• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Recepti / Prilozi / Krumpir
Krumpir, Foto: Tilmann/Wikimedia

Krumpir

Objavljeno: 24.07.2012. Autor: Lana Kovačić

Krumpir (lat. Solanum tuberosum) je jednogodišnja biljka potječe sa područja južnoameričkih Anda, a ubrajamo ga u skupinu gomoljastog povrća. Krumpirima smatramo podzemne gomolje kojih može narasti do 25 na jednoj biljci. Krupire razlikujemo po boji, obliku i sezoni kada rastu. One sorte koje dozrijevaju kasnije mogu stajati mjesecima dok se rane sorte moraju brzo potrošiti.

Krumpir, Foto: Tilmann/Wikimedia

Prema UN-ovim podacima za 2009. godinu, na svijeti se proizvelo oko 330 milijona tona krumpira. Veliki postotak ove količine odlazi na ljudsku prehranu pa se računa kako prosječan svjetski građanin godišnje pojede 33 kg krumpira. Najveći proizvođač krupira je Kina, dok oko trećine ukupne proizvodnje dolazi iz Kine i Indije.

Meso krupira okruglog je ili duguljastog oblika, dok mu boja varira od bjelkaste pa sve do ljubičaste. Poznata je sorta Truffes de chine, sitni krupiri slatkastog okusa i ljubičaste boje, okusa sličnog orahu koji potječu iz Francuske. Mešu najčešćim sortama koje nalazimo u kuhinji su Nicola, srednje rana sorta koja potječe iz Njemačke ili Bamberg kasna sorta duguljastog oblika, žutog mesa i odličnog okusa.

Krumpir je namirnica bogata vitaminima i mineralima (posebno vitaminima A i D), raznim fitokemikalijama, karotenidima i prirodnim fenolima. Sadrže malenu količinu masti, dok oko 79 % ploda zauzima voda. Unutar krupira nalaze se i neki otrovni spojevi poput glikoalkaloida. U nekim slučajevima može izazvati glavobolju, proljev ili grčeve, rijetko može dovesti do ozbiljnih stanja, a pojavljuje se rijetko.

Prilikom pripremanja krumpira trebamo razlikovati tri glavne skupine. Prvu skupinu čine sorte koje pri kuhanju ostaju tvrde. Takvi krupiri su pogodnji za salate, pečenje ili nabujke. One sorte koje pretežno ostaju tvrde su pogodne za umake ili kuhanje, dok su zadnje one sorte baršunaste teksture. Koriste se za pripremu raznih tijesta okruglica i pogačica. Zbog raznih sorti krumpir se koristi u širokom spekru jela, ali i alkoholnih pića.

U trgovinama krumpir možete kupiti svježeg, smrznutog ili prerađenog u različite oblike. Može stajati skladišten jako dugo, posebno na suhim i tamnim mjestima. Stoji li predugo počne klijati.

Autor: M.T.

 

Kategorija: Prilozi

Želite se zasladiti?

engleska pita od jabuka

Engleska pita od jabuka

Vrijeme je da otputujete u mislima praćeni neodoljivim mirisima kuhinje koja mami sve ljubitelje vrhunskih jela. Engleski način spremanja jela ima svoje čari poput ostalih kuhinja iz drugih krajeva svijeta, a čuvena pita …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam jedina), dala sam si truda i napravila zdravu verziju za koju nitko nije dao manji komentar od savršenstva. Toliko je savršen …

jez torta

Jež torta

Jedna od djeci najomiljenijih torti zasigurno je "jež torta". Ova torta pored toga što pruža pravi užitak za nepce, ujedno je zanimljivog oblika koji će razveseliti i one malo starije. Za pripremu ove jednostavne i brze …

Prethodna objava: « Čili
Sljedeća objava: Losos »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.