• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Hobotnica ispod peke
Hobotnica pod pekom, Foto: xbrchx/Shutterstock

Hobotnica ispod peke

Objavljeno: 01.03.2012. Autor: Sanja Štetić

Hobotnica je jedan od najpoznatijih morskih specijaliteta koje možete probati u restoranima diljem Hrvatske. Ovaj ukusni obrok dolazi od mekušca iz razreda glavonožaca. Ima 8 krakova te može postići duljinu do 3 metra. Poznato je kako je odlično prilagođena životu lovca, ali isto tako i plijena, jer ima svoje tajno oružje koje se odnosi na vrećicu sa crnilom koju ispušta kada želi zbuniti svoje neprijatelje.

Hobotnica pod pekom, Foto: xbrchx/Shutterstock

Osim što se smatraju vrhunskim specijalitetom, hobotnice su poznate po tome što imaju izrazitu energetsku vrijednost od čega najveći dio svakako čine proteini, zatim masti i najmanje ugljikohidrati. Što se tiče minerala smatra se dobrim izvorom selena, bakra, željeza, fosfora, cinka te magnezija. Što se tiče vitamina dobar je izvor vitamina B kompleksa te pantotenske kiseline.

Dakle možemo zaključiti kako se radi o prije svega korisnoj namirnici koja je dobra za naš organizam i pravo zadovoljstvo za naše nepce. Poznato je da se hobotnica može spremiti na velik broj načina, no među poznatije zasigurno spada hobotnica ispod peke, kao jedno od tradicionalnijih jela našeg priobalja. Želite li sami probati ovo jelo bez da idete u restoran, možemo vam dati par natuknica kako da to napravite.

Hobotnica ispod peke:

  • 1 kg hobotnice
  • sol
  • papar
  • peršin
  • maslinovo ulje
  • pola kile mladog krumpira

Ako ste se odlučili na spremanje specijaliteta u domaćem okruženju, tada je najbolje hobotnicu staviti u lonac s malo vode, što je potrebno prokuhati. Nakon toga treba ocijediti hobotnicu te je posložiti u padelu, posoliti te pored nje poslagati krumpir i glavicu luka. Zatim sve treba posuti peršinom i preliti maslinovim uljem. Pripremite peku i krenite s pečenjem.

Kategorija: Nekategorizirano

Želite se zasladiti?

Zdrava verzija popularnih brownies-a

Tek kada sami sebi priznate da ste ovisnik o šećeru, tek tada možete učiniti nešto po pitanju toga. I ne, NE MORATE se kažnjavati i odricati slatkog. Samo se odreknite nezdravih šećera i namirnica. Jer slatko ne znači …

Speculaas keksi

Speculaas keksi – recept

Vjerujemo da ste do sada već stotinu puta jeli Speculaas kekse. I to najčešće one kupovne. Posebno ih volimo za vrijeme zime, jer imaju karakterističan okus cimeta, kliničića, đumbira i ostalih začina koji podsjećaju na …

salenjaci

Salenjaci

Salenjaci su tradicionalni hrvatski kolači znani iz kuharica naših baka i prabaka. Neki ih još nazivaju i hrvatskim kroasanima jer se pripremaju slično kao originalni kroasani. Riječ je malenim kolačićima s tisuću …

Prethodna objava: « Kanapei
Sljedeća objava: Polpete od tikvica polpete od tikvica»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.