Ovaj slasni pekarski proizvod možemo danas pronaći na policama svake pekare jer se masovno proširio, no on je jedno vrijeme bio ograničen samo na područje Francuske, gdje je i nastao. Ipak o nastanku ove poslastice i omiljene hrane za doručak postoje mnoge legende, no ipak se uzima godina 1839. kada je austrijski oficir August Zang u Parizu otvorio pekaru.
Punjenja za croissant mogu varirati od onih s pekmezom, čokoladom, mrvljenim orasima ili lješnjacima i slično. Samo ime dolazi mu od francuske riječi za polumjesec tj. mlađak.
Tijesto svakako možete i kupiti, ali predstavit ćemo recept u kojem ćemo vas naučiti kako da ga načinite sami kod kuće. Dakle krenimo. Kvasac pomiješajte s toplom vodom i 5 žlica šećera. Izmiješajte brašno, sol i vodu s uljem i zasada ostavite odvojeno. Žumanjak umutite u posebnoj zdjelici. Pomiješajte sve ove sastojke.
Tijesto ostavite da stoji 15 ili 20 minuta na toplom mjestu kako bi se diglo i zatim ga podijelite na dva jednaka djela. Svaki dio podijelite na 10 manjih jednakih komada i razvaljajte. 9 razvaljanih premažite otopljenim maslacem i slažite druge na njih. Zadnji sloj je nepremazani komad. Razvaljajte na debljinu oko polovice centimetra i izrežite 15-ak trokutova. Na svaki postavite punjenje po želji i zatim zamotajte i posložite u namašćeni pleh za pečenje. Isto učinite i s drugim dijelom tijesta.
Svaki croissant na poslijetku premažite sa malo maslaca, ili za sjaj možete zamutiti i jedno jaje. Pečnicu zagrijte na 250°C, no prije stavljanja croissanta smanjite temperaturu na 200°C. Pogledajte nakon 15 minuta jesu li se lijepo zarumenjeli i eventualno ostavite još koju minutu. Želimo vam uživanje u ovom ukusnom desertu. Dobar tek!
Sastojci:
- 50o g brašna
- 1/2 l mlake vode
- 5 žlica šećera
- 1 žlica soli
- 40 g germe
- 1 šalica ulja
- 2 žumanjka
- 250 g putra
- punjenje po želji
Autor: L.K.