Čokolada! Oh, kako li je samo volimo. Ima li bolje namirnice za konzumirati kada trebate mali energetski poticaj ili kada vaši okusni pupoljci jednostavno traže nešto zanimljivo kako bi se malo rasplesali? Čokoladni mousse tradicionalni je recept koji potječe iz francuske. Sačinjen je od vrlo malo sastojaka, no unatoč tome što je priprema relativno jednostavna, morat ćete ga ostaviti nekoliko sati u hladnjaku kako bi se u potpunosti stisnuo prije konzumacije, pa nije za one nestrpljive.
Donosimo vam recept, ali vi svakako možete vršiti modifikacije što se tiče količina šećera ili čokolade ili pak dodavati sastojke poput narančinog soka, kave, ruma ili keksa. Potrebno je prvo odabrati dobru i kvalitetnu čokoladu koja ima udio kakaa barem 70%. Natrgajte je na kockice i lagano otapajte na pari bez dodavanja vode ili ulja. Neprestano miješajte.
Odvojite sada bjelanjke i žutanjke te bjelanjke istucite u čvrsti snijeg i postupno dodajte šećer sve dok ne dodate svih 100 g. Od slatkog vrhnja načinite šlag. Žutanjke izmiksajte na pari i dodajte im žlicu vruće vode i 50 g šećera.
Sada miješajte i polako ovoj smjesi dodajte otopljenu čokoladu, zatim šlag i naposlijetku vrlo pažljivo umiješajte i snijeg od bjelanjaka. Ovaj mousse mora se poslužiti vrlo hladan stoga ga na nekoliko sati ostavite u hladnjaku i zatim poslužite oduševljenim gostim ili ukućanima. Želimo vam dobar tek!
Sastojci:
- 220 g čokolade (najbolje tamna i vrlo kvalitetna sa visokim postotkom kakaa)
- 120 ml slatkog vrhnja
- 150 g šećera
- 5 jaja
- po želji dodaci poput ruma, keksa, soka od naranče ili kave
Autor: L.K., Foto: William Berry/Shutterstock