Šampite bude sjećanja na djetinjstvo i na neke prošle dane. Iako danas pomalo zaboravljene, i dalje su jedan od najboljih i često pripremanih kolača mnogih kućanstava. Riječ je o jednostavnom kolaču, čija je priprema brza, a upravo je to razlog da ga pokušate pripremiti. Obožavat će ga svi ukućani, a posebice djeca koja će uživati u njegovom slatkom okusu. Želite li stariju verziju kolača modernizirati, preporučujemo da ga pripremite u kalupu za tortu i ukrasite voćem po želji.
Za pripremu ovog kolača trebate izraditi sočan biskvit koji se topi u ustima i pahuljastu kremu od šećera i bjelanjaka. Zvuči jednostavno? Pa jednostavnije niti ne može. No, okusi koji ćete dobiti, odvest će vas u neka druga vremena, vremena kada nitko nije brojao kalorije. Narežite ga na kriške pa pozovite prijatelje i susjede i prisjetite se davnih vremena i svojih baka koje su radile najbolje šampite. A upravo je takav recept i pred vama.
U nastavku vam donosimo recept za šampite za čiju izradu će vam trebati samo pola sata. Nakon toga, kratko ga ohladite i spremni ste za kušanje.
Sastojci:
- 7 jaja
- 500 grama šećera
- 70 mililitara ulja
- 70 mililitara mlijeka
- 1 žličica praška za pecivo
- 100 grama brašna
- 50 mililitara vode
Priprema
Uzmite svježa jaja iz organskog uzgoja pa odvojite žumanjke od bjelanjaka. Žumanjke miksajte te im dodajte šećer pa sve pjenasto izradite. Žumanjcima dodajte ulje i mlijeko pa još kratko izmiksajte.
Nakon toga pomiješajte brašno i prašak za pecivo te dobivenu smjesu dodajte jajima i dobro promiješajte. Prebacite u prethodno premazani kalup i pecite 15-ak minuta na 200 stupnjeva.
Dok se biskvit peče, uzmite posudu i dodajte joj vodu pa je stavite na štednjak, na srednje jaku vatru. Kada se zagrije, dodajte šećer i pustite da se otopi. Kada primijetite da se počinju raditi mjehurići, maknite s vatre.
Bjelanjke dobro istucite u čvrsti snijeg pa im dodajte otopljeni šećer i miješajte dok se sve dobro ne poveže.
Na ohlađeni biskvit stavite kremu i ohladite ga u hladnjaku.
Naš prijedlog je da biskvit ispečete u kalupu za tortu, a šampite ukrasite svježim voćem i raznim drugim dodacima po želji. Narežite ga na kriške i uživajte u bogatstvu okusa.
Autor: M.L., Foto: Yukihide/Pixabay
Moje ime je Martina i živim u Zagrebu. Aktivni sam tip osobe, stalno u pokretu. U djetinjstvu sam se bavila baletom, a danas volim provoditi vrijeme u prirodi i vježbati pilates. Često planinarim i putujem jer me to opušta i puni baterije. Obožavam životinje, imam koker španijela Milku koja me prati u šetnjama, na planinarenju i na većini putovanja. Već neko vrijeme bavim se proučavanjem zdrave hrane. Preferiram prehranu s puno voća i povrća, žitarica, mahunarki, bez šećera, jaja i mliječnih proizvoda. Volim kuhati i peći kolače, a strast mi je isprobavanje novih i neobičnih recepata i namirnica.