Vrijeme je da otputujete u mislima praćeni neodoljivim mirisima kuhinje koja mami sve ljubitelje vrhunskih jela. Engleski način spremanja jela ima svoje čari poput ostalih kuhinja iz drugih krajeva svijeta, a čuvena pita od jabuka dokaz je njihovog umijeća. Želite li osjetiti atmosferu Engleske, pokušajte napraviti ovu ukusnu pitu.
Engleska pita od jabuka pruža neodoljiv voćni užitak za koji ne treba puno vremena. Prije nego što se upustite u pripremu provjerite imate li sve potrebne sastojke. Ne zaboravite na limunov sok, suho grožđe, jabuke, gustin, šećer i malo ruma.
Prvo što morate učiniti je pripremiti smjesu kojom ćete napuniti tijesto. Ogulite jabuke i narežite ih na manje komadiće, a u međuvremenu uronite suho grožđe u rum i ostavite tako neko vrijeme.
Nakon što ste ogulili jabuke i narezali ih na manje komadiće, pomiješajte ih sa suhim grožđem natopljenim u rumu te sa šećerom, limunovim sokom i gustinom. Smjesa je sada spremna i sve što preostaje je napraviti tijesto.
U posebnoj zdjeli otopite šećer u vodi, dodajte sol, margarin koji ste prethodno naribali te brašno. Umijesite tijesto i odvojite ga na dva dijela. Veći dio razvucite i obložite posudu za pečenje koju ste prethodno namazali margarinom.
Tijesto izbušite vilicom i dodajte smjesu te prekrijte manjim komadom tijesta koji ste prethodno izvaljali. Zagrijte pećnicu na 200°C i pecite između 30 i 40 minuta. Na kraju pospite malo šećera u prahu.
Sastojci za pitu od jabuka su:
Smjesa:
- 500 g jabuka
- 1,5 žlica gustina
- 50 g suhog grožđa
- pola soka od limuna
- 1,5 žlica šećera
- 2 žlice ruma
Tijesto:
- 5 žlica vode
- malo soli
- 125 g margarina
- 2 žlice šećera
- 200 g brašna
Autor: S.Š., Foto: bitt24/Shutterstock