• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Recepti / Prilozi / Čips od kelja
rezanje-kelja

Čips od kelja

Objavljeno: 13.09.2018. Autor: Vlatka Basioli

Ako ste se odlučili za zdrav život i kvalitetnu prehranu, izbjegavate bilo kakvu brzu i lošu hranu, punu soli i masti, a svejedno volite grickati pred televizijom ili si priuštiti dobar međuobrok, onda su zdrave grickalice pravo rješenje za vas. Jedna od najpopularnijih takvih je čips od kelja. Baš kao i čips od jabuke, i on je napravljen samo od zdravih sastojaka, bogat je nutrijentima, a svejedno jako ukusan i zasitan.

rezanje-kelja

Kelj je jako zdrava namirnica zbog brojnih nutrijenata koje sadrži, ali kako bi se oni zadržali u namirnici i nakon termičke obrade, važan je način na koji se sprema. Kelj pripremljen u pećnici zadržava većinu zdravih sastojaka. Glavni od njih su fitonutrijenti, koji potiču detoksikaciju tijela. Kalcij i magnezij održavaju zdravlje kostiju, vitamini C i B6 bore se protiv infekcija, a omega 3 masne kiseline održavaju nisku razinu kolesterola te snižavaju krvni tlak.

Ovaj zdravi čips ne samo da će utažiti vašu glad, nego vam i očuvati zdravlje cijelog organizma. Čips je vrlo jednostavno napraviti, a jednom ispečeni, možete spremiti i jesti u više navrata. Idealna je grickalica za ured ili za pojesti s nogu, kada vam treba brza i zdrava okrjepa.

Evo kako ga napraviti.

Čips od kelja

Sastojci

  • pola glavice kelja
  • himalajska ili cvjetna sol, a može i obična
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 2 žlice soka od limuna
  • 2 žlice mljevenih badema ili parmezana
  • po želji mljeveni chilli

Priprema

Listove kelja odvojite od glavice i svaki posebno dobro operite. Složite ih po kuhinjskim papirnatim ručnicima i pustite da se ocijede. Nakon toga, još malo prođite suhim ručnicima po listovima, kako biste bili sigurni da na njima nema vode.

U posebnu posudu pomiješajte maslinovo ulje i limunov sok. Po želji dodajte mljevene bademe, ako želite slatkast okus ili parmezan ako želite slankast. Za dodatni okus možete u obje kombinacije dodati mljevene chilli-papričice. Bit će dovoljan jedan prstohvat.

Smjesu prelijte preko kelja čije ste listove prije toga pokidali na manje komadiće. Mogu biti veliki po vašoj želji, ali imajte na umu da će se tijekom pečenja smanjiti. Prelivene listove raspodijelite po masnom papiru kojeg ste stavili u široki limeni pleh. Pećnicu zagrijte na 175 °C i stavite da se kelj isuši. Na ovoj temperaturi pecite desetak minuta, odnosno dok kelj ne posmeđi.

Za još bolji okus i više očuvanih nutrijenata, pecite kelj na 70 do 80 °C sat do dva. Ovakvo sušenje kelja traži više vremena, ali daje bolje rezultate.  Kada je kelj pečen, pospite ga s malo soli i pustite da se ohladi. Nakon toga je spreman za jelo, a ako ga spremite u posude za čuvanje hrane, možete ga konzumirati i nekoliko dana, bez da izgubi svježinu i okus.

Autor: V.B., Foto: Pexels/Pixabay

Kategorija: Prilozi

Želite se zasladiti?

puding od limuna

Puding od limuna

Koliko vremena provodite u kuhinji? Jeste li žena koja ne radi nego se kod kuće brine za djecu ili ste jedna od onih zaposlenih majki koja svaki dan oko 8 sati provede izvan svoje kuće. Ako ste majka koja nastoji …

Palačinke s mesom

Palačinke su danas postale nezaobilazna slastica na brojnim događanjima. Međutim iako smo ih upoznali kao poznatu slasticu punjenu čokoladom ili marmeladom, poznato je kako danas palačinke možemo jesti i u slanoj …

Speculaas keksi

Speculaas keksi – recept

Vjerujemo da ste do sada već stotinu puta jeli Speculaas kekse. I to najčešće one kupovne. Posebno ih volimo za vrijeme zime, jer imaju karakterističan okus cimeta, kliničića, đumbira i ostalih začina koji podsjećaju na …

Prethodna objava: «krempsnita Recept za kremšnite
Sljedeća objava: Parmigiana od patlidžana Parmigiana od patlidzana»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2022. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.