Hobotnica je jedan od najpoznatijih morskih specijaliteta koje možete probati u restoranima diljem Hrvatske. Ovaj ukusni obrok dolazi od mekušca iz razreda glavonožaca. Ima 8 krakova te može postići duljinu do 3 metra. Poznato je kako je odlično prilagođena životu lovca, ali isto tako i plijena, jer ima svoje tajno oružje koje se odnosi na vrećicu sa crnilom koju ispušta kada želi zbuniti svoje neprijatelje.
Osim što se smatraju vrhunskim specijalitetom, hobotnice su poznate po tome što imaju izrazitu energetsku vrijednost od čega najveći dio svakako čine proteini, zatim masti i najmanje ugljikohidrati. Što se tiče minerala smatra se dobrim izvorom selena, bakra, željeza, fosfora, cinka te magnezija. Što se tiče vitamina dobar je izvor vitamina B kompleksa te pantotenske kiseline.
Dakle možemo zaključiti kako se radi o prije svega korisnoj namirnici koja je dobra za naš organizam i pravo zadovoljstvo za naše nepce. Poznato je da se hobotnica može spremiti na velik broj načina, no među poznatije zasigurno spada hobotnica ispod peke, kao jedno od tradicionalnijih jela našeg priobalja. Želite li sami probati ovo jelo bez da idete u restoran, možemo vam dati par natuknica kako da to napravite.
Hobotnica ispod peke:
- 1 kg hobotnice
- sol
- papar
- peršin
- maslinovo ulje
- pola kile mladog krumpira
Ako ste se odlučili na spremanje specijaliteta u domaćem okruženju, tada je najbolje hobotnicu staviti u lonac s malo vode, što je potrebno prokuhati. Nakon toga treba ocijediti hobotnicu te je posložiti u padelu, posoliti te pored nje poslagati krumpir i glavicu luka. Zatim sve treba posuti peršinom i preliti maslinovim uljem. Pripremite peku i krenite s pečenjem.