• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Deserti / Kolači / Croissant
croissant
Croissant, Foto: juniart/Shutterstock

Croissant

Objavljeno: 25.08.2013. Autor: Sanja Štetić

Ovaj slasni pekarski proizvod možemo danas pronaći na policama svake pekare jer se masovno proširio, no on je jedno vrijeme bio ograničen samo na područje Francuske, gdje je i nastao. Ipak o nastanku ove poslastice i omiljene hrane za doručak postoje mnoge legende, no ipak se uzima godina 1839. kada je austrijski oficir August Zang u Parizu otvorio pekaru.

croissant
Croissant, Foto: juniart/Shutterstock

Punjenja za croissant mogu varirati od onih s pekmezom, čokoladom, mrvljenim orasima ili lješnjacima i slično. Samo ime dolazi mu od francuske riječi za polumjesec tj. mlađak.

Tijesto svakako možete i kupiti, ali predstavit ćemo recept u kojem ćemo vas naučiti kako da ga načinite sami kod kuće. Dakle krenimo. Kvasac pomiješajte s toplom vodom i 5 žlica  šećera. Izmiješajte brašno, sol i vodu s uljem i zasada ostavite odvojeno. Žumanjak umutite u posebnoj zdjelici. Pomiješajte sve ove sastojke.

Tijesto ostavite da stoji 15 ili 20 minuta na toplom mjestu kako bi se diglo i zatim ga podijelite na dva jednaka djela. Svaki dio podijelite na 10 manjih jednakih komada i razvaljajte. 9 razvaljanih premažite otopljenim maslacem i slažite druge na njih. Zadnji sloj je nepremazani komad. Razvaljajte na debljinu oko polovice centimetra i izrežite 15-ak trokutova. Na svaki postavite punjenje po želji i zatim zamotajte i posložite u namašćeni pleh za pečenje. Isto učinite i s drugim dijelom tijesta.

Svaki croissant na poslijetku premažite sa malo maslaca, ili za sjaj možete zamutiti i jedno jaje. Pečnicu zagrijte na 250°C, no prije stavljanja croissanta smanjite temperaturu na 200°C. Pogledajte nakon 15 minuta jesu li se lijepo zarumenjeli i eventualno ostavite još koju minutu. Želimo vam uživanje u ovom ukusnom desertu. Dobar tek!

Sastojci:

  • 50o g brašna
  • 1/2 l mlake vode
  • 5 žlica šećera
  • 1 žlica soli
  • 40 g germe
  • 1 šalica ulja
  • 2 žumanjka
  • 250 g putra
  • punjenje po želji

Autor: L.K.

Kategorija: Kolači

Želite se zasladiti?

red velvet

Red Velvet

Red Velvet torta će vam donijeti još više ljubavi u ove „valentinovske“ dane, jer kad spojite oku ugodnu tortu čiji biskvit se crveni od stida jer ga je poljubila savršena krema od mascarponea, tko vas ne bi volio jer …

Cheesecake s malinama

Cheesecake s malinama koji se topi u ustima

Cheesecake je jedan od meni najdražih kolača što zbog okusa što zbog jednostavne pripreme. Također ostavlja puno prostora mašti i kombiniranju s raznim voćem. Ovog puta recept za obični cheesecake nadogradila sam tako …

kikiriki kakao torta

Kikiriki kakao torta

Čokolada i kikiriki maslac su baš dobitna kombinacija, još kad su spojeni u jednu finu tortu dobijete pravu eksploziju okusa. Kakao biskvit za ovu tortu, iako je bez jaja, jako je sočan i pun okusa. Krema je na bazi …

Prethodna objava: «chilli umak Chili umak
Sljedeća objava: Domaći rezanci domaći rezanci»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.