Želite li isprobati nešto novo i jako ukusno što će vaša osjetila osvojiti na prvu, isprobajte ovaj recept za namaz od slanutka. Slanutak se u posljednje vrijeme često konzumira, a najpopularniji je svakako namaz od slanutka. Ako niste nikada kušali namaz od slanutka, sada je pravo vrijeme jer domaći namaz od slanutka je daleko bolji od onog kupljenog.
Hummus je ustvari namaz pripremljen od slanutka uz dodatak nekih začina. Radi se tako da bude blagog okusa jer kao takav je odličan dodatak svim jelima. Po želji ga možete pripremiti i tako da dodate chili, sjemenke bundeve ili bilo koji drugi sastojak koji volite te ćete tako dobiti odličan namaz koji jednostavno možete namazati na kruh i uživati u njegovom bogatom okusu. Možete ga koristiti kao prilog mesnim jelima, veganskim jelima i omiljenim tortiljama tako da zamijenite teške umake ovim hranjivim namazom.
Namaz od slanutka potječe s Bliskog Istoka gdje je s vremenom postao jedno od najpopularnijih jela uopće. Danas se hummus jede diljem cijelog svijeta pa stoga postoje i brojne varijacije recepta za namaz od slanutka.
Hummus mogu jesti i djeca jer je izrazito visokih prehrambenih vrijednosti što pogoduje njihovom rastu i razvoju te i sportaši koji se hrane posebnom prehranom. Zbog svojih visokih nutritivnih vrijednosti, ali i bez sastojaka životinjskog podrijetla, ovaj namaz mogu konzumirati i vegani i vegetarijanci.
Hummus se sastoji od proteina, ugljikohidrata i zdravih masnoća biljnog podrijetla. Bogat je željezom, kalcijem, vitaminom B6, vlaknima i lecitinom. Spada u namirnice bez glutena te ima niski glikemijski indeks što znači da je pogodan i za osobe koje boluju od dijabetesa.
Recept za hummus
Sastojci:
- 500 grama slanutka
- 10 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 4 režnja češnjaka
- 3 svježa peršinova lista
- 6 žlica limunovog soka
- 1 žličica soli
- papar
Priprema
Dan prije nego što ćete pripremati slanutak, ostavite ga da odstoji u vodi s hladnom vodom. Tako bi se trebao namakati barem 12 sati. Izbjegavajte kupovati slanutak iz konzerve jer hummus neće biti tako ukusan kao sa svježim slanutkom.
Slanutak koji se razmočio i nabubrio kuhajte po želji posoljenog oko sat i pol na umjerenoj vatri.
Kada je slanutak kuhan, ocijedite ga i ohladite te stavite u posudu u kojoj ćete pripremati namaz. Miješajte ga štapnim mikserom te mu dodajte sol i papar po želji, maslinovo ulje, nasjeckani peršin i češnjak. Sve dobro izmiješajte te kušajte i dodajte još neki sastojak po potrebi.
Prije posluživanja možete ga ukrasiti tako da posipate malo crvene paprike po vrhu.
Želite li oplemeniti okus slanutka ili uživati u slanutku s vašim omiljenim okusom, dodajte mu chili, bučino ulje, hren…
Iako hummus mora biti čvrste strukture, ipak mora se dati dobro miješati. Ako je smjesa pregusta, dodajte još maslinovog ulja.
Domaći namaz od slanutka potrošite za 5 dana i čuvajte ga na hladnom u hladnjaku.
Autor: M.L., Foto: jules/Wikimedia
Moje ime je Martina i živim u Zagrebu. Aktivni sam tip osobe, stalno u pokretu. U djetinjstvu sam se bavila baletom, a danas volim provoditi vrijeme u prirodi i vježbati pilates. Često planinarim i putujem jer me to opušta i puni baterije. Obožavam životinje, imam koker španijela Milku koja me prati u šetnjama, na planinarenju i na većini putovanja. Već neko vrijeme bavim se proučavanjem zdrave hrane. Preferiram prehranu s puno voća i povrća, žitarica, mahunarki, bez šećera, jaja i mliječnih proizvoda. Volim kuhati i peći kolače, a strast mi je isprobavanje novih i neobičnih recepata i namirnica.