• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Recepti / Glavna jela / Orzoto s porilukom, pečenom paprikom i crnim grahom

Orzoto s porilukom, pečenom paprikom i crnim grahom

Objavljeno: 09.02.2019. Autor: Nataša Rajčević

Ovih dana mi je feed prepun jela s ječmom. Divna šarena, starinska i moderna jela u kojima ječam igra glavnu ulogu.

Sjećam se kad sam bila mala kako sam obožavala varivo od orze (tako ga ja zovem) i graha. Onda sam nekako kroz godine potpuno zanemarila tu divnu i korisnu namirnicu, da bi je relativno nedavno opet počela naveliko koristiti. Ovog puta ne samo za variva nego i u bezbroj drugih kombinacija.

Ječam ne samo da je jedna od najstarijih žitarica u Europi nego i jedna od najkorisnijih i svakako najsvestranijih. Obiluje nezasićenim masnim kiselinama, vitaminima A, D i E i značajnim količinama vitamina B12 (VEGANI, POZOR!!)

Osim toga, lako je probavljiv i sadrži mnogo topivih vlakana i mnogo minerala kao što su kalij, magnezij, cink i željezo.

Dakle, ječam nije samo dobar za pivu, dobar je i za vas 🙂

Ja ga rado koristim u već navedenim varivima, juhama, salatama, a ovaj recept mi je jedan od omiljenih načina pripreme ječma ili orze. Ja ga volim malo al dente tako da ga nikada ne kuham dulje od 35, 40 minuta, no vi slobodno produljite vrijeme kuhanja ako vam to više odgovara.

Recept za orzoto s porilukom, pečenom paprikom i crnim grahom:

orzoto s porilukom

Sastojci:

  • 200 g ječma,
  • 200 g crnog graha (prethodno skuhanog ili iz konzerve)
  • 1 veliki ili 2 mala poriluka,
  • 1 velika crvena paprika,
  • 500 – 700 ml temeljca od povrća,
  • 1 režanj češnjaka,
  • Malo maslinovog ulja,
  • Sol,
  • Papar,
  • Dimljena crvena paprika,
  • Majčina dušica ili timijan.

Priprema:

  1. Crni grah ranije skuhajte ili ukoliko koristite grah iz konzerve ga dobro isperite i pustite sa strane.
  2. Crvenu papriku narežite na malo veće jednake kocke i stavite u posudu te začinite s maslinovim uljem, soli, paprom i dimljenom crvenom paprikom i sve dobro pomiješajte.
  3. Stavite kockice paprike u pleh obložen papirom za pečenje i pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko pola sata.
  4. Dok se paprika peče, poriluk nasjeckajte na kolutiće (samo bijeli i početak zelenog dijela).
  5. Na dubljoj tavi zagrijte maslinovo ulje i dodajte poriluk.
  6. Kad malo omekša dodajte mu češnjak i ječam te pirjajte nekoliko minuta dok ne osjetite miris ječma i češnjaka. Posolite, popaprite i stavite malo majčine dušice.
  7. Zatim dodajte malo povrtnog temeljca. (Ja uvijek temeljac dovedem do vrenja i održavam tu temperaturu cijelo vrijeme kuhanja)
  8. Temeljac treba dolijevati postepeno, kako ječam upija tekućinu. Ako ostanete bez temeljca a ječam još nije gotov, dodajte običnu vodu.
  9. Nakon otprilike pola sata laganog kuhanja dodajte kockice pečene paprike i crni grah.
  10. Kad je ječam dovoljno omekšao, maknite tavu s vatre i poklopite na najmanje 15 minuta.

Po mom mišljenju, ovo jelo dobije svoj pravi okus kad odstoji od 15 min do pola sata.

Prije posluživanja probajte orzoto i po potrebi dodajte još začina.

Slobodno ga skuhajte za dva dana, sutradan samo dolijte oko 1 dcl vode ili temeljca i lagano ugrijte.

DOBAR TEK!

Nataša Rajčević
Nataša Rajčević

Ja sam Nataša Rajčević, Zadranka sa zagrebačkom adresom. Ljubav prema kuhanju razvila sam još kao mala, kuhanje mi je najdraža vrsta relaksacije i uživam u svakom trenutku. Spremam veganska, šarena i životopisna jela. Što više boja na tanjuru, to bolje! Veliki sam fan egzotičnih, kao i tradicionalnih starih dalmatinskih jela. Svojim receptima pokušavam ljudima približiti vegansku prehranu te im pokazati kako zdrava hrana ne mora biti skupa ni komplicirana a itekako zasitna i ukusna.

Kategorija: Glavna jela

Želite se zasladiti?

prhki keksici od limuna s ocaklinom

Slatki, mirisni, prhki kolutići od limuna

Dolaze nam blagdani i sada je pravo vrijeme da uvježbamo raditi slatke, mirišljave i prhke keksiće. Svi ih, većinom, volimo, a nema stola kojeg oni ne krase. Već sam bila prije spomenula na svom Instagram profilu da …

Zdrava verzija popularnih brownies-a

Tek kada sami sebi priznate da ste ovisnik o šećeru, tek tada možete učiniti nešto po pitanju toga. I ne, NE MORATE se kažnjavati i odricati slatkog. Samo se odreknite nezdravih šećera i namirnica. Jer slatko ne znači …

Mini kuglofi koji će vas osvojiti na prvi pogled

Dok sužavamo izbor kolača za blagdane, pišem Vam recept za odlične, ukusne, jednostavne i sočne mini kuglofe. Trenutno sam zapela na ovim suhim kolačima jer se trudim udovoljiti baki i dedi maksimalno. No moram reći, …

Prethodna objava: « Intervju s food blogericom: Petra Terner – To Live a Life
Sljedeća objava: Intervju s food blogericom: Irena Gavran – Pregacha »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.