Losos (lat. Salmoniformes) je riba koja uglavnom naseljava područja sjeverne polutke. Najviše ih nalazimo i u skandinavskim zemljama te na sjevernom dijelu SAD-a. Život lososa je zanimljiv budući da skoro cijeli život provedu u rijekama u kojima se i mrijeste, a nakon toga odlaze u najbliže more.

Ova je riba specifična po tome što razvija mišićnu masu i velike zalihe masti koja im je potrebna za dugotrajnu migraciju uzvodno. Prilikom selidbe losos potroši skoro pola zaliha, a meso mu postaje blijede boje i kašasto. Lososovo meso je najkvalitetnije kada se približava ušćima rijeka pa ih na tim mjestima često dočekuju i ribari.
Nutritivna vrijednost svježeg lososa je iznad 115 kalorija. predstavlja bogat izvor kvalitetnih bjelančevina, bogat je i mineralima kpoput selena, taimina, fosfora, kalija, te vitaminima B6 i B12. Zbog dobrih svojstava konzumiranje lososa je poželjno za ljude koji imaju povišenu razinu kolesterola u krvi, bogata je omega-3-masnim kiselinama. Neka su istraživanja pokazala da dobro utječe na oporavak od depresije, a kod djece za razvitak moždanih stanica.
Zbog velike popularnosti losos je u posljednje vrijeme postala riba kojoj prijeti izumiranje. Posebno je pogođena vrsta atlanstkog lososa. Nije samo ugrožen njihov opstanak već i staništa koja su se u posljednje vrijeme pod ljudskim utjecajem uništila. Danas postoje mnoga uzgajališta lososa u kojima se uzgaja većina riba koje se nalaze u prodavaonicama. Na Aljaci je još uvijek moguć lov lososa u prirodnim staništima.
Šefovi raznih kuhinja često vode raspravu oko toga koje je lososovo meso bolje, ono iz uzgoja ili onih jedinki koje slobodno žive. Uzgojeni lososi se odlikuju utovljenošću i dobrom kvalitetom mesa, dok su oni ulovljeni u prirodi specifični po snažnom okusu i čvrstoj strukturi.
Kupujete li svježi losos on mora biti skladišten na ledu, a možete ga još nabaviti smrznutog, dimljenog ili sušenog. Zadnji se oblici pripremaju sa limunom ili umacima, te se od njih rade kanapei. Svježi losos se priprema poširan na paru, kuhan u vodi ili pripremljen u pećnici.
Autor: M.T.