Kesten je jesenji plod, od kojeg se prave izvrsni kolači. Bogat vitaminom C, malim postotkom masti te vlaknima trebao bi svakodnevno biti na našem meniju. Vrlo je popularan u bezglutenskoj prehrani jer ne sadrži gluten. Ako imate malo volje i vremena zasladite svoje nepce ovim ukusnim desertom s kremom kestena.
Najprije odvojite žutanjke od bjelanjaka a potom u visokoj posudi izmiješajte žutanjke sa šećerom. Postepeno smjesi dodajte brašno, krumpirov škrob, kakao, vanilin šećer te prašak za pecivo. U drugoj posudi od bjelanjaka izmutite čvrsti snijeg.
Smjesu lagano kuhačom sjedinite s prvom smjesom, brašna i jaja. Sjedinjenu smjesu ulijte u namašćeni lim i stavite peći 15 minuta u zagrijanu pećnicu na 120oC. U međuvremenu, kuhane i očišćene kestene izmiksajte sa šećerom i rumom dok ne dobijete mekanu kremu.
Pečeni biskvit istresite na vlažnu krpu. Premažite ga kremom kestena te krpom srolajte u roladu i pustite da odstoji sat vremena. Ohlađeni kolač prelijte čokoladnom glazurom. Čokoladu je prethodno potrebno rastopiti na vatri, dodajte listiće maslaca i miješate dok ne dobijete glatku smjesu pa njome zalijete kolač.
Sastojci:
(za biskvit)
- 4 jaja
- 150g šećera
- 50g brašna
- 80g krumpirova škroba
- 20g kakaa
- 1 vrećica vanilin šećera
- 1 žličica praška za pecivo
- 20g maslaca
(za kremu)
- 150g kestena
- 15g šećera
- 0,3 dl ruma
(za glazuru)
- 30g čokolade za kuhanje
- 30g maslaca
Autor: D.K. Foto: MR.MITR SRILACHAI/Shutterstock