• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Deserti / Torte / Čokoladna torta s višnjama
čokoladna torta s višnjama

Čokoladna torta s višnjama

Objavljeno: 09.07.2019. Autor: Irena Gavran

Čokolada i višnja je jedna od omiljenih kombinacija, a tako je i kod mene.

U ovom receptu sam podlogu radila kao veliki prhki keks, pa se malo teže rezala kad se dođe do tog dijela, a s druge strane sam dobila onu hrskavost koja baš paše uz ovu tortu. Slobodno taj dio zamijenite sa nekom bazom za brownies ili čoko biskvitom, pogotovo ako ćete ju raditi za neko slavlje i rezati ju na puno komada… I ne plašite se teksta i sastojaka. Većinu sigurno imate već kod kuće, a u tekstu sam željela biti što detaljnija. Svakako stojim na raspolaganju što god vam bude trebalo.

Recept za čokoladnu tortu s višnjama

čokoladna torta s višnjama

Sastojci za bazu/podlogu

  • 100 g brašna
  • 25 g kakaa
  • 1 žličica praška za pecivo
  • Prstohvat soli
  • 115 g maslaca
  • 85 g šećera
  • 3 žumanjka

Sastojci za žele od višnje

  • 1 teglica kompota od višanja
  • 2 žličice rakije ili brandyja
  • 150 ml soka iz kompota (ako nemate dosta dodajte vode do 150 ml)
  • 50 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 star anis
  • 10 g želatine
  • 60 ml vode

Sastojci za čokoladnu kremu

  • 180 ml vrhnja za šlag
  • 50 ml mlijeka
  • 40 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 4 žumanjka
  • 4 g želatine
  • 20 ml vode
  • 50 g tamne čokolade

Sastojci za čokoladni mousse

  • 400 ml vrhnja za šlag
  • 2 žlice šećera u prahu
  • 250 g mliječne čokolade
  • 2 žumanjka
  • 50 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 25 ml vode
  • 5 g želatine
  • 20 ml hladne vode

Priprema baze/podloge

  1. Maslac sobne temperature miksajte sa šećerom dok ne dobijete kremastu smjesu.
  2. Umiksavajte jedan po jedan žumanjak. I na kraju sjedinite smjesu da brašnom, praškom za pecivo i kakaom.
  3. Kad ste sve smiksali, tijesto rasporedite po kalupu za torte 26 cm i stavite u zamrzivač na 1 sat.
  4. Pecite na 170ºC oko 20-25 minuta, a onda pustite da se ohladi dok pripremate ostale komponente.

Priprema želea od višanja

  1. Sok od kompota, šećere i anis stavite u posudu i kuhajte na srednje jakoj vatri 5 minuta kako bi tekućina počela gusnuti u sirup.
  2. Maknite s vatre i dodajte rakiju i višnje. Marinirajte 1 sat ili dok se smjesa ne ohladi.
  3. Želatinu potopite u 60 ml hladne vode i pustite da nabubri.
  4. Mali kalup za torte (ja sam koristila 15 cm) obložite prozirnom folijom sa svih strana.
  5. Polovicu mariniranih višanja stavite na dno kalupa.
  6. Iz ostatka smjese izvadite anis, pa višnje i svu tekućinu izblendajte.
  7. Procijedite kroz fino sito kako bi se riješili kožica višnje.
  8. Želatinu otopite na pari ili u mikrovalnoj, sjedinite ju s izblendanom tekućinom i prelijte u kalup preko višanja.
  9. Stavite žele u zamrzivač na 1 sat.
  10. Kad se žele stisnuo, stavite ga na tijesto, pa u hladnjak dok pravite kreme.

