• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Recepti / Glavna jela / Losos
Losos, Foto: Marlith/Wikimedia

Losos

Objavljeno: 25.07.2012. Autor: Lana Kovačić

Losos (lat. Salmoniformes) je riba koja uglavnom naseljava područja sjeverne polutke. Najviše ih nalazimo i u skandinavskim zemljama te na sjevernom dijelu SAD-a. Život lososa je zanimljiv budući da skoro cijeli život provedu u rijekama u kojima se i mrijeste, a nakon toga odlaze u najbliže more.

Losos, Foto: Marlith/Wikimedia

Ova je riba specifična po tome što razvija mišićnu masu i velike zalihe masti koja im je potrebna za dugotrajnu migraciju uzvodno. Prilikom selidbe losos potroši skoro pola zaliha, a meso mu postaje blijede boje i kašasto. Lososovo meso je najkvalitetnije kada se približava ušćima rijeka pa ih na tim mjestima često dočekuju i ribari.

Nutritivna vrijednost svježeg lososa je iznad 115 kalorija. predstavlja bogat izvor kvalitetnih bjelančevina, bogat je i mineralima kpoput selena, taimina, fosfora, kalija, te vitaminima B6 i B12. Zbog dobrih svojstava konzumiranje lososa je poželjno za ljude koji imaju povišenu razinu kolesterola u krvi, bogata je omega-3-masnim kiselinama. Neka su istraživanja pokazala da dobro utječe na oporavak od depresije, a kod djece za razvitak moždanih stanica.

Zbog velike popularnosti losos je u posljednje vrijeme postala riba kojoj prijeti izumiranje. Posebno je pogođena vrsta atlanstkog lososa. Nije samo ugrožen njihov opstanak već i staništa koja su se u posljednje vrijeme pod ljudskim utjecajem uništila. Danas postoje mnoga uzgajališta lososa u kojima se uzgaja većina riba koje se nalaze u prodavaonicama. Na Aljaci je još uvijek moguć lov lososa u prirodnim staništima.

Šefovi raznih kuhinja često vode raspravu oko toga koje je lososovo meso bolje, ono iz uzgoja ili onih jedinki koje slobodno žive. Uzgojeni lososi se odlikuju utovljenošću i dobrom kvalitetom mesa, dok su oni ulovljeni u prirodi specifični po snažnom okusu i čvrstoj strukturi.

Kupujete li svježi losos on mora biti skladišten na ledu, a možete ga još nabaviti smrznutog, dimljenog ili sušenog. Zadnji se oblici pripremaju sa limunom ili umacima, te se od njih rade kanapei. Svježi losos se priprema poširan na paru, kuhan u vodi ili pripremljen u pećnici.

Autor: M.T.

 

Kategorija: Glavna jela

Želite se zasladiti?

voćna torta

Torta “Proljetna vila”

Proljeće u meni uvijek probudi neku novu životnu radost i zaigranost, nadam se da i vas proljeće inspirira za ispeći neku finu slasticu upotpunjenu proljetnim, finim i mirisnim voćem. Pritom ako imate sreće i na dohvat …

Toffifee keksi

Zabavni i ukusni Toffifee keksi

Ako ovog Božića želite napraviti nešto malo drugačije keksiće, a koji će posebno oduševiti najmanje onda imam nešto cool za vas. Koliko god volimo klasike poput vanilin kiflica, linzera i medenjaka ponekad je baš fora …

jaffa torta

Jaffa torta u 4 sloja koju će svi obožavati

Jednom sam na blogu @domacica.sanja pročitala kako je ona od svoje mame stekla jednu lijepu naviku, a to je da kada ima najavljene goste, ukoliko ima vremena, ispeče kolač, a rado ga ponese i u goste. Isto to sam ja …

Prethodna objava: « Krumpir
Sljedeća objava: Grah »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2025. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.