Tradicionalno jelo Hercegovine je japrak. To je nadjev zavijen u listove posebne vrste kupusa, raštike (lat. Brassica oleracea). Za japarak je potrebno koristiti raštiku iz mediteranskih krajeva, ne kontinentalnu jer je ona žilava i tvrda, teško se kuha i ima lošiji okus.
Ovo je jelo slično sarmi samo što se ne koriste listovi kiselog zelja već raštike. Obzirom da je sarma najvjerojatnije stigla iz Turske postoje mnoge varijacije ovog jela na našim područjima.
Za 4 obroka hercegovačkog japraka potrebno vam je:
- 1 kg mlade raštike
- 50-60 dkg mljevenog mesa od buta (teletine ili mješavine teletine i junetine)
- 8-10 dkg riže
- 1 glavica crvenog luka
- 4 dcl kiselog mlijeka
- sol
- papar
- čista juha od kostiju
- 1 rajčica
- malo ulja
U mljeveno meso dodajte malo luka, soli, papra i riže te fino izmješajte. Kasnije dodajte malo ulja kako bi bi japrak bio razabraniji. Od listova raštike odstranite debeli korijen, operite listove te na svaki list stavite “zalogaj” nadjeva.
Zavijte list, uvrnite krajeve lista prema unutra i položite japrak u lonac. Tako napravite dok vam ne ponestane nadjeva. Na japrake dodajte vodu ili juhu i stavite kuhati.
Za vrijeme kuhanja dolijevajte juhu ili vodu. Kako bi dobili umak u japraku slobodno stavite unutra jednu rajčicu koja će dati svoj sok. Japrak se servira sa svojim sokom, a ispod njega možete staviti i kiselog mlijeka. U prosjeku se po obroku stavi 2 dcl kiselog mlijeka.
Dobar tek!
Autor: S.Š.