• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Prehrana / Zdrava prehrana / Najzdravije namirnice u hladnjaku
riblji filet
Riblji filet, Foto: marco mayer/Shutterstock

Najzdravije namirnice u hladnjaku

Objavljeno: 14.06.2013. Autor: Sanja Štetić

Uglavnom samo slušamo kako treba povećati unos voća i povrća i da ćemo tada svoju prehranu moći okarakterizirati kao zdravu. Voće i povrće naravno jest korisno, ali to nije sve što je potrebno našem tijelu. Potrebni su mu i proteini i šećeri, čak i masnoće i to u relativno velikim količinama. Problem nije da su masnoće same po sebi loše, već postoji jedna grana masnih kiselina koje nisu dobre za naše tijelo, a upravo te su one koje se najčešće koriste u prerađenoj i rafiniranoj hrani.

Šećeri su zapravo vaš najveći neprijatelj i problem je u tome da se oni dodaju većini hrane pa je danas gotovo nemoguće uzeti zalogaj nečega da ono u sebi nema neki prikriveni šećer. Mnogo je bolje potreban šećer dobiti u obliku fruktoze nego prerađenog bijelog šećera. No to na stranu, posvetimo se sad najzdravijim namirnicama. Uvrstite ih na svoj meni i tijelo će vam biti zahvalno.

Jedna za koju znamo da su vam njene dobrobiti već poznate upravo je limun. Obilje antioksidansa, vitamin C koji pomaže u apsorpciji raznih drugih elemenata, čisti tijelo, pomaže pri mršavljenju, provodi detoksikaciju i jača imunološki sustav. Zatim pastrva, losos i tuna, općenito sve relativno masne ribe upravo su one koje obiluju dobrim omega-3 kiselinama. One štite naše srce i njihova konzumacija doista smanjuje rizik od srčanih i krvožilnih oboljenja gotovo na polovicu.

Češnjak je prirodni antibiotik. Konzumirajte ga redovito kada nastupi sezona gripa i prehlada i nećete oboljeti. Sadrži vitamine A, B i C spektra i ujedno snižava tlak i na taj način vam doslovce može spasiti život smanjujući rizik od srčanog i moždanog udara. Brokula sadrži razne elemente koji se bore protiv stanica raka i ujedno i vitamin B9 kojim se možemo boriti protiv anemije.

Zeleni čaj sadrži epigalokatehin-3 koji ima antiupalna svojstva i ujedno se bori protiv raka i čak i protiv degeneracije moždaih veza uzrokovanih Alzheiomerom. Ima efekat čišćenja toksina iz organa i bogat je antioksidansima. Rajčica je crvena jer sadrži biljni pigment likopen. Snižava kolesterol i sprečava upale, da ne kažemo kako je samo ukusna u ljetnim salatama.

Ista ona stvar koja nas tjera na plač kada režemo luk ujedno je i ona koja čisti krvne žile i razrijeđuje krv. Radi se o sumpornim spojevima. U vanjskim slojevima luka nalazi se kvercetin koji sprečava upale i usporava rast kancerogenih stanica. Iskombinirajte ponekad sve ove superheroje gastronomije u jedan ukusan i zdrav obrok. Želimo vam dobar tek.

 Autor: L.K., Foto: marco mayer/Shutterstock

Kategorija: Zdrava prehrana

Želite se zasladiti?

domaći keksi

Domaći keksi

Ovi fini domaći keksi sveukupno će vam oduzeti jedan sat vremena a vaša obitelj i prijatelji će ih obožavati. Mogu stajati pa su pogodni i za pečenje oko blagdana, ali sumnjamo da će koji preživjeti duže od dan dva. Nije …

štrudla od jabuka

Štrudla od jabuka

Štrudla od jabuka je sjajan fini desert koji vas je oduševio već nebrojeno puta u kuhinjama vaše bake ili mame. Vrlo je jednostavan i idealan za ovo godišnje doba dok vani rominja kiša a vi želite nešto slatko, voćno, …

Orange curd bez jaja

Orange curd bez jaja

CURD je voćna krema porijeklom iz Engleske, a vrlo je slična marmeladi od citrusa. U tradicionalnom receptu sastoji se od svježe iscjeđenog soka nekog citrusnog voća (najčešće je to limun), naribane korice istog voća, …

Prethodna objava: «tortilla s piletinom Meksička kuhinja, eksplozija boja i okusa
Sljedeća objava: Svestrane banane banana»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2021. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.