Priprema čokoladne kreme

  1. Pripremite opet mali kalup (isti kao za višnje, znači 15 cm je bio moj) tako što ste ga obložili prozirnom folijom sa svih strana.
  2. Vrhnje za šlag i mlijeko stavite u posudu i zagrijavanje do vrenja.
  3. Žumanjke i šećere izmiksajte, pa prelijte sa trećinom vrućeg mlijeka i šlaga, sjedinite a onda vratite u ostatak mlijeka i šlaga. Nastavite kuhati kremu dok se ne zgusne. Neće biti jako gusto, ali ćete vidjeti da postaje krema.
  4. Želatinu potopite u hladnoj vodi i pustite da nabubri.
  5. U vruću kremu ubacite nasjeckanu čokoladu i miješajte dok se čokolada ne otopi.
  6. Otopite želatinu i sjedinite s kremom.
  7. Kremu istresite u kalup i stavite u zamrzivač na 1 sat.
  8. Kad je krema stisnuta i kad možete lako rukohvati s njom, stavite ju na žele od višanja.

Priprema čokoladnog moussea

  1. Želatinu potopite u hladnoj vodi (20 ml) i pustite da nabubri.
  2. Čokoladu otopite na pari.
  3. Šećere i 25 ml vode stavite u malu posudu i kuhajte dok se ne napravi sirup (otprilike 5 min na srednje jakoj vatri).
  4. Žumanjke miksajte dok ne postanu pjenasti, pa lagano u pažljivo usipavajte sirup dok se smjesa ne sjedini i ne zgusne, a vrući sirup će skuhati žumanjke.
  5. Otopite želatinu i sjedinite s kremom a na kraju umiješajte i otopljenu čokoladu.
  6. Vrhnje za šlag istucite u lagani snijeg i sjedinite, lagano miješajajući špatulom, s čokoladnom kremom.
  7. Mousse prelijte preko biskvita nasred kojeg ste stavili žele od višanja, a na žele prvu kremu.

Ostavite u hladnjaku par sati dok se mousse ne ohladi i ne očvrsne i to je to! Uživajte u ukusnom desertu.

Irena Gavran
Irena Gavran

Moje ime je Irena i friška sam 30-godišnjakinja koja se odmara uz kuhanje i uživa u pripremi slastica. Sretno sam udana, sretno zaposlena i živim poprilično dosadan život. I baš iz tih razloga počinje moja priča s Pregachom. Što se tiče bloga, sve je to došlo spontano. Znate ono, 10ak viber i whatsup grupa s prijateljicama i u svakoj se dotaknemo i kuhanja i recepata a kad ti treba nešto, ne možeš se više snaći. Pa sam odlučila napraviti blog u kojem ću objavljivati naše omiljene recepte, pa nek su barem na jednom mjestu. Ni sanjala nisam da će se to razviti u nešto toliko zabavno i zanimljivo te svakim danom sve više uživam u toj blogerskoj avanturici.

Kategorija: Torte

Želite se zasladiti?

muffini od banane, grčkog jogura i zobenih pahuljica

Ukusni muffini za sve koji žele biti fit

Ustvari - puno drugačiji muffini… Za početak, ne sadrže apsolutno nikakvo brašno. Gotovo ništa masnoća (samo iz grčkog jogurta), a na cijeli recept ide samo 1 mala žličica meda ili agavinog sirupa kao …

Prhka i ukusna pita od borovnica

Danas imam za vas hrskavu, prhku, ukusnu i aromatičnu pitu od borovnica koju ćete, sigurna sam, odmah zavoljeti! Sastojci potrebni za izradu tijesta: 250 g glatkog brašna 100 g maslaca jaje prašak za …

orahnjača

Recept za prhku orahnjaču

Danas imam za vas klasik, prhku orahnjaču koja već godinama osvaja srca svih koji su je probali! Naravno, možete ih raditi i s makom, sirom ili višnjama... ovisi o vašem ukusu, kako god, zasučite rukave i krenite s …

Prethodna objava: «Puslice Okus djetinjstva: Puslice
Sljedeća objava: Kolač od lisnatog tijesta kolač od lisnatog tijesta»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.