• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Recepti / Prilozi / Recept za hummus – namaz od slanutka
hummus-I

Recept za hummus – namaz od slanutka

Objavljeno: 27.01.2018. Autor: Martina Lovaković

Želite li isprobati nešto novo i jako ukusno što će vaša osjetila osvojiti na prvu, isprobajte ovaj recept za namaz od slanutka. Slanutak se u posljednje vrijeme često konzumira, a najpopularniji je svakako namaz od slanutka. Ako niste nikada kušali namaz od slanutka, sada je pravo vrijeme jer domaći namaz od slanutka je daleko bolji od onog kupljenog.

hummus-I

Hummus je ustvari namaz pripremljen od slanutka uz dodatak nekih začina. Radi se tako da bude blagog okusa jer kao takav je odličan dodatak svim jelima. Po želji ga možete pripremiti i tako da dodate chili, sjemenke bundeve ili bilo koji drugi sastojak koji volite te ćete tako dobiti odličan namaz koji jednostavno možete namazati na kruh i uživati u njegovom bogatom okusu. Možete ga koristiti kao prilog mesnim jelima, veganskim jelima i omiljenim tortiljama tako da zamijenite teške umake ovim hranjivim namazom.

Namaz od slanutka potječe s Bliskog Istoka gdje je s vremenom postao jedno od najpopularnijih jela uopće. Danas se hummus jede diljem cijelog svijeta pa stoga postoje i brojne varijacije recepta za namaz od slanutka.

Hummus mogu jesti i djeca jer je izrazito visokih prehrambenih vrijednosti što pogoduje njihovom rastu i razvoju te i sportaši koji se hrane posebnom prehranom. Zbog svojih visokih nutritivnih vrijednosti, ali i bez sastojaka životinjskog podrijetla, ovaj namaz mogu konzumirati i vegani i vegetarijanci.

Hummus se sastoji od proteina, ugljikohidrata i zdravih masnoća biljnog podrijetla. Bogat je željezom, kalcijem, vitaminom B6, vlaknima i lecitinom. Spada u namirnice bez glutena te ima niski glikemijski indeks što znači da je pogodan i za osobe koje boluju od dijabetesa.

Recept za hummus

Sastojci:

  • 500 grama slanutka
  • 10 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 4 režnja češnjaka
  • 3 svježa peršinova lista
  • 6 žlica limunovog soka
  • 1 žličica soli
  • papar

Priprema

Dan prije nego što ćete pripremati slanutak, ostavite ga da odstoji u vodi s hladnom vodom. Tako bi se trebao namakati barem 12 sati. Izbjegavajte kupovati slanutak iz konzerve jer hummus neće biti tako ukusan kao sa svježim slanutkom.

Slanutak koji se razmočio i nabubrio kuhajte po želji posoljenog oko sat i pol na umjerenoj vatri.

Kada je slanutak kuhan, ocijedite ga i ohladite te stavite u posudu u kojoj ćete pripremati namaz. Miješajte ga štapnim mikserom te mu dodajte sol i papar po želji, maslinovo ulje, nasjeckani peršin i češnjak. Sve dobro izmiješajte te kušajte i dodajte još neki sastojak po potrebi.

Prije posluživanja možete ga ukrasiti tako da posipate malo crvene paprike po vrhu.

Želite li oplemeniti okus slanutka ili uživati u slanutku s vašim omiljenim okusom, dodajte mu chili, bučino ulje, hren…

Iako hummus mora biti čvrste strukture, ipak mora se dati dobro miješati. Ako je smjesa pregusta, dodajte još maslinovog ulja.

Domaći namaz od slanutka potrošite za 5 dana i čuvajte ga na hladnom u hladnjaku.

Autor: M.L., Foto: jules/Wikimedia

Martina Lovaković
Martina Lovaković

Moje ime je Martina i živim u Zagrebu. Aktivni sam tip osobe, stalno u pokretu. U djetinjstvu sam se bavila baletom, a danas volim provoditi vrijeme u prirodi i vježbati pilates. Često planinarim i putujem jer me to opušta i puni baterije. Obožavam životinje, imam koker španijela Milku koja me prati u šetnjama, na planinarenju i na većini putovanja. Već neko vrijeme bavim se proučavanjem zdrave hrane. Preferiram prehranu s puno voća i povrća, žitarica, mahunarki, bez šećera, jaja i mliječnih proizvoda. Volim kuhati i peći kolače, a strast mi je isprobavanje novih i neobičnih recepata i namirnica.

Kategorija: Prilozi

Želite se zasladiti?

torta mousse au chocolate

Mousse au Chocolat torta

Fina čokoladna torta bogatog ukusa, sa puno čokolade i mljevenih badema. Ova torta ne sadrži brašno, a umjesto njega koristi se prašak za puding sa okusom čokolade. Ova torta može biti vaš as iz rukava za nedjeljni …

Kolač od maka

Možemo reći kako danas postoji velik broj kolača u kojima možemo uživati. Međutim među tim kolačima postoje i oni koji možda nemaju toliki broj obožavatelja, ali zato prednjače svojim specifičnim i prije svega …

limun ploske

Limun ploške

Pomiješajte brašno s praškom za pecivo pa od jaja, šećera, rastopljenoga maslaca, ribane korice limuna i mlijeka umijesite tijesto. Podijelite ga na 4 dijela i razvaljajte svaki na cca pola centimetra …

Prethodna objava: «čokoladna torta bez brašna Bezglutenska čokoladna torta bez brašna
Sljedeća objava: Čišćenje voća od pesticida čišćenje voća»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2021. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.