• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Deserti / Palačinke / Šrilankanske palačinke s kurkumom i kokosom

Šrilankanske palačinke s kurkumom i kokosom

Objavljeno: 19.02.2019. Autor: Darko Debić

Recept za malo drugačije palačinke za koji sam siguran da će vam se svidjeti. Količine začina slobodno prilagodite sebi i svom ukusu.

Recept za šrilankanske palačinke s kurkumom i kokosom

srilankanske palacinke

Sastojci za palačinke:

  • 2 jaja
  • 300 g brašna (pola glatko, pola oštro)
  • 4,5 dl mlijeka
  • 40 g šećera
  • 1,5 dl mineralne vode
  • sol
  • malo ribane korice limuna
  • jedan vanilin šećer
  • pola žličice kurkume
  • 3 žlice ulja i još malo ulja za pečenje palačinki

Priprema palačinki:

  1. Umutiti jaja sa šećerom, solju i vanilijom uz dodatak mlijeka.
  2. Stalno miješati mikserom, dodavati brašno i dalje miksati.
  3. Dodati koricu limuna, 3 žlice ulja, mineralnu vodu i kurkumu.
  4. Izmiksati u glatku masu. Sve ovo možete napraviti i štapnim mikserom.
  5. Na ugrijanoj tavi koju ste lagano premazali uljem peći palačinke, samo s jedne strane, palačinke trebaju biti tanke i ako vam se smjesa čini gustom, dodajte još mlijeka.

Sastojci za nadjev:

  • 100 g brašna kokosa
  • 40 g smeđeg šećera
  • 120 ml kokosovog mlijeka
  • 30 g kokosove masnoće
  • 30 g maslaca
  • 1 čajna žličica meda
  • pola čajne žličice cimeta
  • na vrh noža kardamoma
  • 1 čajna žličica kakao praha

Priprema nadjeva:

  1. U lončić staviti maslac, kokosovu masnoću, smeđi šećer, med, cimet, kardamom i kakao prah.
  2. Staviti lončić na vatru i zakuhati, dodati kokos i miješati. Ako vam se čini da je smjesa presuha, dodati još kokosovog mlijeka ili kravljeg mlijeka.
  3. Također možete dodati i malo džema od marelica, tako će vam smjesa biti sočnija.

Na svaku palačinku staviti jednu žlicu nadjeva, na onu stranu palačinke koja je bila na tavi i zarolati.

srilankanske palacinke presjek

Na Šri Lanci uz ove palačinke poslužuju i sirup od nektara cvijeta palme. Umjesto sirupa možete upotrijebiti javorov sirup ili sirup od datulja.

U slast!

Darko Debić
Darko Debić

Ja sam Darko! Stekao sam puno kulinarskih vještina radeći kao kuhar, duže od dvadeset godina u prestižnom zagrebačkom hotelu, koje bih sada želio podijeliti s vama. Jako volim azijsku kuhinju. Sve je počelo putovanjem u Japan, a kasnije se nastavilo jugoistočnom Azijom. Za svoje recepte pokušavam koristiti lokalno uzgojene namirnice, prateći sezonu, jer namirnice koje dospijevaju u određeno godišnje doba, tada su i na vrhuncu svoje nutritivne vrijednosti. Velika strast (ili porok! :-)) su mi slatka jela – od dekadentne čokolade do zdravih voćnih deserata! Na nagovor prijatelja (i njihovo traženje recepata za isprobana jela) pokrenuo sam blog Samo jedan griz i istoimeni profil na Instagramu.

Kategorija: Palačinke

Želite se zasladiti?

savici od dumbira

Sočni savici od đumbira

Đumbir... Tu biljku sam odlučila svrstati u mojih top 5 namirnica ove zime. Njega također smatraju jednom vrstom afrodizijaka, ali i jako dobrim izvorom vitamina i čuvara zdravlja. Kad jednom skuhate šalicu čaja od …

klasični biskvit

Recept za klasični biskvit s kojim ne možete pogriješiti

Pečenje kolača ili torte ponekad zna biti prava znanost, a jedan od prvih koraka tog procesa je izrada biskvita. Biskvit je osnova svakog kolača ili torte i on mora biti kompaktan, sočan i mekan. Kako bi se to postiglo, …

baklava

Baklava

Baklava je zanimljiva slastica koja je svojstvena turskoj gastronomiji, ali i jugozapadnoj i centralnoj Aziji. 1650. godine riječ baklava se, doslovno prenesena iz turskog, prvi puta koristila u engleskom i označavala je …

Prethodna objava: «pletenica s nutellom i ljesnjacima Pletenica s Nutellom i lješnjacima
Sljedeća objava: Med od maslačka staklenke meda»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2025. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.