• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Recepti / Juhe i variva / Hercegovački japrak, tradicionalno jelo Hercegovine
Japrak, Foto: Zurijeta/Shutterstock

Hercegovački japrak, tradicionalno jelo Hercegovine

Objavljeno: 06.11.2012. Autor: Lana Kovačić

Tradicionalno jelo Hercegovine je japrak. To je nadjev zavijen u listove posebne vrste kupusa, raštike (lat. Brassica oleracea). Za japarak je potrebno koristiti raštiku iz mediteranskih krajeva, ne kontinentalnu jer je ona žilava i tvrda, teško se kuha i ima lošiji okus.

Japrak, Foto: Zurijeta/Shutterstock

Ovo je jelo slično sarmi samo što se ne koriste listovi kiselog zelja već raštike. Obzirom da je sarma najvjerojatnije stigla iz Turske postoje mnoge varijacije ovog jela na našim područjima.

Za 4 obroka hercegovačkog japraka potrebno vam je:

  • 1 kg mlade raštike
  • 50-60 dkg mljevenog mesa od buta (teletine ili mješavine teletine i junetine)
  • 8-10 dkg riže
  • 1 glavica crvenog luka
  • 4 dcl kiselog mlijeka
  • sol
  • papar
  • čista juha od kostiju
  • 1 rajčica
  • malo ulja

U mljeveno meso dodajte malo luka, soli, papra i riže te fino izmješajte. Kasnije dodajte malo ulja kako bi bi japrak bio razabraniji. Od listova raštike odstranite debeli korijen, operite listove te na svaki list stavite “zalogaj” nadjeva.

Zavijte list, uvrnite krajeve lista prema unutra i položite japrak u lonac. Tako napravite dok vam ne ponestane nadjeva. Na japrake dodajte vodu ili juhu i stavite kuhati.

Za vrijeme kuhanja dolijevajte juhu ili vodu. Kako bi dobili umak u japraku slobodno stavite unutra jednu rajčicu koja će dati svoj sok. Japrak se servira sa svojim sokom, a ispod njega možete staviti i kiselog mlijeka. U prosjeku se po obroku stavi 2 dcl kiselog mlijeka.

Dobar tek!

Autor: S.Š.

Kategorija: Juhe i variva

Želite se zasladiti?

mileram kocke

Kremasto savršenstvo – Mileram kocke

Sigurno vam se dogodilo da kupujete ona xxl pakiranja koja ne stignete potrošiti. Meni se to prečesto događa pogotovo kad su u pitanju mliječni proizvodi. Tako je nastao ovaj kolač, koji je oduševio sve ukućane i goste. …

tart od limuna

Osvježavajući tart od limuna

Danas imam za vas jedno ukusno svileno iznenađenje za vašeg dragog jer Valentinovo nam je sve bliže :) Tart od limuna kojim ćete ga iznenaditi je vrlo ukusan i osvježavajuć, a svojim aromama ga mora jednostavno …

torta od malina i čokolade

Torta od malina i čokolade

Danas za vas imam ukusan i osvježavajuć desert inspiriran toplim i sunčanim danom! Kremasti sloj čokolade i ukusne maline čine okus ove sočne torte gotovo savršenim. Recept za tortu od malina i čokolade Sastojci za …

Prethodna objava: « Borovnica, bobičasto voće za naše zdravlje
Sljedeća objava: Panna cotta recepti »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.