• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Recepti / Juhe i variva / Hercegovački japrak, tradicionalno jelo Hercegovine
Japrak, Foto: Zurijeta/Shutterstock

Hercegovački japrak, tradicionalno jelo Hercegovine

Objavljeno: 06.11.2012. Autor: Lana Kovačić

Tradicionalno jelo Hercegovine je japrak. To je nadjev zavijen u listove posebne vrste kupusa, raštike (lat. Brassica oleracea). Za japarak je potrebno koristiti raštiku iz mediteranskih krajeva, ne kontinentalnu jer je ona žilava i tvrda, teško se kuha i ima lošiji okus.

Japrak, Foto: Zurijeta/Shutterstock

Ovo je jelo slično sarmi samo što se ne koriste listovi kiselog zelja već raštike. Obzirom da je sarma najvjerojatnije stigla iz Turske postoje mnoge varijacije ovog jela na našim područjima.

Za 4 obroka hercegovačkog japraka potrebno vam je:

  • 1 kg mlade raštike
  • 50-60 dkg mljevenog mesa od buta (teletine ili mješavine teletine i junetine)
  • 8-10 dkg riže
  • 1 glavica crvenog luka
  • 4 dcl kiselog mlijeka
  • sol
  • papar
  • čista juha od kostiju
  • 1 rajčica
  • malo ulja

U mljeveno meso dodajte malo luka, soli, papra i riže te fino izmješajte. Kasnije dodajte malo ulja kako bi bi japrak bio razabraniji. Od listova raštike odstranite debeli korijen, operite listove te na svaki list stavite “zalogaj” nadjeva.

Zavijte list, uvrnite krajeve lista prema unutra i položite japrak u lonac. Tako napravite dok vam ne ponestane nadjeva. Na japrake dodajte vodu ili juhu i stavite kuhati.

Za vrijeme kuhanja dolijevajte juhu ili vodu. Kako bi dobili umak u japraku slobodno stavite unutra jednu rajčicu koja će dati svoj sok. Japrak se servira sa svojim sokom, a ispod njega možete staviti i kiselog mlijeka. U prosjeku se po obroku stavi 2 dcl kiselog mlijeka.

Dobar tek!

Autor: S.Š.

Kategorija: Juhe i variva

Želite se zasladiti?

Božićni keksi

Vjerojatno druga stvar koja najviše veseli u vrijeme Božića zasigurno su tradicionalni kolači, pa i samo njihovo spremanje. Vjerojatno vam se trenutno po glavi mota slika vas s pregačom, u pozadini svira božićna pjesma, …

Domaće rum pločice

Ukusne domaće rum pločice

Ovo je jedan od recepata koji je jako dugo zapisan u mojim knjižicama recepata. Kako obožavam deserte obogaćene rumom, ovaj mi je jedan od dražih. Brzo gotov, još brže nestane. Recept za domaće rum …

coko banana bread

Čoko banana bread

Uvijek gledam da sama napravim bademovo brašno. Kupovna brašna mi nemaju taj neki poseban "gušt". I tako je bilo sve dok nisam dobila Letifico bademovo brašno. Takve savršene teksture i okusa, da bez razmišljanja mogu …

Prethodna objava: « Borovnica, bobičasto voće za naše zdravlje
Sljedeća objava: Panna cotta recepti »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2025. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.