• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Recepti / Glavna jela / Hlap, morski rak kao specijalitet
Hlap, Foto: Calek/Shutterstock

Hlap, morski rak kao specijalitet

Objavljeno: 08.11.2012. Autor: Lana Kovačić

Hlap (lat. Homarus gammarus) je morki rak iz porodice Nephropidae. Poznat je i kao lap, karlo, rarog, njakar, humer i ralog. Pojam hlap je slavenskog podrijetla, a znači “težak momak koji vuče noge”. On zaista vuče plosnate štipaljke po dnu mora proizvedeći pritom karakterističan zvuk.

Hlap, Foto: Calek/Shutterstock

Ovaj rak je crne boje, prekriven s puno plavih i crvenih mrlja. Rijetko se mogu naći potpuno crvene ili plave jedinke. Duguljastog je oblika, tvrdog oklopa i lepezastog repa. Klješta su mu izrazito velika kojima reže i drobi plijen. Težina mu je čak do 9 kg, dužine oko 1 m.

Živi na obalama istočnog Atlantika, oko Azurskog otočja i Maroka. Može ga se naći u zapadnom Sredozemlju uz Kretu, te u dijelovima Crnog mora. U Jadranu je dosta rasprostranjen, čak i u sjevernom hladnijem dijelu, uz obale Istre oko Rovinja.

Ovo je izrazito teritorijalni rak. Najčešće živi ispod kamenja ispod kojeg iskopa rupu. Za vrijeme punog mjeseca, izlazi iz rupe i kreće se po morskom dnu. Hrani se ostacima ribe, crva, malih školjaka i meduza.

Mrijesti se tokom zime ovisno o temperaturi vode, gdje ženke znaju inkubirati jajašca čak i do 10 mjeseci. Prilikom razmnožavanja ženka odbacuje svoj stari oklop i prolazi proces tzv. presvlačenja. Razvoj ličinke odvija se u 4 stadija, a nakon završnog stadija, mladi hlapovi žive zakopani u morskom dnu oko 2 godine nakon čega kreću u potragu kamenitih terena.

Zbog izrazito cijenjenog mesa i njegove visoke cijene, danas je vrlo popularan uzgoj hlapova. Meso je vrlo slično mesu jastoga. Poznati eksperimenti na hlapu započeli su krajem 19. stoljeća i to na području Europe i Sjeverne Amerike.

Unatoč obečavajućim rezultatima, uzgoj je povezan s brojnim problemima, gdje možemo ubrojiti predugo razdoblje potrebno kako bi se postigla određena veličina konzumne veličine. Tu je još gubitak velikog broja jajašaca zbog stresa, osjetljivost tijekom procesa presvlačenja i kanibalizam.

Jedno od najukusnijih i najzanimljivijih jela od ovog raka jest hlap pripremljen na žaru. Stoga izvolite.

Autor: S.Š.

Kategorija: Glavna jela

Želite se zasladiti?

banana split

Banana split

Banana split jedna je od onih slastica koje svi pokušaju napraviti čim za nju saznaju. Vrlo je jednostavan desert, gotov u trenu, lijepo izgleda i imate osjećaj da ste pojeli i voćku, a ne samo sladoled. Može se raditi …

Čokoladna torta

Možete li danas zamisliti rođendan bez čokoladne torte koja zapravo na neki način služi kao finale onog što smo silno iščekivali. Već duži niz godina ako malo bolje pogledate skoro svako drugo dijete kad ga pitate koja …

kesten-pire

Recept za kesten pire

Kesten pire jedan je od simbola hladnih dana. Čim jesenski dani prijeđu u zimske i osjeti se svježina hladnoće na obrazima, a miris pečenog kestena počne se širiti ulicama, vrijeme je i za kesten pire. Ovo je jedna …

Prethodna objava: « Panna cotta recepti
Sljedeća objava: Flambirane jabuke s orasima »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2022. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.