• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Deserti / Kolači / Croissant
croissant
Croissant, Foto: juniart/Shutterstock

Croissant

Objavljeno: 25.08.2013. Autor: Sanja Štetić

Ovaj slasni pekarski proizvod možemo danas pronaći na policama svake pekare jer se masovno proširio, no on je jedno vrijeme bio ograničen samo na područje Francuske, gdje je i nastao. Ipak o nastanku ove poslastice i omiljene hrane za doručak postoje mnoge legende, no ipak se uzima godina 1839. kada je austrijski oficir August Zang u Parizu otvorio pekaru.

croissant
Croissant, Foto: juniart/Shutterstock

Punjenja za croissant mogu varirati od onih s pekmezom, čokoladom, mrvljenim orasima ili lješnjacima i slično. Samo ime dolazi mu od francuske riječi za polumjesec tj. mlađak.

Tijesto svakako možete i kupiti, ali predstavit ćemo recept u kojem ćemo vas naučiti kako da ga načinite sami kod kuće. Dakle krenimo. Kvasac pomiješajte s toplom vodom i 5 žlica  šećera. Izmiješajte brašno, sol i vodu s uljem i zasada ostavite odvojeno. Žumanjak umutite u posebnoj zdjelici. Pomiješajte sve ove sastojke.

Tijesto ostavite da stoji 15 ili 20 minuta na toplom mjestu kako bi se diglo i zatim ga podijelite na dva jednaka djela. Svaki dio podijelite na 10 manjih jednakih komada i razvaljajte. 9 razvaljanih premažite otopljenim maslacem i slažite druge na njih. Zadnji sloj je nepremazani komad. Razvaljajte na debljinu oko polovice centimetra i izrežite 15-ak trokutova. Na svaki postavite punjenje po želji i zatim zamotajte i posložite u namašćeni pleh za pečenje. Isto učinite i s drugim dijelom tijesta.

Svaki croissant na poslijetku premažite sa malo maslaca, ili za sjaj možete zamutiti i jedno jaje. Pečnicu zagrijte na 250°C, no prije stavljanja croissanta smanjite temperaturu na 200°C. Pogledajte nakon 15 minuta jesu li se lijepo zarumenjeli i eventualno ostavite još koju minutu. Želimo vam uživanje u ovom ukusnom desertu. Dobar tek!

Sastojci:

  • 50o g brašna
  • 1/2 l mlake vode
  • 5 žlica šećera
  • 1 žlica soli
  • 40 g germe
  • 1 šalica ulja
  • 2 žumanjka
  • 250 g putra
  • punjenje po želji

Autor: L.K.

Kategorija: Kolači

Želite se zasladiti?

Brzi domaći sladoled od čokolade bez jaja

Kako se bliže sve topliji dani pravo je vrijeme za sladoled, iako ih ima raznih vrsta i okusa u lokalnim slastičarnicama do velikih hiper marketa ipak najbolji bude onaj koji pripremimo sami kod kuće. Ovo je baš onaj …

bijelo rebro

Iskoristite bjelanjke – napravite kolač Bijelo rebro

Bijelo rebro zgodan je način za potrošiti bjelanjke. Brz, jednostavan i sočan biskvitni kolač ostavlja prostora za igranje sa sastojcima koje možete ubaciti u smjesu. Sastojci: 6 bjelanjaka 20 dag šećera 12 …

krempsnita

Recept za kremšnite

Svi smo ponekad poželjeli pripremiti kod kuće kremšnite kao iz slastičarne. Iako za njihovu pripremu treba malo duže vremena, okus je nenadmašiv i priprema se svakako ispati. No, u moru recepata treba izabrati najbolji. …

Prethodna objava: «chilli umak Chili umak
Sljedeća objava: Domaći rezanci domaći rezanci»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2022. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.