• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Recepti / Glavna jela / Losos
Losos, Foto: Marlith/Wikimedia

Losos

Objavljeno: 25.07.2012. Autor: Lana Kovačić

Losos (lat. Salmoniformes) je riba koja uglavnom naseljava područja sjeverne polutke. Najviše ih nalazimo i u skandinavskim zemljama te na sjevernom dijelu SAD-a. Život lososa je zanimljiv budući da skoro cijeli život provedu u rijekama u kojima se i mrijeste, a nakon toga odlaze u najbliže more.

Losos, Foto: Marlith/Wikimedia

Ova je riba specifična po tome što razvija mišićnu masu i velike zalihe masti koja im je potrebna za dugotrajnu migraciju uzvodno. Prilikom selidbe losos potroši skoro pola zaliha, a meso mu postaje blijede boje i kašasto. Lososovo meso je najkvalitetnije kada se približava ušćima rijeka pa ih na tim mjestima često dočekuju i ribari.

Nutritivna vrijednost svježeg lososa je iznad 115 kalorija. predstavlja bogat izvor kvalitetnih bjelančevina, bogat je i mineralima kpoput selena, taimina, fosfora, kalija, te vitaminima B6 i B12. Zbog dobrih svojstava konzumiranje lososa je poželjno za ljude koji imaju povišenu razinu kolesterola u krvi, bogata je omega-3-masnim kiselinama. Neka su istraživanja pokazala da dobro utječe na oporavak od depresije, a kod djece za razvitak moždanih stanica.

Zbog velike popularnosti losos je u posljednje vrijeme postala riba kojoj prijeti izumiranje. Posebno je pogođena vrsta atlanstkog lososa. Nije samo ugrožen njihov opstanak već i staništa koja su se u posljednje vrijeme pod ljudskim utjecajem uništila. Danas postoje mnoga uzgajališta lososa u kojima se uzgaja većina riba koje se nalaze u prodavaonicama. Na Aljaci je još uvijek moguć lov lososa u prirodnim staništima.

Šefovi raznih kuhinja često vode raspravu oko toga koje je lososovo meso bolje, ono iz uzgoja ili onih jedinki koje slobodno žive. Uzgojeni lososi se odlikuju utovljenošću i dobrom kvalitetom mesa, dok su oni ulovljeni u prirodi specifični po snažnom okusu i čvrstoj strukturi.

Kupujete li svježi losos on mora biti skladišten na ledu, a možete ga još nabaviti smrznutog, dimljenog ili sušenog. Zadnji se oblici pripremaju sa limunom ili umacima, te se od njih rade kanapei. Svježi losos se priprema poširan na paru, kuhan u vodi ili pripremljen u pećnici.

Autor: M.T.

 

Kategorija: Glavna jela

Želite se zasladiti?

Slasne rafaelo kocke

Ljubitelj ste kokosa? Sigurno onda volite i rafaelo kocke. Ova je poslastica popularizirana u drugoj polovici 20. stoljeća industrijskom proizvodnjom prefinih Rafaelo okruglica koje možete kupiti u svakom …

kruske s vocem

Kruške punjene suhim voćem

Kruška je slatko voće mekane i lagano zrnato teksture, bogata sokom. Dobar je izvor dijetalnih vlakana te antioksidanata što je svrstava u skupinu idealnih namirnica za jačanje imunološkog sustava. Kuhane kruške izvrsno …

Griz od pira u čaju od mente

Jeste li ikada probali "After eight"? Mentu presvučenu u čokoladu? E, ako niste, ali i ako jeste, onda će vam se ovaj recept posebno sviđati jer griz nikada nije bio ukusniji. Recept za griz od pira: Sastojci: 2 …

Prethodna objava: « Krumpir
Sljedeća objava: Grah »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2021. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.