• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Hobotnica ispod peke
Hobotnica pod pekom, Foto: xbrchx/Shutterstock

Hobotnica ispod peke

Objavljeno: 01.03.2012. Autor: Sanja Štetić

Hobotnica je jedan od najpoznatijih morskih specijaliteta koje možete probati u restoranima diljem Hrvatske. Ovaj ukusni obrok dolazi od mekušca iz razreda glavonožaca. Ima 8 krakova te može postići duljinu do 3 metra. Poznato je kako je odlično prilagođena životu lovca, ali isto tako i plijena, jer ima svoje tajno oružje koje se odnosi na vrećicu sa crnilom koju ispušta kada želi zbuniti svoje neprijatelje.

Hobotnica pod pekom, Foto: xbrchx/Shutterstock

Osim što se smatraju vrhunskim specijalitetom, hobotnice su poznate po tome što imaju izrazitu energetsku vrijednost od čega najveći dio svakako čine proteini, zatim masti i najmanje ugljikohidrati. Što se tiče minerala smatra se dobrim izvorom selena, bakra, željeza, fosfora, cinka te magnezija. Što se tiče vitamina dobar je izvor vitamina B kompleksa te pantotenske kiseline.

Dakle možemo zaključiti kako se radi o prije svega korisnoj namirnici koja je dobra za naš organizam i pravo zadovoljstvo za naše nepce. Poznato je da se hobotnica može spremiti na velik broj načina, no među poznatije zasigurno spada hobotnica ispod peke, kao jedno od tradicionalnijih jela našeg priobalja. Želite li sami probati ovo jelo bez da idete u restoran, možemo vam dati par natuknica kako da to napravite.

Hobotnica ispod peke:

  • 1 kg hobotnice
  • sol
  • papar
  • peršin
  • maslinovo ulje
  • pola kile mladog krumpira

Ako ste se odlučili na spremanje specijaliteta u domaćem okruženju, tada je najbolje hobotnicu staviti u lonac s malo vode, što je potrebno prokuhati. Nakon toga treba ocijediti hobotnicu te je posložiti u padelu, posoliti te pored nje poslagati krumpir i glavicu luka. Zatim sve treba posuti peršinom i preliti maslinovim uljem. Pripremite peku i krenite s pečenjem.

Kategorija: Nekategorizirano

Želite se zasladiti?

Krafne s ljubičastim batatom

Ružičaste krafne s ljubičastim batatom

Iako su nam poklade pomalo izazvale zasićenje kod krafni, ove koje sam ja danas za vas spremio su drugačije, ne-tako-klasične ružičaste krafne bez umjetnih boja koje morate probati. Nešto drugačije, a jednako …

krempsnita

Recept za kremšnite

Svi smo ponekad poželjeli pripremiti kod kuće kremšnite kao iz slastičarne. Iako za njihovu pripremu treba malo duže vremena, okus je nenadmašiv i priprema se svakako ispati. No, u moru recepata treba izabrati najbolji. …

torta od ananasa

Lagana i osvježavajuća torta od ananasa

Danas zaista ne možemo reći kako nemamo neki izbor kod torti i kolača. Naime, u zadnje vrijeme viđamo toliki broj recepata da se jednostavno ne možemo odlučiti za jednu od varijanti. Sve su predivne i sve ih želimo …

Prethodna objava: « Kanapei
Sljedeća objava: Polpete od tikvica polpete od tikvica»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2025. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.