesto podijelite na 2 dijela i razvaljajte.
- Svaki dio premažite s pola nadjeva i zarolajte u roladu.
- Pecite ih na 200°C dok ne dobiju lijepu zlatnu boju
- Ohlađene rolade posipajte šećerom u prahu i narežite oštrim tankim nožićem
Zovem se Lidija Osmak i upravo ja se krijem iza bloga Gurmanka! Glavni “krivci” za njegovo postojanje su moje kćeri na čiji nagovor sam i odškrinula vrata čarobnog svijeta slastica. Međutim, prva snimljena fotografija, prvi recept koji sam upravo ja napisala te neponovljiv osjećaj zadovoljstva su razlozi zašto sam još uvijek tu. Sve ovo za mene je predivna avantura puna divnih iskustava koja mi je užitak dijeliti s vama!