• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Magazin / Domaćinstvo / Svestrane banane
banana
Banana, Foto: Gustav/Shutterstock

Svestrane banane

Objavljeno: 15.06.2013. Autor: Sanja Štetić

Banana na arapskom zanči prst pa je tako i sama banana dobila ime po onome čemu je nalikovala. One su jedna od najboljih i najzdravijih namirnica koje možete koristiti. Lako se probavljaju, sadrže mnoštvo esencijalnih nutrijenata, a nemaju nimalo masti i natrija koji nanose štetu organizmu. Toliko su blage i korisne da su pogodne i kao hrana za bebe.

banana
Banana, Foto: Gustav/Shutterstock

Njihov put krenuo je iz Malezije, gdje su se uzgajale još prije 10.000 godina, preko obala Afrike, Kariba i zatim do Amerike. Danas je pronašla svoj put u sve supermarkete i dostupna nam je tijekom čitave godine.

To je sjajna vijest jer svaki puta kada pojedete bananu upravo ste si priušutili malu injekciju sreće. Banane sadrže triptofan, protein koji pomaže u proizvodnji serotonina odgovornog za sreću.

Banana se itodobno ponaša i kao svestrani kućni liječnik i rješava mnoge boljke i probleme poput PMS-a, zatvora, žgaravice, povišenog krvnog tlaka, jutarnje mučnine, smanjuje želju za cigaretom, snižava povišenu temperaturu, ublažava svrbež kada vas se dokopaju komarci i još mnogo toga.

No sam plod banane nije jedini koristan. Čitava biljka uključujući i lišče korisna je ali nas danas zanima što sve možemo u kućanstvu sa korom od banane.

Srebrnina koja je u vašoj obitelji već generacijama je izgubila sjaj? Izgleda mutno i neprivlačno. Uzmite bananu, jezgru smažite, zatim sa kore odstranite sve ostatke bijelih vlakana i istrljajte srebrninu unutrašnjom stranom kore.

Nakon toga još jedno završno glancanje papirnatim ubrusom i nećete se moći načuditi sjaju. Na jednaki način možete obnoviti i predmete od prave kože bilo da se radi o starim cipelama, torbama, remenu ili namještaju. Banana djeluje.

Jednako tako možete i očistiti listove sobnih biljaka na kojima se nakupila prašina. Prašina će nestati a listovi će izgledati blistavo i te će biljke odjednom ponovo ukrašavati vaš životni prostor.

Imate li osjećaj da su vam zubi požutili zbog životnih navika? Banana pomaže i u službi ljepote. Dva puta dnevno trljajte zube unutrašnjom stranom kore po nekoliko minuta i nakon tjedan dana vidjet ćete rezultate. Banana će skinuti naslage koje su se nakupile na površini cakline.

Možete i posušiti kore u pećnici i zatim ih izmrviti ili ih ostaviti u malim kockicama. Ona je iznimno dobro gnojivo za vaše biljke vraćajući kalij u zemlju i ima još jednu beneficiju a to je da je biljne uši ne podnose.

Stoga ako je vaše cvijeće ili povrtnjak opsjednut ovim malim napastima samo nekoliko centimetara ispod zemlje ukopajte sušene kore od banane i problem riješen.

 Autor: L.K.

Kategorija: Domaćinstvo

Želite se zasladiti?

red velvet

Red Velvet

Red Velvet torta će vam donijeti još više ljubavi u ove „valentinovske“ dane, jer kad spojite oku ugodnu tortu čiji biskvit se crveni od stida jer ga je poljubila savršena krema od mascarponea, tko vas ne bi volio jer …

Nabujak od kestena i tjestenine

Vjerujemo kako je svatko od vas isprobao najpoznatiji oblik kestena u kuhinji - kesten pire, no jeste li ikada išli dalje sa eksperimentiranjem? Kesten, kao i ostalo orašasto voće savršeno pristaje raznim tjesteninama. U …

cokoladni mousse

Čokoladni mousse bez jaja i čipkasta čokoladna srca

MOUSSE AU CHOCOLAT je poznati francuski desert u čaši za čiju se pripremu osim čokolade koriste i svježa jaja koja se termički ne obrađuju , pa bez obzira koliko privlačno izgleda mnogi zaziru od njegove pripreme kod …

Prethodna objava: «riblji filet Najzdravije namirnice u hladnjaku
Sljedeća objava: Libanonska kuhinja namaz od slanutka»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2025. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.