• Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Ljekovito bilje
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Voće i povrće
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Ljekovito bilje
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Voće i povrće
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Home / Recepti / Glavna jela / Hlap, morski rak kao specijalitet
Hlap, Foto: Calek/Shutterstock

Hlap, morski rak kao specijalitet

Objavljeno: 08.11.2012. Autor: Lana Kovačić

Hlap (lat. Homarus gammarus) je morki rak iz porodice Nephropidae. Poznat je i kao lap, karlo, rarog, njakar, humer i ralog. Pojam hlap je slavenskog podrijetla, a znači “težak momak koji vuče noge”. On zaista vuče plosnate štipaljke po dnu mora proizvedeći pritom karakterističan zvuk.

Hlap, Foto: Calek/Shutterstock

Ovaj rak je crne boje, prekriven s puno plavih i crvenih mrlja. Rijetko se mogu naći potpuno crvene ili plave jedinke. Duguljastog je oblika, tvrdog oklopa i lepezastog repa. Klješta su mu izrazito velika kojima reže i drobi plijen. Težina mu je čak do 9 kg, dužine oko 1 m.

Živi na obalama istočnog Atlantika, oko Azurskog otočja i Maroka. Može ga se naći u zapadnom Sredozemlju uz Kretu, te u dijelovima Crnog mora. U Jadranu je dosta rasprostranjen, čak i u sjevernom hladnijem dijelu, uz obale Istre oko Rovinja.

Ovo je izrazito teritorijalni rak. Najčešće živi ispod kamenja ispod kojeg iskopa rupu. Za vrijeme punog mjeseca, izlazi iz rupe i kreće se po morskom dnu. Hrani se ostacima ribe, crva, malih školjaka i meduza.

Mrijesti se tokom zime ovisno o temperaturi vode, gdje ženke znaju inkubirati jajašca čak i do 10 mjeseci. Prilikom razmnožavanja ženka odbacuje svoj stari oklop i prolazi proces tzv. presvlačenja. Razvoj ličinke odvija se u 4 stadija, a nakon završnog stadija, mladi hlapovi žive zakopani u morskom dnu oko 2 godine nakon čega kreću u potragu kamenitih terena.

Zbog izrazito cijenjenog mesa i njegove visoke cijene, danas je vrlo popularan uzgoj hlapova. Meso je vrlo slično mesu jastoga. Poznati eksperimenti na hlapu započeli su krajem 19. stoljeća i to na području Europe i Sjeverne Amerike.

Unatoč obečavajućim rezultatima, uzgoj je povezan s brojnim problemima, gdje možemo ubrojiti predugo razdoblje potrebno kako bi se postigla određena veličina konzumne veličine. Tu je još gubitak velikog broja jajašaca zbog stresa, osjetljivost tijekom procesa presvlačenja i kanibalizam.

Jedno od najukusnijih i najzanimljivijih jela od ovog raka jest hlap pripremljen na žaru. Stoga izvolite.

Autor: S.Š.

Lana Kovačić

Kategorije: Glavna jela Tagovi: plodovi mora

Želite se zasladiti?

Breskvice

Breskvice su poznate kao ukusan i prije svega kolač zanimljivog izgleda. Radi se o poznatoj slastici koju su spremale još naše bake u kojoj smo mogli uživati kao djeca. Danas kada smo malo stariji imamo mogućnost sami …

Salenjaci

Salenjaci – tradicionalni recept za slavonski kolač

Moje putovanje odvelo me u ravnu Slavoniju. U zraku se osjeti mir i spokoj. Hodajući stazom, obavijena mirisima, shvaćam da je nešto slatko u zraku! Zapravo, sada me sve više zanima kakav se to miris širi iz malenih …

pita od oraha

Pita od oraha

Kada su u pitanju poslastice onda ne treba zaboraviti i na ukusne pite. Tako je i s pitom od oraha. Umijesite prhko tijesto od brašna, maslaca, jaja i kiselog vrhnja te ga pustite da odstoji pokriveno u hladnjaku. Potom …

Previous Post: « Panna cotta recepti
Next Post: Ljupčac, dodatak juhama i mesu »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primary Sidebar

Novije

Intervju s food blogericom Sandrom Majerić

Danas vam donosimo priču Sandre Majerić, food blogerice koja stoji iza Instagram profila …

Topli kolač od limuna

Tražite li desert koji je lagan, a ne jako sladak ovaj kolač je savršen izbor za …

staklenke meda

Med od maslačka

Ako želite pripremiti vitaminsku bombu i ljekoviti pripravak koji diže imunitet, ne možete …

Šrilankanske palačinke s kurkumom i kokosom

Recept za malo drugačije palačinke za koji sam siguran da će vam se svidjeti. Količine začina …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media Copyright © 2012.–2019. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.