Ako ste se odlučili za zdrav život i kvalitetnu prehranu, izbjegavate bilo kakvu brzu i lošu hranu, punu soli i masti, a svejedno volite grickati pred televizijom ili si priuštiti dobar međuobrok, onda su zdrave grickalice pravo rješenje za vas. Jedna od najpopularnijih takvih je čips od kelja. Baš kao i čips od jabuke, i on je napravljen samo od zdravih sastojaka, bogat je nutrijentima, a svejedno jako ukusan i zasitan.
Kelj je jako zdrava namirnica zbog brojnih nutrijenata koje sadrži, ali kako bi se oni zadržali u namirnici i nakon termičke obrade, važan je način na koji se sprema. Kelj pripremljen u pećnici zadržava većinu zdravih sastojaka. Glavni od njih su fitonutrijenti, koji potiču detoksikaciju tijela. Kalcij i magnezij održavaju zdravlje kostiju, vitamini C i B6 bore se protiv infekcija, a omega 3 masne kiseline održavaju nisku razinu kolesterola te snižavaju krvni tlak.
Ovaj zdravi čips ne samo da će utažiti vašu glad, nego vam i očuvati zdravlje cijelog organizma. Čips je vrlo jednostavno napraviti, a jednom ispečeni, možete spremiti i jesti u više navrata. Idealna je grickalica za ured ili za pojesti s nogu, kada vam treba brza i zdrava okrjepa.
Evo kako ga napraviti.
Čips od kelja
Sastojci
- pola glavice kelja
- himalajska ili cvjetna sol, a može i obična
- 2 žlice maslinovog ulja
- 2 žlice soka od limuna
- 2 žlice mljevenih badema ili parmezana
- po želji mljeveni chilli
Priprema
Listove kelja odvojite od glavice i svaki posebno dobro operite. Složite ih po kuhinjskim papirnatim ručnicima i pustite da se ocijede. Nakon toga, još malo prođite suhim ručnicima po listovima, kako biste bili sigurni da na njima nema vode.
U posebnu posudu pomiješajte maslinovo ulje i limunov sok. Po želji dodajte mljevene bademe, ako želite slatkast okus ili parmezan ako želite slankast. Za dodatni okus možete u obje kombinacije dodati mljevene chilli-papričice. Bit će dovoljan jedan prstohvat.
Smjesu prelijte preko kelja čije ste listove prije toga pokidali na manje komadiće. Mogu biti veliki po vašoj želji, ali imajte na umu da će se tijekom pečenja smanjiti. Prelivene listove raspodijelite po masnom papiru kojeg ste stavili u široki limeni pleh. Pećnicu zagrijte na 175 °C i stavite da se kelj isuši. Na ovoj temperaturi pecite desetak minuta, odnosno dok kelj ne posmeđi.
Za još bolji okus i više očuvanih nutrijenata, pecite kelj na 70 do 80 °C sat do dva. Ovakvo sušenje kelja traži više vremena, ali daje bolje rezultate. Kada je kelj pečen, pospite ga s malo soli i pustite da se ohladi. Nakon toga je spreman za jelo, a ako ga spremite u posude za čuvanje hrane, možete ga konzumirati i nekoliko dana, bez da izgubi svježinu i okus.
Autor: V.B., Foto: Pexels/Pixabay