Rijetko koji ljubitelj mesa ne voli janjetinu, a kako bi to bilo moguće kada se radi o mesu posebnog okusa. Iako nekima smeta zbog mirisa očito je kako se radi o vrhunskoj namirnici koju možete pripremiti na nekoliko načina. Pečena janjetina je najfinija kada je topla i hrskava, a okus se može obogatiti s još ponekim začinom.
Doživjaj janjetine je onaj s ražnja i mnogi smatraju upravo takav način spremanja najboljim. Ali ako niste u prilici da odete u restoran i priuštite si sočan komad mesa, nećete pogriješiti odlučite li se na pripremu u pećnici. Okus će isto tako biti dobar, a pojačat ćete ga s prilogom po želji.
Pripremite meso tako što ćete ga narezati na manje komade ili ćete zamoliti mesara da vam to napraviti. Kada su dijelovi odvojeni vrijeme je da začinite meso po želji. Uzmite posudu i dodajte ulje (može i maslinovo), malo ružmarina, soli, papra, usitnjenog češnjaka i limunovog soka.
Nakon što ste pomiješali sve sastojke, uzmite kist i premažite meso. Ostavite marinirano meso u hladnjaku da stoji barem 40 minuta. Zagrijte pećnicu na 200°C i stavite meso. Sos koji vam je preostao dodajete svakih pola sata dok se meso peče.
U međuvremenu pripremite krumpire i narežite ih na manje komadiće te dodajte ružmarin, bosiljak, sol, peršin i ulje. Kada je meso pečeno na pola stavite krumpire u posebnoj posudi da se peku tako da budu gotovi u isto vrijeme. Ako ne želite krumpire uz meso možete poslužiti nekoliko rajčica, sve je stvar izbora.
Od sastojaka vam treba:
- 1 kg janjećeg buta
- 700 g krumpira
- ružmarin
- peršin
- sol i papar
- bosiljak
- 2 češnja češnjaka
- ulje
- pola limuna
Autor: S.Š., Foto: ChameleonsEye/Shutterstock