Recept za malo drugačije palačinke za koji sam siguran da će vam se svidjeti. Količine začina slobodno prilagodite sebi i svom ukusu.
Recept za šrilankanske palačinke s kurkumom i kokosom
Sastojci za palačinke:
- 2 jaja
- 300 g brašna (pola glatko, pola oštro)
- 4,5 dl mlijeka
- 40 g šećera
- 1,5 dl mineralne vode
- sol
- malo ribane korice limuna
- jedan vanilin šećer
- pola žličice kurkume
- 3 žlice ulja i još malo ulja za pečenje palačinki
Priprema palačinki:
- Umutiti jaja sa šećerom, solju i vanilijom uz dodatak mlijeka.
- Stalno miješati mikserom, dodavati brašno i dalje miksati.
- Dodati koricu limuna, 3 žlice ulja, mineralnu vodu i kurkumu.
- Izmiksati u glatku masu. Sve ovo možete napraviti i štapnim mikserom.
- Na ugrijanoj tavi koju ste lagano premazali uljem peći palačinke, samo s jedne strane, palačinke trebaju biti tanke i ako vam se smjesa čini gustom, dodajte još mlijeka.
Sastojci za nadjev:
- 100 g brašna kokosa
- 40 g smeđeg šećera
- 120 ml kokosovog mlijeka
- 30 g kokosove masnoće
- 30 g maslaca
- 1 čajna žličica meda
- pola čajne žličice cimeta
- na vrh noža kardamoma
- 1 čajna žličica kakao praha
Priprema nadjeva:
- U lončić staviti maslac, kokosovu masnoću, smeđi šećer, med, cimet, kardamom i kakao prah.
- Staviti lončić na vatru i zakuhati, dodati kokos i miješati. Ako vam se čini da je smjesa presuha, dodati još kokosovog mlijeka ili kravljeg mlijeka.
- Također možete dodati i malo džema od marelica, tako će vam smjesa biti sočnija.
Na svaku palačinku staviti jednu žlicu nadjeva, na onu stranu palačinke koja je bila na tavi i zarolati.
Na Šri Lanci uz ove palačinke poslužuju i sirup od nektara cvijeta palme. Umjesto sirupa možete upotrijebiti javorov sirup ili sirup od datulja.
U slast!
Ja sam Darko! Stekao sam puno kulinarskih vještina radeći kao kuhar, duže od dvadeset godina u prestižnom zagrebačkom hotelu, koje bih sada želio podijeliti s vama. Jako volim azijsku kuhinju. Sve je počelo putovanjem u Japan, a kasnije se nastavilo jugoistočnom Azijom. Za svoje recepte pokušavam koristiti lokalno uzgojene namirnice, prateći sezonu, jer namirnice koje dospijevaju u određeno godišnje doba, tada su i na vrhuncu svoje nutritivne vrijednosti. Velika strast (ili porok! :-)) su mi slatka jela – od dekadentne čokolade do zdravih voćnih deserata! Na nagovor prijatelja (i njihovo traženje recepata za isprobana jela) pokrenuo sam blog Samo jedan griz i istoimeni profil na Instagramu.